Η διαιώνιση των έμφυλων στερεότυπων αντιλήψεων και συμπεριφορών σε βάρος των γυναικών στο χώρο της αρχιτεκτονικής
Σε συνέχεια της πρόσφατης ανάρτησης της Γ.Γ.Ι.Φ. στη σελίδα που διατηρεί σε δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης με θέμα την απώλεια της διακεκριμένης αρχιτεκτόνισσας ZahaHadid, η οποία συγκέντρωσε το ενδιαφέρον υψηλού αριθμό επισκεπτών και επισκεπτριών, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Στις 12 Απριλίου 2016 η έγκυρη εφημερίδα The New York Times δημοσίευσε άρθρο με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Δεν Είμαι η Διακοσμήτρια» στο οποίο αποτυπώνεται με ανάγλυφο τρόπο η επικράτηση των έμφυλων στερεότυπων αντιλήψεων και συμπεριφορών σε βάρος των γυναικών στο χώρο της αρχιτεκτονικής. Η παγκοσμίου φήμης αρχιτεκτόνισσα Zaha Hadid, η οποία έφυγε προσφάτως από τη ζωή στα 65 της χρόνια, τόνιζε με κάθε ευκαιρία τη δυσκολία για μία γυναίκα να αναδείξει τις δυνατότητές της και να χτίσει την καριέρα της στο φανερά ανδροκρατούμενο σύμπαν της αρχιτεκτονικής.
Με αφορμή την απώλεια της κορυφαίας αρχιτεκτόνισσας, η εφημερίδα The New York Times δημοσίευσε στον ιστότοπό της ένα άτυπο ερωτηματολόγιο, απευθύνοντας πρόσκληση στις αναγνώστριες με σπουδές και προϋπηρεσία στον τομέα της αρχιτεκτονικής να μοιραστούν την εμπειρία τους από το επαγγελματικό τους πεδίο. Πιο συγκεκριμένα, κάλεσε τις γυναίκες να μιλήσουν για τα εμπόδια που υποχρεώνονται να αντιμετωπίσουν στον καθημερινό εργασιακό τους βίο και να αποτιμήσουν την όποια πρόοδο μπορεί να έχει επιτευχθεί με την πάροδο των ετών.
Τα αποσπάσματα που δημοσιεύονται, όπως προέκυψαν από την ανταπόκριση στο αίτημα της διεθνούς κύρους εφημερίδας ενός αριθμού διακοσίων περίπου γυναικών- επαγγελματιών στον τομέα της αρχιτεκτονικής, παρουσιάζουν ενδιαφέρον, καταμαρτυρούν τη διαιώνιση των έμφυλων στερεοτύπων στους τομείς αφενός των θετικών και φυσικών επιστημών και αφετέρου της επαγγελματικής σταδιοδρομίας και αξίζουν δίχως αμφιβολία της προσοχής μας.
Οι αρχιτεκτόνισσες περιγράφουν με συγκινητική απλότητα την αναίτια και άδικη απαίτηση να καλούνται σε κάθε τους βήμα
α) να αποδείξουν την επαγγελματική τους επάρκεια και τον καθημερινό τους αγώνα να πείσουν για την επαγγελματική τους ιδιότητα,
β) να διεκδικήσουν περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης,
γ) να διευρύνουν το πεδίο των δραστηριοτήτων τους ενάντια σε δεσπόζουσες στερεοτυπικές αντιλήψεις,
δ) να αποκτήσουν πρόσβαση σε συλλόγους και επαγγελματικά σωματεία,
ε) να καταπολεμήσουν την αποπροσανατολιστική τάση επικέντρωσης στις ενδυματολογικές τους προτιμήσεις και το ευχάριστο παρουσιαστικό σε αντιδιαστολή με την επιστημονική/επαγγελματική τους ιδιότητα,
στ) καθώς επίσης να εξαλείψουν την έννοια του αόρατου που εξακολουθεί να χαρακτηρίζει την παρουσία τους σε επαγγελματικό επίπεδο καθιστώντας την σχήμα οξύμωρο.
Οι γυναίκες δεν παραλείπουν να μιλήσουν για
1) την προσπάθειά τους να συγκεράσουν τις απαιτήσεις της επαγγελματικής με εκείνες της οικογενειακής/προσωπικής τους ζωής,
2) τη φανερή απουσία του γυναικείου φύλου στην κορυφή της επαγγελματικής ιεραρχίας και σε θέσεις υψηλής ευθύνης,
3) καθώς και για τη σημασία της παρότρυνσης των γυναικών να ακολουθήσουν το μονοπάτι των επιθυμιών και των φιλοδοξιών τους με τόλμη και πίστη στις δυνατότητές τους, αψηφώντας κάθε εμπόδιο που υπαγορεύεται και διαμορφώνεται από τα κοινωνικά συμφραζόμενα.
Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, ακολουθεί ο σχετικός σύνδεσμος από τον ιστότοπο της εφημερίδας:
Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Υποστήριξης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Φ. εμπίπτει στο θεματικό πεδίο της εξάλειψης των στερεότυπων αντιλήψεων σε βάρος των γυναικών και υλοποιείται με τη συνδρομή του Τμήματος Υλοποίησης & Παρακολούθησης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Υπηρεσίας