Δελτίο Τύπου – Η παρουσίαση του Οδηγού Χρήσης μη σεξιστικής γλώσσας στα διοικητικά έγγραφα της ΓΓΙΦ στη Σιβιτανίδειο Σχολή

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η παρουσίαση του Οδηγού Χρήσης μη σεξιστικής γλώσσας στα διοικητικά έγγραφα της ΓΓΙΦ στη Σιβιτανίδειο Σχολή

 

Ημερίδα για την παρουσίαση του Οδηγού Χρήσης μη σεξιστικής γλώσσας στα διοικητικά έγγραφα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) πραγματοποιήθηκε στις 5/3/2018 στη Σιβιτανίδειο Δημόσια Σχολή Τεχνών και Επαγγελμάτων, σε συνέχεια της πρόσφατης συνάντησης συνεργασίας της Γενικής Γραμματέα Ισότητας των Φύλων, κας Φωτεινής Κούβελα και της Γενικής Διευθύντριας της Σιβιτανιδείου Δημόσιας Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων, κας Ράνιας Καλατζή.

Η κα Κούβελα, τονίζοντας εξ’ αρχής ότι η χρήση σεξιστικών αναφορών στο λόγο μας ενισχύει την παρουσία των έμφυλων διακρίσεων σε γλωσσικό επίπεδο, επεσήμανε ότι ο Οδηγός χρήσης μη σεξιστικής γλώσσας στα διοικητικά έγγραφα, αποτελεί ένα σπουδαίο εργαλείο, μέσα από το οποίο το αρσενικό με το θηλυκό γένος συνοδοιπορούν και συνυπάρχουν στο λόγο μας, υπερβαίνοντας τις έμφυλες διακρίσεις και τις ανισότητες.

Πρόσθεσε δε ότι συνιστά ένα καινοτόμο έργο για τη χώρα μας, στο οποίο συνοψίζεται μια συστηματική, επιστημονική προσπάθεια αντιμετώπισης του γλωσσικού σεξισμού και ταυτόχρονα ένα ιδιαίτερα εξειδικευμένο και  εύχρηστο εργαλείο, τόσο για την αναγνώριση, όσο και για την κατανόηση του γλωσσικού σεξισμού, όπως αυτός απαντάται στα διάφορα διοικητικά έγγραφα, υποδεικνύοντας με σαφήνεια τις πρακτικές για την εξάλειψή του.

Επίσης, είχε την ευκαιρία να ανακοινώσει και ότι, πάλι σε πρωτοβουλία της ΓΓΙΦ, πολύ σύντομα πρόκειται να ολοκληρωθεί και η έντυπη έκδοση του Οδηγού.

Επιπρόσθετα, η Γενική Γραμματέας δεν παρέλειψε να αναφέρει και ότι, σε συνέχεια της εκπόνησης του εν λόγω Οδηγού, εκδόθηκε και η σχετική εγκύκλιος για την «ένταξη της διάστασης του φύλου στα διοικητικά έγγραφα» από την ΓΓΙΦ,  η εφαρμογή της οποίας παρακολουθείται μέσα από τα εργαλεία του Παρατηρητηρίου για την Ισότητα των Φύλων.

Ακόμη, ιδιαίτερη μνεία έκανε και στον σεξισμό που πλήττει και τον προφορικό λόγο, κυρίως ως συχνή πρακτική των ΜΜΕ και τόνισε ότι «Δε μπορούμε να αγνοήσουμε την κάθε τόσο εξαπόλυση σεξιστικών σχολίων εναντίον γυναικών που βρίσκονται σε θέσεις ευθύνης,  που δραστηριοποιούνται στην πολιτική και εμφανίζονται στη δημόσια σφαίρα, αλλά και όλων εκείνων των ανώνυμων γυναικών, που δέχονται σεξιστικές επιδέσεις και χαρακτηρίζονται με υποτιμητικές και απαξιωτικές εκφράσεις».

Τέλος, η κα Κούβελα δήλωσε ότι: «Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, πιο προοδευτική από ποτέ άλλοτε, δηλώνει συνεχώς την έντονη παρουσία της και με καινοτόμες πρωτοβουλίες, όπως  η εκπόνηση του Οδηγού  χρήσης μη σεξιστικής γλώσσας στα διοικητικά έγγραφα, αντιμάχεται τις στερεοτυπικές και αναχρονιστικές πρακτικές, που συνεχίζουν να ενισχύουν τις έμφυλες ανισότητες» και πρόσθεσε ότι «‘Έχοντας την Εκπαίδευση στην πρώτη γραμμή των πολιτικών μας, εκφράζουμε την πεποίθησή μας ότι αν η Παιδεία συνοδοιπορεί με τις αξίες της ισότητας, τότε τα αποτελέσματα υπέρ της εφαρμογής της ουσιαστικής ισότητας στην πράξη, αναμένονται πολύ πιο έντονα και αποδοτικά».

Τον Οδηγό Χρήσης μη σεξιστικής γλώσσας στα διοικητικά έγγραφα παρουσίασε αναλυτικότερα στην ημερίδα η κα. Ξανθίππη Φουλίδη, Υπεύθυνη Πολιτιστικών της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής.

 

 

 

Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/                              Το  Γραφείο Τύπου, 6/3/2018

Τηλ 2131511102

Ε-mail: gramggif@isotita.gr

 

Comments are closed.