Δελτίο Τύπου – Η συμμετοχή της ΓΓΙΦ, Φωτεινής Κούβελα, στην εκδήλωση της Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη για την ενδοοικογενειακή βία
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Η συμμετοχή της ΓΓΙΦ, Φωτεινής Κούβελα, στην εκδήλωση της Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη για την ενδοοικογενειακή βία
Στον καθημερινό αγώνα για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, απαιτείται μια ολοκληρωμένη στρατηγική προσέγγιση, που επενδύει σε όλους τους τομείς της πρόληψης και καταστολής, περιλαμβάνει τη συμμετοχή πολλών φορέων και τη διασύνδεση μεταξύ των εμπλεκόμενων υπηρεσιών.
Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, στο πλαίσιο της έντονης παρουσίας, συμμετοχής και ενεργούς δράσης της ενόψει και της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών (που τιμάται κάθε χρόνο στις 25 Νοεμβρίου), συμμετείχε με εισήγησή της στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στις 26/11/2018 στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με πρωτοβουλία της Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη, κας Παπακώστα – Σιδηροπούλου, με θέμα: «Δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας για τη διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας».
Η Γενική Γραμματέας, αναγνωρίζοντας εξ’ αρχής την άρρηκτη σύνδεση της θεματικής της συνάντησης με ένα μεγάλο εύρος του έργου της ΓΓΙΦ, επεσήμανε ότι: «Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί φαινόμενο που υπερβαίνει τις κοινωνικές, οικονομικές και μορφωτικές διακρίσεις, εκδηλώνεται με πολλαπλές μορφές και συνιστά μία κυρίαρχη μορφή βίας, γεγονός που αναπαράγει τις στερεοτυπικές αντιλήψεις περί ανισότητας των φύλων» και τόνισε ότι: «Για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, όπως και για όλες τις μορφές άσκησης βίας κατά των γυναικών, απαιτείται μια ολοκληρωμένη στρατηγική προσέγγιση, που επενδύει σε όλους τους τομείς της πρόληψης και καταστολής, περιλαμβάνει τη συμμετοχή πολλών φορέων της πολιτείας, της αυτοδιοίκησης, της κοινωνίας των πολιτών και του εθελοντικού τομέα, καθώς και τη διασύνδεση μεταξύ διάφορων εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Σε αυτή την προσπάθεια ο ρόλος της αστυνομίας είναι σημαντικός και αναντικατάστατος. Οι άνδρες και οι γυναίκες αστυνομικοί χρειάζονται συνεχώς εκπαίδευση για να υπερβούν τυχόν αντιλήψεις και στερεότυπα που υποβαθμίζουν η γυναίκα και να βοηθούν αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση οποιοδήποτε περιστατικό κακοποίησης γυναικών. Η συνεργασία της ΓΓΙΦ με την ελληνική αστυνομία μέσω του Δικτύου Δομών για την βοήθεια των γυναικών, είναι σταθερή ενώ συνέβαλε, μεταξύ άλλων, και στη επικαιροποίηση του οδηγού για την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας από την αστυνομία.
Περαιτέρω, εστίασε στην υποχρέωση ύπαρξης έγκυρων, ολοκληρωμένων και συγκρίσιμων στοιχείων, σύμφωνα με το Κοινοτικό Δίκαιο (Οδηγία για τα δικαιώματα των θυμάτων), αλλά και με την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης από την Ελληνική Πολιτεία με το ν. 4531/2018, καθώς και στην ανάγκη βελτίωσης των υφιστάμενων συστημάτων συλλογής διοικητικών στοιχείων για τη βία κατά των γυναικών, επισημαίνοντας ότι, σε μεγάλο βαθμό, αποτελεί ευθύνη της Διοίκησης, της Αστυνομίας και της Δικαιοσύνης. Π.Χ. Είναι ανάγκη να είναι ορατές και να καταγράφονται χωριστά οι γυναικοκτονίες από το σύζυγό η το σύντροφο. Είναι εγκλήματα έμφυλης βίας.
Επιπλέον και στη βάση των παραπάνω θέσεων, έκανε λόγο για τα πρόσφατα στατιστικά στοιχεία των δομών του δικτύου της ΓΓΙΦ για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών (24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS 15900, Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών που υφίστανται ή κινδυνεύουν να υποστούν έμφυλη βία ή/και πολλαπλές διακρίσεις και Ξενώνες Φιλοξενίας Γυναικών), από τα οποία προκύπτει αβίαστα η έντονη παρουσία του φαινομένου της έμφυλης βίας στην κοινωνία μας και στη συνέχεια αναφέρθηκε στις πολιτικές, τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες της ΓΓΙΦ για τον συνεχή εμπλουτισμό της ποιότητας του έργου της, τόσο στο πεδίο της καταπολέμησης της έμφυλης βίας και της ενδοοικογενειακής βίας, όσο και της υπέρβασης των ανισοτήτων λόγω φύλου εν γένει.
Συμπερασματικά, η Γενική Γραμματέας έκλεισε την εισήγησή της, τονίζοντας ότι: «Οδηγούμαστε με ακρίβεια στην ανάγκη οριστικής εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών και ταυτόχρονα στην κατάρριψη των αναχρονιστικών στερεοτύπων, που επιμένουν να υποβαθμίσουν τις δυνατότητες και να καταστρατηγούν τα δικαιώματα των γυναικών» και συμπλήρωσε, δηλώνοντας ότι: «Σε αυτόν τον αγώνα, οφείλουμε όλοι και όλες μας να πορευτούμε μαζί, να δώσουμε τη μεγαλύτερη δυνατή ώθηση στις πιο άρτιες μεθόδους καταπολέμησης της βίας, να δημιουργήσουμε τα κατάλληλα εργαλεία και να σχεδιάσουμε τους στρατηγικούς στόχους, που θα καταφέρουν να μας οδηγήσουν εγγύτερα στο όραμά μας: τη δημιουργία μιας κοινωνίας αλληλέγγυας, με ισότητα και σεβασμό σε όλους-ανεξαιρέτως- τους ανθρώπους».
Ομιλία ΓΓΙΦ στην εκδήλωση της Υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη
Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/ Το Γραφείο Τύπου, 27/11/2018
Τηλ. 2131511102
Ε-mail: gramggif@isotita.gr