Η Γενική Γραμματέας Κατερίνα Πατσογιάννη στην επιτροπή Ισότητας της Βουλής – Τα δικαιώματα των γυναικών προτεραιότητα της Κυβέρνησης

Feb 27, 2025

gpateropoulos

0

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου της Βουλής, η οποία πραγματοποιήθηκε σήμερα με θέμα ημερήσιας διάταξης: «Δράσεις για την προβολή και αξιοποίηση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Εξάλειψη όλων των μορφών Διακρίσεων κατά των Γυναικών (CEDAW)».

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, παρουσιάστηκαν οι πρόσφατες νομοθετικές και πολιτικές πρωτοβουλίες της Ελλάδας, αλλά και του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, όπως η ενσωμάτωση της οδηγίας για την ισόρροπη εκπροσώπηση των φύλων στις διευθυντικές θέσεις, το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» για την εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, καθώς και το κλείσιμο του προγράμματος τεχνικής βοήθειας «Gender Budgeting» το οποίο κατευθύνει τα Υπουργεία στη σύνταξη προϋπολογισμού λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες των δύο φύλων.

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κατερίνα Πατσογιάννη απευθυνόμενη στα μέλη της επιτροπής τόνισε: «Έχοντας, λοιπόν,  ως κύριο στόχο τη βελτίωση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην χώρα μας, η Κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τις συστάσεις των Διεθνών οργάνων ως ένα σημαντικό εργαλείο πολιτικής και δράσης, το οποίο με κατάλληλη αξιολόγηση και αξιοποίηση μπορεί να αποτελέσει οδηγό στον αγώνα μας για την προώθηση και προστασία όλων των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ειδικότερα των Δικαιωμάτων των Γυναικών».

Η Κατερίνα Πατσογιάννη ενημέρωσε την επιτροπή για το πρόγραμμα «Fair Pay» όπου το Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας σε συνεργασία με ΜΚΟ προωθούν την ενσωμάτωση του προγράμματος ίσης αμοιβής ανδρών και γυναικών στις επιχειρήσεις. Ενώ για το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς» ενημέρωσε την επιτροπή ότι θα ξεκινήσει σύντομα η καθολική εφαρμογή του, σε όλους τους δήμους της χώρας.

Επεσήμανε ότι η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στις διαδικασίες αξιολόγησης της CEDAW και δεσμεύεται να συνεχίσει την ενσωμάτωση πολιτικών που διασφαλίζουν την ισότητα και την προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών. Επιπλέον, σημείωσε πως η σημερινή συνεδρίαση από μόνη της θα αποτελεί σημείο αναφοράς για τη χώρα στα διεθνή φόρα.

Η CEDAW σε εθνικό αλλά και διεθνές επίπεδο μπορεί να λειτουργήσει ως:

  • οδικός χάρτης για τη λήψη νομοθετικών και πολιτικών πρωτοβουλιών για την προώθηση της ισότητας των φύλων σε όλους τους τομείς,
  • εργαλείο για την παρακολούθηση και αξιολόγηση των εξελίξεων στο πεδίο της έμφυλης ισότητας
  • πλαίσιο λογοδοσίας των κρατών στις κοινωνίες τους αλλά και τη διεθνή κοινότητα
  • πεδίο για την ανάπτυξη διακρατικών συνεργιών και διαδικασιών, δηλ. ως νομοθετικό και πολιτικό εργαλείο για την επίτευξη της έμφυλης ισότητας.

Η Γενική Γραμματέας ευχαρίστησε την Πρόεδρο της επιτροπής Μαρία Αντωνίου, που επέλεξε με αφορμή την ημέρα της γυναίκας να προβάλει την σύμβαση της CEDAW.

Η Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής  Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, κα Μαρία Αντωνίου τόνισε: «Η εξάλειψη των διακρίσεων κατά των γυναικών αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση για την επίτευξη κοινωνικής δικαιοσύνης και ισότητας. Οι διακρίσεις κατά των γυναικών, είτε αφορούν την εργασία, την εκπαίδευση, την πολιτική συμμετοχή ή την προσωπική τους ζωή, περιορίζουν τις δυνατότητές τους και αναπαράγουν αδικίες και ανισότητες σε βάρος τους. Η καταπολέμηση αυτών των διακρίσεων απαιτεί μια συντονισμένη πολυδιάστατη προσπάθεια τόσο σε εθνικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Η σημερινή συζήτηση διεξάγεται και λίγες μόνο μέρες πριν την 69η    Συνάντηση της Επιτροπής του ΟΗΕ για το καθεστώς των Γυναικών (CSW69), που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη, 10 και 11  Μαρτίου 2025, της οποίας τις εργασίες θα έχω την ευκαιρία να παρακολουθήσω».

Ακολούθησε εποικοδομητικός διάλογος με τους βουλευτές εκπροσώπους των κομμάτων του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Comments are closed.