Δελτίο Τύπου – Δύο νομοσχέδια τομή για την Ισότητα των Φύλων

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Δύο νομοσχέδια τομή για την Ισότητα των Φύλων

 

1. Κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή το ν/σχέδιο για την Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης)

2. Σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο Νόμου για την Ουσιαστική Ισότητα των Φύλων

 

Ενόψει της 8ης Μαρτίου, Παγκόσμιας Ημέρας των Γυναικών, κατατέθηκε την Δευτέρα, 5 Μαρτίου, προς ψήφιση στη Βουλή το Σχέδιο Νόμου για την «Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας» του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το νομοσχέδιο εναρμονίζει την εθνική μας νομοθεσία με το νομικό πλαίσιο της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, η οποία αποτελεί ένα βήμα στην εξασφάλιση των δικαιωμάτων των γυναικών. Περιλαμβάνει πρόνοιες για μέτρα και δράσεις για την καταπολέμηση και πρόληψη όλων των μορφών έμφυλης βίας, αλλά και τη μέριμνα για την προστασία των θυμάτων.

Παράλληλα, τέθηκε σήμερα, 6 Μαρτίου, στη δημόσια διαβούλευση του Υπουργείου Εσωτερικών το σχέδιο νόμου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, το οποίο παραδόθηκε στον Υπουργό Εσωτερικών  για την «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας».

Με την παρούσα νομοθετική πρόταση εισάγεται για πρώτη φορά στην εθνική έννομη τάξη αυτοτελές θεσμικό πλαίσιο με αντικείμενο την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας. Σκοπός του σχεδίου νόμου είναι να δημιουργήσει τις βάσεις και τις προϋποθέσεις για την πραγμάτωση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και την άρση των έμφυλων διακρίσεων σε όλα τα πεδία της δημόσιας, κοινωνικής και οικονομικής ζωής, με την πρόβλεψη πολιτικών, μέτρων και δράσεων που θα υλοποιούνται εκ μέρους της Πολιτείας, αλλά και εκ μέρους της κοινωνίας των πολιτών και των συλλογικών τους οργανώσεων.

Η διαβούλευση βρίσκεται στο δικτυακό τόπο διαβουλεύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών http://www.opengov.gr/ypes/?p=5597 και θα ολοκληρωθεί την Τρίτη, 20 Μαρτίου και ώρα 15:00.

Το Υπουργείο Εσωτερικών και η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων καλούν όλους τους πολίτες, άνδρες και γυναίκες, να συμμετάσχουν στη διαβούλευση διατυπώνοντας τις απόψεις και παρατηρήσεις τους.

 

Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/                                           Το  Γραφείο Τύπου,   6/3/2018

Τηλ 2131511102

Ε-mail: gramggif@isotita.gr

 

Comments are closed.