Στατιστικά στοιχεία για τις Ελληνίδες ερευνήτριες (Έκθεση UNESCO – Γυναίκες και Επιστήμη, Νοέμβριος 2015)

Φεβ 08, 2016

adpolitis

ΔΙΕΘΝΗ

0

Ο Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός & Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) δημοσιοποίησε στην έδρα του Οργανισμού στο Παρίσι στις 10 Νοεμβρίου 2015 την έκθεση για τη συμμετοχή των γυναικών στον τομέα της επιστήμης. Η εκδήλωση διοργανώθηκε στο πλαίσιο της 38ης Γενικής Διάσκεψης της UNESCO, στην οποία η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Α. συμμετείχε ενεργά στις εργασίες της Επιτροπής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών αναδεικνύοντας την ισότητα των φύλων ως καταλύτη ειρήνης και προόδου. Η Γραμματεία της Επιτροπής Κοινωνικών και Ανθρωπιστικών Επιστημών της UNESCO απέστειλε ευχαριστήριο μήνυμα στην αρμόδια Διεύθυνση Ανάπτυξης & Υποστήριξης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Φ. στις 17-11-2015, το οποίο έχει ήδη κοινοποιηθεί στην πολιτική ηγεσία της Γ.Γ.Ι.Φ., στο Υπουργείο Εξωτερικών και στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην UNESCO

(σχετικοί σύνδεσμοι: http://old.isotita.gr/index.php/news/2347  ,

DT_26-11-2015_Syndiaskepsi UNESCO και

http://old.isotita.gr/index.php/news/2246 ).

Η έκθεση συνολικής έκτασης 820 σελίδων στην αγγλική γλώσσα με τίτλο «UNESCO Science Report – Towards 2030» περιλαμβάνει πολύ χρήσιμα στοιχεία για τη γυναικεία παρουσία στο χώρο των επιστημών, τα οποία αναδεικνύουν για άλλη μία φορά το έλλειμμα αναφορικά με την ισόρροπη συμμετοχή των δύο φύλων: http://unesdoc.unesco.org/images/0023/002354/235406e.pdf.

Για τη διευκόλυνση των φορέων και των πολιτών, έχει εκδοθεί μία Συνοπτική Περίληψη της Έκθεσης σε εννέα γλώσσες (αγγλική, γαλλική, ισπανική, ρωσική, αραβική, κινέζικη, πορτογαλική, γερμανική, καταλανική): http://unesdoc.unesco.org/images/0023/002354/235407e.pdf .

Ταυτόχρονα, η UNESCO έχει δημιουργήσει μία διαδικτυακή εφαρμογή με άκρως ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία, τα οποία αποκαλύπτουν τη γυάλινη οροφή στο χώρο των επιστημών, της έρευνας και της ακαδημαϊκής σταδιοδρομίας, θέμα της από 14-7-2015 Έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με εισηγήτρια την Ευρωβουλεύτρια κα Ελίζα Βόζεμπεργκ:

 http://www.uis.unesco.org/_LAYOUTS/UNESCO/women-in-science/index.html#details!lang=en&region=40500&country=GRC&panel=pipeline .

Για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των φορέων και των πολιτών, ανδρών και γυναικών, της Ελλάδας, ακολουθούν ορισμένα στατιστικά στοιχεία για τη χώρα μας:

1) αναφορικά με τους/τις φοιτητές/-τριες και τους/τις υποψήφιους/-ες για διδακτορικό δίπλωμα, οι γυναίκες κατέχουν ένα ποσοστό της τάξης του 48%

2) οι ερευνήτριες στην Ελλάδα υπολογίζονται σε ένα ποσοστό 37%

3) η απασχόληση των ερευνητριών στη χώρα μας κατανέμεται ως εξής: το 48% εργάζεται στο δημόσιο τομέα, το 36% στον ακαδημαϊκό χώρο και το 31% στον ιδιωτικό τομέα

4) οι τομείς έρευνας που ακολουθούν οι Ελληνίδες, αποδεικνύουν ότι τα στερεότυπα καλά κρατούν:

    – φυσικές επιστήμες 31%

    – μηχανική και τεχνολογία 30%

    – ιατρική 43%

    – γεωπονία 33%

    – κοινωνικές επιστήμες 38%

    – ανθρωπιστικές επιστήμες 54%.

Σύμφωνα με την UNESCO, μόλις το 28% των ατόμων, τα οποία ασχολούνται επαγγελματικά με τη βασική και την εφαρμοσμένη έρευνα παγκοσμίως, είναι γένους θηλυκού. Τα ποσοστά ανά γεωγραφική περιοχή του πλανήτη αναδεικνύουν τις τεράστιες κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές ανισότητες μεταξύ των χωρών:

– Βόρεια Αμερική και Δυτική Ευρώπη 32%

– Ν.Δ. Ασία 19%

– Ανατολική Ασία και Ειρηνικός 23%

– Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη 40%

– Κεντρική Ασία 40%

– Υποσαχάρια Αφρική 40%

– Αραβικά Κράτη 47%

– Λατινική Αμερική και Καραϊβική 44%.

Comments are closed.