Η τέχνη του κινηματογράφου στον αγώνα για την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών στη δημόσια ζωή και για την προώθηση της ισότητας των φύλων
Η αναβάθμιση της θέσης των γυναικών, η ενίσχυση της συμμετοχής τους στη δημόσια ζωή και η αύξηση του αριθμού των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων θεωρούνται ως προαπαιτούμενα, για να χρησιμοποιήσουμε όρο της επικαιρότητας, στον αγώνα για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας των δύο φύλων. Η τέχνη με τις ποικίλες μορφές της δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχη στην κοινωνική απαίτηση για πρόοδο, ευημερία και αειφόρο ανάπτυξη για ολόκληρο τον πληθυσμό του πλανήτη χωρίς ίχνος διάκρισης λόγω φύλου.
Με αφορμή την επιτυχημένη και άκρως προβεβλημένη από τα Μ.Μ.Ε. και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διοργάνωση του 59ου Κινηματογραφικού Φεστιβάλ του Λονδίνου, το οποίο ήταν αφιερωμένο στις ισχυρές γυναίκες της βιομηχανίας του κινηματογράφου μπροστά και πίσω από τις κάμερες και ολοκληρώθηκε στις 17 Οκτωβρίου 2015 με την απονομή του βραβείου καλύτερης ταινίας στην Ελληνίδα σκηνοθέτιδα Αθηνά-Ραχήλ Τσαγγάρη για την κωμωδία της «Chevalier», διαπιστώνουμε για ακόμα μία φορά ότι οι στερεότυπες αντιλήψεις για τους ρόλους των δύο φύλων σε όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας και της ιδιωτικής ζωής καλά κρατούν. Στο εν λόγω Φεστιβάλ έγινε η επίσημη παρουσίαση της ταινίας «Suffragette» με θέμα την πορεία του κινήματος για τη διεκδίκηση της ψήφου των γυναικών της Μεγάλης Βρετανίας.
Στο μεταίχμιο 19ου και 20ου αιώνα, νέες γυναίκες, στην πλειονότητά τους ακτιβίστριες προερχόμενες από την Οργάνωση «Women’s Social and Political Union – Κοινωνική και Πολιτική Ένωση Γυναικών», προπορεύονται της εποχής τους αψηφώντας την κοινωνική κατακραυγή και ανοίγουν δρόμο για τη γυναικεία ψήφο, μαχόμενες για την αποδυνάμωση κάθε επίπλαστου αντεπιχειρήματος και κάθε απόπειρας εκβιαστικής ακύρωσης του αγώνα τους. Το προωθητικό υλικό της ταινίας είναι ενδιαφέρον, όπως καταδεικνύει το διάρκειας δυόμισι περίπου λεπτών trailer: https://youtu.be/056FI2Pq9RY . Αξίζει να επισημανθεί ότι το μαχητικό πνεύμα του σεναρίου της ταινίας εξωτερικεύτηκε όταν γυναίκες διαμαρτυρόμενες για την κυβερνητική επιλογή των περικοπών στις δομές στήριξης γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας έκαναν αισθητή την παρουσία τους και τα αιτήματά τους ξαπλώνοντας στο κόκκινο χαλί στη διάρκεια της πρεμιέρας.
Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ι.Φ.) του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Α. έχει εντάξει στο πρόγραμμά της ως βασική προτεραιότητα την ισότιμη και ισόρροπη συμμετοχή των γυναικών στη δημόσια ζωή και στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Στις πιο πρόσφατες δράσεις της συμπεριλαμβάνονται οι κάτωθι:
1) το Έργο της Γ.Γ.Ι.Φ. με θέμα την ενθάρρυνση και την ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών σε θέσεις πολιτικής ευθύνης σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο (Συγχρηματοδοτούμενο Έργο στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013) αναφέρεται ως καλή πρακτική στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE) σχετικά με τη συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις ευθύνης. Η έκθεση εκπονήθηκε στο πλαίσιο της Λουξεμβουργιανής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ιούλιος-Δεκέμβριος 2015) και αποτελεί παράρτημα στα Συμπεράσματα του Συμβουλίου Απασχόλησης & Κοινωνικής Πολιτικής, τα οποία αναμένεται να υιοθετηθούν τον προσεχή Δεκέμβριο. Το πλήρες κείμενο της εν λόγω έκθεσης θα δημοσιευτεί από το EIGE στις αρχές του επόμενου χρόνου.
2) μία εκ των δράσεων του προαναφερθέντος Έργου αποτελεί η λειτουργία του Δικτύου «Ελένη Σκούρα», το οποίο δημιουργήθηκε ως ένα ανοικτό και μόνιμο πλαίσιο ανταλλαγής απόψεων, εμπειρογνωμοσύνης και δικτύωσης μεταξύ ενδιαφερόμενων φορέων για ζητήματα που αφορούν στην ίση συμμετοχή των γυναικών στις πολιτικές διαδικασίες και στην ισότιμη πολιτική αντιπροσώπευση των γυναικών σε όργανα, θέσεις και διαδικασίες εξουσίας. Η ονομασία του Δικτύου παραπέμπει στην πρώτη βουλεύτρια, η οποία εξελέγη στις 18 Ιανουαρίου 1953 στο Νομό Θεσσαλονίκης με το κόμμα του Ελληνικού Συναγερμού: http://www.gynaikes-politiki.gr/page/%CE%B5%CE%BB%CE%AD%CE%BD%CE%B7-%CF%83%CE%BA%CE%BF%CF%8D%CF%81%CE%B1-%CE%B7-%CF%80%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B7-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%B7%CE%BD%CE%AF%CE%B4%CE%B1-%CE%B2%CE%BF%CF%85%CE%BB%CE%B5%CF%85%CF%84%CE%AE%CF%82. Περισσότερες πληροφορίες και στατιστικά στοιχεία για τις γυναίκες στην πολιτική μπορούν να αναζητηθούν στον εξειδικευμένο ιστότοπο του Έργου http://www.gynaikes-politiki.gr/ με φορέα υλοποίησης το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΝΠΙΔ εποπτευόμενο από το ΥΠ.ΕΣ.Δ.Α.).