Δελτίο Τύπου – Μεγάλη νίκη για τα δικαιώματα των γυναικών στην Ιρλανδία

Δελτίο Τύπου

Μεγάλη νίκη για τα δικαιώματα των γυναικών στην Ιρλανδία

 

Η Γενική Γραμματεία Ισότητα των Φύλων συγχαίρει το γυναικείο ακτιβιστικό κίνημα της Ιρλανδίας, αλλά και το λαό της, γιατί μετά από διαρκείς προσπάθειες από το 1983 και έπειτα, ενέκρινε μέσω δημοψηφίσματος το δικαίωμα των γυναικών στην τεχνητή διακοπή κύησης, ζητώντας την κατάργηση της 8ης τροπολογίας, αποδεικνύοντας στην πράξη το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και πιο συγκεκριμένα στο άρθρο 1, σύμφωνα με το οποίο «όλοι οι άνθρωποι γεννιούνται ελεύθεροι και ίσοι στην αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα. Είναι προικισμένοι με λογική και συνείδηση, και οφείλουν να συμπεριφέρονται μεταξύ τους με πνεύμα αδελφοσύνης».

Με πνεύμα αδελφοσύνης και ωριμότητας, οι Ιρλανδές και Ιρλανδοί ψηφοφόροι οδηγήθηκαν στις κάλπες, αναγνωρίζοντας προβλήματα και τραγικές παραβλέψεις του παρελθόντος, τα οποία στοίχησαν τις ζωές αθώων γυναικών εξαιτίας παρωχημένων αντιλήψεων περί του δικαιώματος της αυτοδιάθεσης του γυναικείου σώματος.

Η 26η Μαΐου, επομένως, αποτελεί ημερομηνία σταθμό για την αναγνώριση των  αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών και της αυτοδιάθεσης του σώματός τους. Τα αναπαραγωγικά δικαιώματα, σύμφωνα με την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, στηρίζονται στην αναγνώριση του θεμελιώδους δικαιώματος όλων των ζευγαριών και ατόμων να αποφασίζουν ελεύθερα και υπεύθυνα για τον αριθμό, την απόσταση ανάμεσα και την χρονική στιγμή γέννησης των παιδιών τους και να διαθέτουν την πληροφόρηση και τα μέσα να το πράξουν, καθώς και το δικαίωμα να αποκτήσουν το υψηλότερο επίπεδο σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας. Περιλαμβάνουν, επίσης, το δικαίωμα όλων για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την αναπαραγωγή χωρίς διακρίσεις, εξαναγκασμό και βία.

Στη χώρα μας, ήδη από το 1986,  με το νόμο 1609/86 για την «Τεχνητή διακοπή της εγκυμοσύνης και προστασία της υγείας της γυναίκας και άλλες διατάξεις», διασφαλίζεται το δικαίωμα των γυναικών στην αυτοδιάθεση του σώματός τους και ενισχύεται η βελτίωση της ποιότητας ζωής τους μέσω της αναπαραγωγής από επιλογή και όχι από τύχη, πράγμα που αποτελεί βασική προϋπόθεση για την προαγωγή της υγείας των γυναικών.

Ευελπιστούμε σύντομα να ακολουθούσουν το παράδειγμά της και οι τελευταίες εναπομείνασες χώρες της Ε.Ε.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι, λόγω της σπουδαιότητας της συγκεκριμένης κατάκτησης για τον Ιρλανδικό λαό, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, απέστειλε προσωπική, συγχαρητήρια  επιστολή προς την Πρεσβεία της Ιρλανδίας, στην οποία, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι: «Με την κατοχύρωση της νομιμοποίησης των αμβλώσεων, ο ιρλανδικός λαός αλλάζει σελίδα στην ιστορία του, σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο την ουσιαστική ανάδειξη της αρχής της ισότητας ως ειδοποιό διαφορά της ελευθερίας και της δημοκρατίας».

 

Συγχαρητήρια Επιστολή της ΓΓΙΦ, Φωτεινής Κούβελα, προς την Ιρλανδική Πρεσβεία

 

Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/                                        Το  Γραφείο Τύπου, 31/05/2018

Τηλ 2131511102

Ε-mail: gramggif@isotita.gr

Comments are closed.