Τη δημιουργία κέντρων αντιμετώπισης σεξουαλικής βίας και βιασμού στην Ελλάδα συζήτησαν η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Κατερίνα Παπακώστα και ο Υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους

Συνάντηση εργασίας μεταξύ της Υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κ Κατερίνας Παπακώστα – Παλιούρα και του Υφυπουργού Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους, πραγματοποιήθηκε με κεντρικό θέμα τη διερεύνηση ενός κοινού πλαισίου διατομεακής συνεργασίας για την ανάπτυξη κέντρων αντιμετώπισης σεξουαλικής βίας και βιασμού στη χώρα μας.

Ο διάλογος, επικεντρώθηκε στην εξεύρεση βιώσιμων και αποτελεσματικών πεδίων συνέργειας για την δημιουργία ολοκληρωμένων και εξειδικευμένων κέντρων βιασμού και σεξουαλικής βίας (Sexual Violence Referral Centres – SVRC), στα οποία τα θύματα θα δύνανται να λάβουν συγκεντρωτικά ιατρική, ψυχολογική, νομική υποστήριξη και πρόσβαση σε υπηρεσίες δικαιοσύνης.

Κεντρική στόχευση αποτελεί, οι νέες αυτές δομές, να μην παρέχουν μόνο ολιστικές υπηρεσίες στα θύματα βιασμού και σεξουαλικής βίας, αλλά ακριβώς λόγω του ανθρωποκεντρικού τους χαρακτήρα, να ενθαρρύνουν επιπλέον, έτι περαιτέρω την καταγγελία.

Έμφαση δόθηκε στην αναζήτηση των βέλτιστων λύσεων, αξιοποιώντας καλές ευρωπαϊκές πρακτικές, καθώς και στην εκπαίδευση στελεχών από τον τομέα της υγείας, στη σωστή χρήση πρωτοκόλλων εκτίμησης κινδύνου και διαχείρισης περιστατικών βίας, αλλά και σε μια πιο ευαισθητοποιημένη προσέγγιση, η οποία θα περιορίζει τη δευτερογενή θυματοποίηση.

Η Υφυπουργός κα Παπακώστα, δήλωσε: «Η καταπολέμηση της έμφυλης και σεξουαλικής βίας αποτελεί ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα του πολιτισμένου κόσμου και η συνάντηση μας με τον κ. Θεμιστοκλέους, επιβεβαιώνει την κοινή μας δέσμευση, να κινηθούμε πέρα από τις διακηρύξεις, προς την υλοποίηση πρακτικών λύσεων. Ο σημερινός γόνιμος διάλογος με τον Υφυπουργό, του οποίου την ευαισθησία θέλω να εξάρω, στοχεύει ακριβώς σε αυτό: Να εξευρεθούν οι βέλτιστες λύσεις και πρακτικές για τη δημιουργία και ανάπτυξη εξειδικευμένων κέντρων αντιμετώπισης σεξουαλικής βίας και βιασμού, τα οποία θα καταστούν “γέφυρα” μεταξύ του τραύματος και της αποκατάστασης και ασπίδα προστασίας για κάθε θύμα που βιώνει τις πιο ακραίες εκφάνσεις της έμφυλης βίας.

Μαζί με όλους τους θεσμικούς και κοινωνικούς μας εταίρους, θέτουμε τα θεμέλια για την δημιουργία ενός συστήματος που τιμά τις υποχρεώσεις μας που απορρέουν από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, αλλά κυρίως τις αξίες μας ως κοινωνία που τοποθετεί στο επίκεντρο τον άνθρωπο και την αξιοπρέπεια. Σε αυτόν τον δρόμο, η σιωπή των θυμάτων καθίσταται η επιταγή μιας πολιτείας που τα στηρίζει και τα προστατεύει».

Ο Υφυπουργός Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους, δήλωσε: «Η δέσμευση της κυβέρνησης για την ενίσχυση των θυμάτων βίας και τη συμμόρφωση με τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, παραμένουν αδιαπραγμάτευτες και οι θεσμικές συνεργασίες θα συνεχιστούν έως την ολική αναμόρφωση του τοπίου της έμφυλης βίας στη χώρα μας. Δεν είναι όμως απλά θεσμικό το ζήτημα, αλλά ξεκάθαρα ουσιαστικό, γι’ αυτό και στον αγώνα κατά της βίας είμαστε όλοι μαζί. Αυτό επισφραγίζει η συνάντηση μας με την Υφυπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κ. Κατερίνα Παπακώστα και με προτεραιότητα μας τα θύματα, οργανώνουμε μία σειρά από παρεμβάσεις, ώστε σύντομα να διαμορφωθεί ένα νέο πλαίσιο, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες όσων έχουν υποστεί σεξουαλική βία ή βιασμό. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε σε κάθε θύμα πρόσβαση στην απαραίτητη γι’ αυτό περίθαλψη και να σταθούμε δίπλα του, ως Πολιτεία, εξαλείφοντας κάθε μορφή κακοποίησης και οικοδομώντας μία κοινωνία ισότητας και σεβασμού.»

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Comments are closed.