Η αναγνώριση της συμβολής των γυναικών καλλιτεχνών στην προώθηση της ισότητας των φύλων από το διεθνούς φήμης Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης
ΣΧΕΤ.: α) Το από 4-12-2015 έγγραφό μας με θέμα «Αφιέρωμα στις Ευρωπαίες γυναίκες ζωγράφους του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα (Αθήνα, Μουσείο Φρυσίρα, Δεκέμβριος 2015 – Ιούνιος 2016)»: σχετικός σύνδεσμος από τον ιστότοπο της Γ.Γ.Ι.Φ. http://old.isotita.gr/index.php/news/2380 .
β) Το από 18-2-2016 έγγραφό μας με θέμα «Η δύναμη της γυναικείας καλλιτεχνικής δημιουργίας σε πείσμα των προκαταλήψεων – η περίπτωση της Vigée Le Brun»: σχετικός σύνδεσμος από τον ιστότοπο της Γ.Γ.Ι.Φ. http://old.isotita.gr/index.php/news/2484 .
Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών εγγράφων της Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Υποστήριξης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Φ. αναφορικά με τη συμβολή των γυναικών καλλιτεχνών στον αέναο αγώνα για την επίτευξη της νομικής και ουσιαστικής ισότητας των φύλων, σας γνωρίζουμε ότι ένα ακόμα πολιτιστικό ίδρυμα διεθνούς εμβέλειας με καταξιωμένη παρουσία και αναγνωρισμένη συνεισφορά στο χώρο της τέχνης έχει προβεί σε μία σειρά εκδηλώσεων ως ένδειξη επιβράβευσης των γυναικών καλλιτεχνών στη σύγχρονη τέχνη. Πρόκειται για το φημισμένο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης, το οποίο θεωρείται πως κατέχει σήμερα μία από τις σημαντικότερες συλλογές έργων μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης στον κόσμο με έργα των σπουδαιότερων σύγχρονων καλλιτεχνών. Το εν λόγω Μουσείο, γνωστό και ως ΜοΜΑ, λειτούργησε για το κοινό για πρώτη φορά στις 7 Νοεμβρίου 1929 και η ιδέα για τη δημιουργία του ανήκει σε τρεις γυναίκες με το ψευδώνυμο «Οι Κυρίες» ή «Οι Τολμηρές Κυρίες» ή «Οι Αδαμάντινες Κυρίες»: Abby Aldrich Rockefeller, Lillie P. Bliss και Mary Quinn Sullivan.
Η πολύχρονη δραστηριοποίηση του Μουσείου συνέβαλε στον εμπλουτισμό των συλλογών του με σημαντικό αριθμό έργων γυναικών δημιουργών. Έτσι, εκδόθηκε το 2014 σε ηλεκτρονική μορφή το βιβλίο με τον αγγλικό τίτλο «Modern Women – Women Artists at the Museum of Modern Art». Το βιβλίο διαρθρώνεται σε τρεις μεγάλες χρονικές περιόδους σύμφωνα με τη λειτουργία του Μουσείου καλύπτοντας τη γυναικεία δημιουργία του εικοστού και των αρχών του εικοστού πρώτου αιώνα: http://www.moma.org/explore/publications/modern_women/book .
Αξίζει να εστιάσουμε στο τεκμηριωμένο περιεχόμενο του κεφαλαίου συνολικής έκτασης δεκατεσσάρων σελίδων για τη σχέση του Μουσείου με τις Σύγχρονες Γυναίκες Δημιουργούς. Η εναρκτήρια πρόταση του κεφαλαίου είναι αφοπλιστική για τη συμβολή των γυναικών καλλιτεχνών στην άνθιση του φεμινιστικού κινήματος και των μαχητικών διεκδικήσεων υπέρ της ισότητας των δύο φύλων τη δεκαετία του 1970. Με παραστατικό τρόπο ο/η αναγνώστης/-τρια του βιβλίου αισθάνεται ότι βρίσκεται ανάμεσα στις διαδηλώτριες, οι οποίες περικύκλωσαν το κτίριο του Μουσείου στο Μανχάτταν το 1970 σε ένδειξη έντονης διαμαρτυρίας για τη συμπερίληψη μόνο μίας γυναίκας σε σύνολο 43 καλλιτεχνών στην έκθεση «Ζωγραφική και Γλυπτική της Νέας Υόρκης 1940-1970»:
http://www.moma.org/momaorg/shared/pdfs/docs/publication_pdf/3118/ModernWomen_Pollock.pdf .
Η πλούσια εικονογράφηση του κεφαλαίου, αλλά και ολόκληρης της προσεγμένης έκδοσης, με χαρακτηριστικά έργα γυναικών δημιουργών καταδεικνύει περίτρανα το δίκαιο των αιτημάτων των διαδηλωτριών, τα οποία εξακολουθούν να παραμένουν επίκαιρα παρά τα αδιαμφισβήτητα βήματα προόδου στον τομέα της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών στον πλανήτη μας (σχετικός σύνδεσμος με επιλεγμένα έργα γυναικών καλλιτεχνών στο ΜοΜΑ:
http://www.moma.org/explore/publications/modern_women/images ).
Επιπλέον, ο ιστότοπος του Μουσείου φιλοξενεί ειδική ενότητα με εκθέσεις και εκδηλώσεις περασμένων ετών αφιερωμένες στο έργο πρωτοπόρων γυναικών καλλιτεχνών της σύγχρονης τέχνης (π.χ. κινηματογράφος, γλυπτική, κατασκευές, φωτογραφία, σχέδιο, σκηνοθεσία):
http://www.moma.org/explore/publications/modern_women/exhibitions .
Η συγκεκριμένη δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Υποστήριξης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Φ. εντάσσεται στα θεματικά πεδία του πολιτισμού και της εξάλειψης των στερεότυπων αντιλήψεων για τα δύο φύλα σε όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας και της ιδιωτικής ζωής. Η σημασία που δίνει διαχρονικά η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Α. στην αξιοποίηση της τέχνης στην προσπάθεια για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών αποτυπώνεται, μεταξύ άλλων, και στο συνοπτικό ετήσιο απολογισμό έτους 2015 με ειδικό κεφάλαιο στην έκτη σελίδα, το οποίο φέρει τον τίτλο «Η Γ.Γ.Ι.Φ. Σύμμαχος στην Τέχνη»: http://www.isotita.gr/var/uploads/DELTIA%20TYPOU/2016/Apologismos%20GGIF%202015.pdf .
Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων εργάζεται με μεθοδικότητα, επιμονή και συνέπεια για την ανάπτυξη συνεργασιών σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο και αξιοποιεί όλα τα εργαλεία στον αγώνα για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών.