Διεθνής αναγνώριση από το Παγκόσμιο Οικονομικό Forum του έργου της Ελλάδας στον τομέα της ισότητας των φύλων με την άνοδο δεκατεσσάρων θέσεων στη γενική κατάταξη 144 χωρών σε σχέση με το 2016 (WEF, Γενεύη, 1-11-2017)
ΣΧΕΤ.: α) Το από 8-11-2016 έγγραφό μας με θέμα «Ο μακρύς δρόμος για την ισότητα των φύλων διεθνώς, η πρωτοπορία των Σκανδιναβικών χωρών και η 92η θέση της Ελλάδας (Παγκόσμιο Οικονομικό Forum, Οκτώβριος 2016)»:http://old.isotita.gr/index.php/news/2890 .
β) Το από 9-11-2016 δελτίο τύπου της Γ.Γ.Ι.Φ. με θέμα «Η ισότητα των φύλων στον πλανήτη: Παγκόσμιο Οικονομικό Forum – Οκτώβριος 2016»:
γ) Το από 10-11-2016 έγγραφό μας με θέμα «Επιτυχής υλοποίηση της δημόσιας δράσης της Γ.Γ.Ι.Φ. για την κατάσταση της ισότητας των φύλων στον πλανήτη (WEF, Οκτώβριος 2016)»: http://old.isotita.gr/index.php/news/2895 .
Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών εμπεριστατωμένων εγγράφων της Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Υποστήριξης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Φ., σας γνωρίζουμε ότι την 1η Νοεμβρίου 2017 το Παγκόσμιο Οικονομικό Forum με έδρα τη Γενεύη δημοσιοποίησε την Έκθεση για το χάσμα μεταξύ γυναικών και ανδρών στον πλανήτη με τίτλο “The Global Gender Gap Report 2017”. Η Έκθεση είναι συνολικής έκτασης 361 σελίδων στην αγγλική γλώσσα και περιλαμβάνει εκτενή στατιστική καταγραφή της κατάστασης της ισότητας των φύλων σε 144 χώρες εστιάζοντας σε τέσσερις βασικούς τομείς πολιτικής: οικονομία, εκπαίδευση, υγεία και πολιτική: http://www3.weforum.org/docs/WEF_GGGR_2017.pdf .
Το βασικό συμπέρασμα του εν λόγω ερευνητικού πονήματος είναι ότι ο ρυθμός προόδου εξακολουθεί να παραμείνει υπερβολικά αργός, με αποτέλεσμα ο μισός και πλέον πληθυσμός του πλανήτη να υφίσταται πολλαπλές διακρίσεις σε βάρος της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας του συνόλου της ανθρωπότητας. Χαρακτηριστικές είναι οι προβλέψεις της Έκθεσης για τον χρόνο που θα χρειαστούν διάφορες περιοχές του κόσμου για την επίτευξη της πλήρους ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών εάν εξακολουθήσουν να δρουν με τον τωρινό ρυθμό:
– 102 χρόνια στην Υποσαχάρια Αφρική
– 157 χρόνια στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική
– 161 χρόνια στην Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό
– 128 χρόνια στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία
– 61 χρόνια στη Δυτική Ευρώπη.
Το πλέον ενδιαφέρον χαρακτηριστικό της Έκθεσης αποτελεί αναμφίβολα η κατάταξη των 144 χωρών με βάση τις συνολικές τους επιδόσεις στην ισότητα των φύλων με την εξής βαθμολογία: από 0,00 για την πλήρη ανισότητα έως 1,00 για την πλήρη ισότητα. Οι Σκανδιναβικές χώρες καταλαμβάνουν, ως συνήθως, τις πρώτες θέσεις της γενικής κατάταξης (Ισλανδία, Νορβηγία, Φινλανδία και Σουηδία στην πρώτη πεντάδα με 0,878 μονάδες για την πρωταθλήτρια Ισλανδία). Οι πέντε τελευταίες θέσεις του πίνακα καταλαμβάνονται από τις χώρες Ιράν, Τσαντ, Συρία, Πακιστάν και Υεμένη (η Υεμένη συγκεντρώνει μόλις 0,516 μονάδες).
Η Ελλάδα (σελίδες 164-165 της έντυπης έκδοσης) κατέχει την 78η θέση σε σύνολο 144 χωρών με 0,692 μονάδες και ισοβαθμεί με τις χώρες Ιταλία, Μεξικό, Μαδαγασκάρη και Μπελίζ.
Οι επιμέρους αυξομειώσεις της χώρας μας στους τέσσερις βασικούς τομείς πολιτικής έχουν ως εξής:
– 73η θέση στον τομέα της οικονομίας
– 76η θέση στον τομέα της εκπαίδευσης
– 89η θέση στον τομέα της υγείας
– 88η θέση στον τομέα της πολιτικής.
Όσον αφορά την Κύπρο, η γενική κατάταξή της είναι στην 92η θέση με 0,684 μονάδες και ισοβαθμεί με τις χώρες Βραζιλία και Σενεγάλη.
Η Ελλάδα (78η θέση στην παγκόσμια κατάταξη) υπερέχει των κάτωθι μεσογειακών Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.: Ιταλία (82η θέση), Κύπρος (92η θέση) και Μάλτα (93η θέση).
Σε διεθνές επίπεδο, σύμφωνα με την έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Forum, έχει καλυφθεί το 68% του έμφυλου χάσματος, ενώ στους επιμέρους τομείς οι ανισότητες μεταξύ γυναικών και ανδρών έχουν εκλείψει ως εξής:
– οικονομία 58%
– εκπαίδευση 95%
– υγεία 96%
– πολιτική 23%.
Ακολουθούν ορισμένα ακόμα χρήσιμα και άκρως κατατοπιστικά στοιχεία:
1) οι τρεις τομείς σπουδών με τη μεγαλύτερη γυναικεία συμμετοχή είναι οι ακόλουθοι:
– επιχειρήσεις, διοίκηση, νομικά 28%
– εκπαίδευση 17%
– υγεία και πρόνοια 13%
2) οι αντίστοιχοι τομείς σπουδών για τους άνδρες είναι οι κάτωθι:
– επιχειρήσεις, διοίκηση, νομικά 26%
– μηχανολογία και κατασκευές 19%
– ανθρωπιστικές σπουδές και κοινωνικές επιστήμες 8%
3) το 61% του συνόλου των εργαζομένων στο χώρο της υγείας είναι γυναίκες, ενώ σε θέσεις ευθύνης στο χώρο της υγείας το ποσοστό γυναικών κατρακυλάει στο 36%
4) τα στατιστικά στοιχεία στο χώρο της πολιτικής εξακολουθούν να είναι απογοητευτικά:
– μόλις το 28% των μελών των Εθνικών Κοινοβουλίων είναι γυναίκες
– μόλις το 21% των μελών των Εθνικών Κυβερνήσεων είναι γυναίκες
– μόλις το 47% των Αρχηγών Κρατών είναι γυναίκες
5) η περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής θα χρειαστεί 580 χρόνια, προκειμένου να εξαλειφθούν οι ανισότητες μεταξύ γυναικών και ανδρών στο χώρο της οικονομίας – βέβαια, και στην ευημερούσα Δυτική Ευρώπη απαιτούνται ακόμη 47 χρόνια για την εξάλειψη των έμφυλων οικονομικών ανισοτήτων εάν εξακολουθήσει να υφίσταται ο σημερινός βηματισμός.
Είναι άκρως ενθαρρυντικό για τον κρατικό φορέα ισότητας των φύλων της Ελλάδας το γεγονός ότι το έργο της Γ.Γ.Ι.Φ. αναγνωρίζεται σε παγκόσμιο πρόοδο. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων θα συνεχίσει αφενός να εργάζεται με μεθοδικότητα, επιμονή και συνέπεια για την ανάπτυξη συνεργασιών σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και αφετέρου να αξιοποιεί όλα τα εργαλεία στον αγώνα για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών.
Η συγκεκριμένη δημόσια δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Υποστήριξης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Φ. εντάσσεται στο θεματικό πεδίο «Θεσμικοί Μηχανισμοί για την Ισότητα των Φύλων» και υλοποιείται στο πλαίσιο αξιοποίησης όλων των εργαλείων στον αγώνα για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών, σύμφωνα και με τις κατευθυντήριες γραμμές των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Ατζέντα 2030).