15 Μαΐου: Παγκόσμια Ημέρα για την Οικογένεια 2015 – Ανάγκη για Προάσπιση των Δικαιωμάτων των Γυναικών και των Παιδιών χωρίς Ενδοοικογενειακή Βία

Μαΐ 18, 2015

adpolitis

ΔΙΕΘΝΗ

0

Σας γνωρίζουμε ότι κάθε χρόνο στις 15 Μαΐου εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα για την Οικογένεια (σχετικό Ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών A/RES/47/237 της 20-9-1993). Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία της διεθνούς κοινότητας αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία αναγνώρισης και υποστήριξης του θεσμού της οικογένειας, καθώς και ανάδειξης των κοινωνικών, οικονομικών και δημογραφικών παραμέτρων που αναπόφευκτα επηρεάζουν τη δομή της.

Στο φετινό μήνυμα του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών συνολικής έκτασης έξι παραγράφων και στις έξι επίσημες γλώσσες του Ο.Η.Ε. (αγγλική, γαλλική, ισπανική, ρωσική, αραβική, κινέζικη) έμφαση δίνεται στην ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών και στα δικαιώματα των παιδιών στις σύγχρονες οικογένειες. Σύμφωνα με τον Ban Ki-moon, νόμοι και πρακτικές που δεν εξασφαλίζουν ίσα δικαιώματα προς όλους και όλες δεν έχουν θέση στον 21ο αιώνα. Ο Γενικός Γραμματέας καλεί όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας να προβούν σε άμεση αλλαγή νομοθετικών διατάξεων, ηθών και εθίμων που διαιωνίζουν τις διακρίσεις σε βάρος του γυναικείου πληθυσμού και τον έλεγχο της γυναίκας από τον άνδρα, καθώς και σε πρόληψη της ενδοοικογενειακής βίας σε βάρος των ευπαθών μελών σε μία οικογένεια: http://www.un.org/esa/socdev/family/docs/IDF2015/sgmessageen.pdf .

Την Παρασκευή 15-5-2015 στην έδρα του Ο.Η.Ε. στη Νέα Υόρκη διοργανώνεται ειδική επετειακή εκδήλωση με θέμα «Men in Charge? Gender Equality and Children’s Rights in Contemporary Families», όπου θα παρουσιαστούν εισηγήσεις εμπειρογνωμόνων για ζητήματα οικογένειας στην Αμερική, στον μουσουλμανικό κόσμο, στην αφρικανική ήπειρο και στην Ινδία (στο πρόγραμμα της εκδήλωσης απεικονίζεται και το λογότυπο της Παγκόσμιας Ημέρας για την Οικογένεια):

 http://www.un.org/esa/socdev/family/docs/IDF2015/programme.pdf .

Αξίζει να επισημανθεί ότι η αναφορά στο ρόλο των ανδρών στο φετινό μήνυμα προέρχεται από τον τίτλο πρόσφατης έκδοσης με θέμα τα αποτελέσματα φεμινιστικής έρευνας για τη διάκριση λόγω φύλου και την υπεροχή των ανδρών στην ισλαμική νομική παράδοση: «Men in Charge? Rethinking of Authority in Muslim Legal Tradition» (Εκδοτικός Οίκος: Oneworld, 2015) http://www.zibamirhosseini.com/books/men-in-charge-rethinking-authority-in-muslim-family-laws .

Ως βασικό μήνυμα της 15ης Μαΐου συγκρατούμε το εξής: ενόψει της κατάρτισης μίας αειφόρου Αναπτυξιακής Ατζέντας μετά το 2015 σε έναν κόσμο με αξιοπρέπεια για όλο τον πληθυσμό, όλοι και όλες οφείλουμε να διασφαλίσουμε τα δικαιώματα των γυναικών και των παιδιών στην οικογένεια και στην κοινωνία.

Comments are closed.