Δελτίο Τύπου – Εγκαίνια της Βιβλιοθήκης Θεμάτων Ισότητας και Φύλου της Γ.Γ.Ι.Φ.

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Εγκαίνια της Βιβλιοθήκης Θεμάτων Ισότητας και Φύλου της Γ.Γ.Ι.Φ.

 

Σε πανηγυρικό κλίμα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης Θεμάτων Ισότητας και Φύλου της ΓΓΙΦ την Τετάρτη 19 Δεκεμβρίου στο νέο χώρο της στην οδό Κρατίνου 9 και Αθηνάς 61.

Στην εκδήλωση απεύθυναν χαιρετισμό ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Αλέξανδρος Χαρίτσης, η Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη και η Γενική Γραμματέας Ισότητας κ. Φωτεινή Κούβελα.

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων κ. Φωτεινή Κούβελα καλωσόρισε τις/τους παριστάμενους στα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης Θεμάτων Ισότητας και Φύλου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και εξέφρασε την ελπίδα ο νέος χώρος της Βιβλιοθήκης να λειτουργήσει ως ζωντανό εργαστήρι γνώσης, μάθησης και προαγωγής της επιστήμης και της έρευνας.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο έργο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων για την εκπαίδευση, η οποία βρίσκεται όπου στην πρώτη γραμμή των πολιτικών και των στοχεύσεων της ΓΓΙΦ, καθώς η Εκπαίδευση και η Παιδεία εν γένει, έχουν τη δύναμη να διαμορφώνουν στάσεις, να καλλιεργούν συμπεριφορές και να μεταγγίζουν αξίες, που μπορούν να συμβάλλουν  καταλυτικά στο σχηματισμό της κοσμοαντίληψης των νέων μας.

Κλείνοντας το χαιρετισμό της η κα. Κούβελα ευχήθηκε τα εγκαίνια της Βιβλιοθήκης να  σηματοδοτήσουν μια νέα εποχή, πιο εντατική, στην ενασχόληση με τα θέματα ισότητας και τις σπουδές φύλου και ταυτόχρονα η Βιβλιοθήκη Θεμάτων Ισότητας και Φύλου να συνεχίσει να αποτελεί μια κοιτίδα γνώσης, πολιτισμού, τέχνης, επιστήμης, μάθησης και έρευνας.

Η κ. Κωνσταντίνα Πεντάρχου, βιβλιοθηκονόμος της Βιβλιοθήκης ξενάγησε τις/τους παρευρισκόμενες/νους στους νέους χώρους τις Βιβλιοθήκης, στην έκθεση του αρχειακού υλικού και αναφέρθηκε στις υπηρεσίες που προσφέρονται και στα μελλοντικά σχέδια ανάπτυξης των συλλογών και των λειτουργιών της Βιβλιοθήκης. Η Βιβλιοθήκη ιδρύθηκε το 1984 από το Συμβούλιο  Ισότητας των δύο Φύλων. Είναι οργανική μονάδα της ΓΓΙΦ και είναι η μοναδική οργανωμένη β/κη στη χώρα μας, ειδική για θέματα ισότητας των φύλων και ιστορίας του γυναικείου κινήματος. Αποστολή της είναι η προώθηση της Ισότητας μέσω της διάδοσης έγκυρων πηγών πληροφόρησης ώστε να προάγεται η έρευνα και η επιστημονική τεκμηρίωση. Η συλλογή της βιβλιοθήκης φθάνει σήμερα στους 19.000 περίπου τίτλους και αποτελείται από βιβλία, περιοδικά, φυλλάδια, εκθέσεις οργανισμών και φορέων για την ισότητα, νόμους, διδακτορικές διατριβές, μεταπτυχιακές εργασίες, πρακτικά και υλικό συνεδρίων, σε έντυπη και ψηφιακή μορφή.

Η Βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή στο κοινό καθημερινά 9:00 – 15:00.

Το Ιστορικό Αρχείο επίσημα ιδρύθηκε το 2007. Περιλαμβάνει παλαιά, σπάνια και πολύτιμα ντοκουμέντα καθώς και εικαστικό υλικό, τα οποία καταγράφουν τη γένεση αλλά και την εξέλιξη των αγώνων του γυναικείου κινήματος. Σήμερα αποτελείται από περίπου 10.000 καταγεγραμμένα τεκμήρια, παλαιά βιβλία, χειρόγραφα, φυλλάδια γυναικείων ομάδων & οργανώσεων, προκηρύξεις, καταγγελίες, φωτογραφίες, προσκλήσεις σε εκδηλώσεις, ομιλίες, συγκεντρώσεις, διαμαρτυρίες & συνέδρια, οπτικοακουστικό υλικό (κασέτες ήχου και εικόνας), επιστολές, αυτοκόλλητα, κονκάρδες, πλακάτ, ατζέντες, ημερολόγια, αφίσες, προφορικές μαρτυρίες σημαντικών Ελληνίδων που δραστηριοποιήθηκαν στην εθνική αντίσταση, στο γυναικείο κίνημα και έχουν πολιτική και κοινωνική δράση

Εκτός από την πρόσβαση στο υλικό με επιτόπια επίσκεψη, παρέχονται και απομακρυσμένες υπηρεσίες, είτε μέσω των καταλόγων της Βιβλιοθήκης, του Ιστορικού Αρχείου και του Οδηγού Γυναικείων Αρχείων, είτε μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η Βιβλιοθήκη είναι δανειστική και για απομακρυσμένες/νους χρήστριες/στες παρέχεται η δυνατότητα του διαδανεισμού μέσω των τοπικών δημόσιων, δημοτικών και ακαδημαϊκών βιβλιοθηκών.

Οι χώροι της Βιβλιοθήκης και της έκθεσης του Αρχειακού Υλικού είναι προσβάσιμοι για ΑμεΑ και παρέχονται ειδικοί σταθμοί εργασίας με εξοπλισμό και εξειδικευμένα λογισμικά για άτομα με κινητικές δυσκολίες και προβλήματα όρασης

Τέλος, στα εγκαίνια ακολούθησε μουσικό πρόγραμμα από τους Χριστίνα Γεράκη και Δημήτρη Σγουρινάκη, στελέχη της ΓΓΙΦ

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι: Ειρήνη Αγαθοπούλου, Πρόεδρος ΚΕΘΙ, Αννέτα Καββαδία, Βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ, Άννα Καραμάνου, Πρώην Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Μαριέττα Μινώτου Διευθύντρια της Κεντρικής Υπηρεσίας των Γενικών Αρχείων του Κράτους (Γ.Α.Κ.), Παύλος Χαραμής, Αντιπρόεδρος ΙΕΠ, Μίκα Ιωαννίδου, επικεφαλής Ελληνικής Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών, Ευαγγελία- Λίλιαν Γαζή από το «Δίκτυο για την καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών», Άννα Μιχοπούλου, Συνιδρύτρια του Αρχείου «Δελφύς» και Φωτεινή Στεργιοπούλου, δωρήτρια του Ιστορικού Αρχείου.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/                                 Το  Γραφείο Τύπου,  21/12/2018

Τηλ 2131511102

Ε-mail: gramggif@isotita.gr

Comments are closed.