Γυναικείες καλλιτεχνικές δημιουργίες στο Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (Θεσσαλονίκη, 4-11-2016 έως 7-1-2017)
ΣΧΕΤ.: α) Το από 4-12-2015 έγγραφό μας με θέμα » Αφιέρωμα στις Ευρωπαίες γυναίκες ζωγράφους του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα (Αθήνα, Μουσείο Φρυσίρα, Δεκέμβριος 2015 – Ιούνιος 2016)»: http://old.isotita.gr/index.php/news/2380 .
β) Το από 3-6-2016 δελτίο τύπου της Γ.Γ.Ι.Φ. με θέμα «Η Τέχνη δεν έχει φύλο – Ξενάγηση των στελεχών της Γ.Γ.Ι.Φ. στην έκθεση ΕΚΕΙΝΕΣ-ELLES»: http://www.isotita.gr/var/uploads/DELTIA%20TYPOU/2016/June/DT_03-06-2016_H%20Texnh%20den%20exei%20fyllo.pdf .
Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών, σας γνωρίζουμε ότι το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης απέστειλε στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση ενημερωτικό υλικό με θέμα την έκθεση ΨΙΘΥΡΟΙ. Έργα 24 γυναικών καλλιτεχνών από την Ελλάδα, την Ευρώπη και τις ΗΠΑ και το έργο ενός άνδρα καλλιτέχνη συναποτελούν τους «Ψιθύρους».
Η έκθεση επιθυμεί να διερευνήσει τις καταθέσεις των καλλιτεχνών σε ζητήματα φύλου, ταυτότητας, φόβου και διαπιστώσεων που αφορούν σε απαγορεύσεις και κοινωνικούς κώδικες. Ταυτόχρονα, θίγεται η δύναμη της κατάδυσης, χάριν της αναγνώρισης των τραυμάτων, στη διαδικασία της ζωής που παράγει η επεξεργασία της σκέψης αλλά και ο ψίθυρος του κυττάρου, καθώς βαίνει προς το γήρας. Η έκθεση εντάσσεται στον άξονα «σώμα-φύλο-ταυτότητες» (σχετικό έργο με τίτλο «My Body – Το Σώμα μου»: http://www.greekstatemuseum.com/kmst/files/image/lira.jpg ).
Επιπλέον, αξίζει να επισημανθεί ότι η έκθεση «Ψίθυροι» πλαισιώνεται από μία σειρά παράλληλων δράσεων που περιλαμβάνει την περφόρμανς μακράς διάρκειας «Γραφείο Αποφόρτισης Κοινού», καθώς και την προβολή του έργου “Emergency exit” και της ταινίας «Χέρια: Η ζωή και οι έρωτες του ευγενέστερου των φύλων»:
http://www.greekstatemuseum.com/kmst/exhibitions/article/1163.html .
Η συγκεκριμένη δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Υποστήριξης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Φ. εντάσσεται στα θεματικά πεδία «Εξάλειψη των έμφυλων στερεότυπων» και «Γυναίκες και Πολιτισμός» και υλοποιείται στο πλαίσιο αξιοποίησης όλων των εργαλείων στον αγώνα για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών.