Η τέχνη της γραφιστικής στον αγώνα για την εξάλειψη των στερεότυπων αντιλήψεων για την εικόνα των γυναικών και τους ρόλους των δύο φύλων
Η εξάλειψη των στερεότυπων αντιλήψεων για τους ρόλους των δύο φύλων σε όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας και της ιδιωτικής ζωής αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών στη σύγχρονη κοινωνία. Πολύτιμος αρωγός σε αυτή την επίπονη προσπάθεια είναι η τέχνη μέσω των ποικίλων εκφάνσεών της. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης συχνά αναπαράγουν στερεότυπες αντιλήψεις και πρακτικές, οι οποίες δεν συνάδουν με το επιτακτικό αίτημα της διεθνούς κοινότητας για χειραφέτηση και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κοριτσιών και των γυναικών.
Η αμερικανίδα γραφίστρια Teafly Peterson αποφάσισε να εντάξει τον φεμινισμό στα σχέδια της όταν η ειδησεογραφία για βιασμούς νεαρών κοριτσιών και περιπτώσεις βίαιου σχολικού εκφοβισμού μεταξύ κοριτσιών καθιερώθηκε ως αναμενόμενη στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Επιστρατεύοντας το ταλέντο και τη δημιουργικότητά της και χρησιμοποιώντας τολμηρή γλώσσα και αιχμηρό χιούμορ, προσπαθεί να περάσει το μήνυμα ότι κάθε γυναίκα είναι η αποκλειστική και απόλυτη κυρίαρχος του σώματός της χωρίς τα προκλητικά παράσιτα των Μ.Μ.Ε. που διαχωρίζουν τις γυναίκες με βάση το σώμα τους. Το πλέον επιτυχημένο σχέδιο της T. Peterson είναι κατά γενική ομολογία αυτό με τον τίτλο «Το Σώμα μου δεν είναι Δημοκρατία».
Η ηρωίδα του σχεδίου είναι μία νεαρή γυναίκα με τις δικές της αναλογίες και διατρανώνει ότι είναι δικτάτορας του σώματός της, το διαχειρίζεται όπως η ίδια θεωρεί καλύτερα και οι γνώμες των άλλων δεν παίζουν επιτελικό ρόλο στην καθημερινότητά της και στις επιλογές της. Θεωρεί ότι το σώμα της είναι μία αυτοκρατορία με έξι βασικούς κανόνες, ο σεβασμός των οποίων συμβάλει σε έναν ποιοτικό τρόπο ζωής με πρωταγωνίστρια την ίδια και μόνο αυτή.
Το συγκεκριμένο σχέδιο έχει ευρεία απήχηση διεθνώς και έχει τυπωθεί σε μεγάλη ποικιλία προϊόντων, από αφίσες μέχρι μπλουζάκια, κούπες και τετράδια:
https://teafly.wordpress.com/2013/12/22/my-body-is-not-a-democracy/ .
Επιπλέον, αξίζει να επισημανθεί ότι η συγκεκριμένη καλλιτέχνιδα ασχολείται με την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ένα σημαντικό έργο της αφορούσε την εξάλειψη των διακρίσεων λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού στις μικρές κοινότητες με το σύνθημα «Ζούμε και Εμείς Εδώ, Επίσης – We Live Here, Too». Ακόμα και το όνομά της παραπέμπει στο ανθρωπιστικό της έργο: «Teafly: tea (τσάι: εκπρόσωπος του καθωσπρεπισμού) – fly (πετώ: ελευθερία, ανεξαρτησία, απαλλαγή από δεσμά και κανόνες)».
Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Α. υποστηρίζει έμπρακτα την εξάλειψη των στερεότυπων αντιλήψεων για την εικόνα και τους ρόλους των δύο φύλων, το οποίο αποδεικνύεται από τις εξής δύο πρόσφατες ενέργειες:
α) η εξάλειψη των στερεότυπων αντιλήψεων συμπεριλαμβάνεται στους οκτώ βασικούς τομείς προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο σύνταξης νέας Στρατηγικής για την Ισότητα Ανδρών και Γυναικών μετά το 2015 και αναμένεται να συμπεριληφθεί στη θεματολογία της Ομάδας Εργασίας για την επικαιροποίηση και την αναβάθμιση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (ΕΣΔΙΦ), η οποία έχει συσταθεί με πρωτοβουλία της πολιτικής ηγεσίας της Γ.Γ.Ι.Φ.
β) όπως ανακοινώθηκε στην Ημερίδα της Γ.Γ.Ι.Φ. στις 29-9-2015 για το «Παρατηρητήριο για την Ισότητα των Φύλων», θα προκηρυχθεί σύντομα πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός δημιουργίας αφίσας με θέμα «Χτίζουμε την Ισότητα των Φύλων δημιουργώντας ενάντια στα στερεότυπα».