Η Ισότητα των Φύλων στο πρόγραμμα εργασιών της Ομάδας των G20

Σεπ 10, 2015

adpolitis

ΔΙΕΘΝΗ

0

Σας γνωρίζουμε ότι η Ομάδα των G20 είναι ένα διεθνές forum με μέλη τις Κυβερνήσεις και τους/τις Διοικητές/-τριες των Κεντρικών Τραπεζών των χωρών με τις πιο ισχυρές οικονομίες του πλανήτη (τα επτά πιο αναπτυγμένα βιομηχανικά κράτη και οι αναδυόμενες οικονομίες). Στην Ομάδα συμμετέχουν δεκαεννέα κράτη και ένας διεθνής οργανισμός. Πιο συγκεκριμένα, τα κράτη είναι τα εξής: Αργεντινή, Αυστραλία, Βραζιλία, Καναδάς, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ινδία, Ινδονησία, Ιταλία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Μεξικό, Ρωσία, Σαουδική Αραβία, Νότια Αφρική, Τουρκία, Μεγάλη Βρετανία και Η.Π.Α. Όσον αφορά τον διεθνή οργανισμό, αναφερόμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία εκπροσωπείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Την Προεδρία για το 2015 ασκεί η Τουρκία, η οποία έχει εκπονήσει ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων με έμφαση στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας χωρίς αποκλεισμούς μέσα από τη συλλογική δράση (τα τρία «I» της Τουρκικής Προεδρίας «Inclusiveness, Implementation and Investment for Growth»). Η ισότητα των φύλων δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από το πρόγραμμα, δεδομένου ότι η αναβάθμιση της θέσης των γυναικών και η προώθηση της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών σε όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας και της ιδιωτικής ζωής συμβάλλουν στην αειφόρο οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Στις 16-21/8/2015 πραγματοποιήθηκαν οι εργασίες της Διάσκεψης των Νέων της Ομάδας των G20. Η Διάσκεψη φιλοξενήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη με τη συμμετοχή 94 εκπροσώπων οργανώσεων νεολαίας από 17 Κράτη-Μέλη της Ομάδας, καθώς και από τη Σιγκαπούρη, την Ισπανία και τέσσερα αναπτυσσόμενα κράτη με χαμηλό κατά κεφαλή εισόδημα (Αφγανιστάν, Μαδαγασκάρη, Μογγολία και Βιετνάμ) κατόπιν σχετικής πρόσκλησης της τουρκικής πλευράς. Η Διάσκεψη εξέδωσε στις 19/8/2015 ανακοινωθέν συνολικής έκτασης τεσσάρων σελίδων, το οποίο εστιάζει σε τρία θέματα:

– ανεργία των νέων

– νεολαία και εκπαίδευση στον 21ο αιώνα

– η συνεισφορά των νέων στην ειρήνη

(σχετικός σύνδεσμος με το κείμενο σε μορφή pdf: https://g20.org/wp-content/uploads/2015/08/Y20_Communique_Turkey_2015.pdf ).

Η τρίτη παράγραφος της ενότητας για την ανεργία αναφέρεται στην ανάγκη αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων της ψηφιακής εποχής (τεχνολογίες πληροφορίας και επικοινωνίας – ICT) με σκοπό τη μείωση του ψηφιακού χάσματος και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στις γυναίκες , στα άτομα με αναπηρία και στους αυτόχθονες πληθυσμούς.

Η πρώτη παράγραφος της ενότητας για την εκπαίδευση αναφέρεται ρητά στην ανάγκη ένταξης της διάστασης του φύλου σε όλα τα στάδια της εκπαιδευτικής διαδικασίας, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η αντιμετώπιση του φαινομένου του διαχωρισμού των σπουδών και κατ’ επέκταση των επαγγελμάτων σε ανδρικά και γυναικεία.

Οι συστάσεις της Διάσκεψης των Νέων θα κατατεθούν στη Διάσκεψη των Ηγετών της Ομάδας των G20, η οποία θα διεξαχθεί το διήμερο 15-16/11/2015 στην Αττάλεια.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να επισημανθεί ότι για πρώτη φορά συστήνεται ειδική Ομάδα με αποκλειστική αρμοδιότητα τα θέματα γυναικών. Εως τώρα λειτουργούν στο πλαίσιο των G20 πέντε θεματικές ομάδες συνεργασίας με εταίρους:

– επιχειρηματικός κόσμος (αγγλικός τίτλος: Business 20 – B20)

– κοινωνία των πολιτών (Civil Society 20 – C20)

– τομέας εργαζομένων (Labour 20 – L20)

– ακαδημαϊκός τομέας (Think 20 – T20)

– νεολαία (Youth 20 – Y20).

Η Ομάδα για τις Γυναίκες (Women 20 – W20) έρχεται να καλύψει το κενό και να αναδείξει τον ουσιαστικό ρόλο των γυναικών στην κοινή προσπάθεια για ισχυρή, αειφόρο και ισόρροπη ανάπτυξη στον πλανήτη. Εξάλλου, η οικονομική ενδυνάμωση των γυναικών αναπόφευκτα συμβάλλει στην άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. Η επίσημη έναρξη της Ομάδας για τις Γυναίκες έγινε στην Άγκυρα στις 7/9/2015 με την παρουσία, μεταξύ άλλων, του Πρωθυπουργού της Τουρκίας, της Γενικής Διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και του Γενικού Γραμματέα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας & Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Η πρώτη Διάσκεψη Γυναικών της Ομάδας των G20 έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί το διήμερο 7-8/10/2015 στην Κωνσταντινούπολη και τα Συμπεράσματα θα συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα εργασιών της Διάσκεψης των Ηγετών των G20 τον προσεχή Νοέμβριο.

Η Κίνα αναλαμβάνει την Προεδρία της Ομάδας των G20 για το 2016.

Comments are closed.