Η δραστηριοποίηση του κρατικού φορέα ισότητας των φύλων στο χώρο του πολιτισμού το δεύτερο τετράμηνο του 2019

ΣΧΕΤ.: Το από 6-5-2019 έγγραφό μας με θέμα «Οι δεκαπέντε δράσεις της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων στο χώρο του πολιτισμού το πρώτο τετράμηνο του 2019»: http://www.isotita.gr/οι-δεκαπέντε-δράσεις-της-γενικής-γραμ/.

Σε συνέχεια του ανωτέρω σχετικού εμπεριστατωμένου εγγράφου μας, σας παρουσιάζουμε έναν άκρως κατατοπιστικό απολογισμό της δραστηριοποίησης της Διεύθυνσης Σχεδιασμού, Δημιουργίας Προτύπων και Παρακολούθησης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ο.Π.Ι.Φ. στο χώρο του πολιτισμού το δεύτερο τετράμηνο του 2019. Επισημαίνεται ότι οι συγκεκριμένες δράσεις εντάσσονται στον τέταρτο στόχο «Προώθηση της ισότητας των φύλων στην πολιτιστική δημιουργία» του άξονα προτεραιότητας «Εκπαίδευση, Κατάρτιση, Πολιτισμός, Αθλητισμός και Μ.Μ.Ε.» του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (ΕΣΔΙΦ) 2016-2020», δεδομένου ότι η πολιτιστική δημιουργία λειτουργεί διαχρονικά ως δέκτης και πομπός αναμετάδοσης στο ευρύ κοινωνικό σύνολο ενός πλέγματος τυποποιημένων αντιλήψεων και προτύπων που απορρέουν από τις εκάστοτε κυρίαρχες αξίες: http://www.isotita.gr/wp-content/uploads/2017/04/ESDIF.pdf .

Οι δράσεις σχεδιάστηκαν και υλοποιήθηκαν με πρωτοβουλία και υπό την εποπτεία του αρμόδιου Διευθυντή της Γ.Γ.Ο.Π.Ι.Φ., καθώς και με τη στήριξη της πολιτικής ηγεσίας και τη συμμετοχή των αντίστοιχων οργανικών μονάδων του κρατικού φορέα ισότητας των φύλων. Ακολουθεί ο αναλυτικός απολογισμός ανά μήνα των σημαντικών δράσεων της Διεύθυνσης Σχεδιασμού, Δημιουργίας Προτύπων και Παρακολούθησης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ο.Π.Ι.Φ. στο θεματικό πεδίο «Γυναίκες και Πολιτισμός» το δεύτερο τετράμηνο της φετινής χρονιάς (Μάιος-Αύγουστος 2019):

 

Μάιος 2019

 

1) Διοργάνωση του «3ου Φεστιβάλ 50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο» από το δίκτυο “Women in Film and Television Greece (WIFT.GR)”, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, κατόπιν σχετικών ενεργειών του Τμήματος Παρακολούθησης των Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Φ. (Θεσσαλονίκη, 6-8/5/2019).

2) Δημόσια δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ηγεσίας της Διεύθυνσης Σχεδιασμού, Δημιουργίας Προτύπων & Παρακολούθησης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Φ. στην Ελλάδα και το εξωτερικό με θέμα τις δεκαπέντε δράσεις της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων στο χώρο του πολιτισμού το πρώτο τετράμηνο του 2019 (Αθήνα, 6/5/2019).

– Τo Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων αξιοποίησε αυθημερόν το σχετικό έγγραφο της Γ.Γ.Ι.Φ. μέσω χρέωσης αυτού στη Διεύθυνση Ευρωπαϊκών & Διεθνών Θεμάτων του ΥπΠΕΘ (αριθμός πρωτοκόλλου εισερχομένου εγγράφου: 69239/6-5-2019).

3) Δημόσια δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ηγεσίας της Διεύθυνσης Σχεδιασμού, Δημιουργίας Προτύπων & Παρακολούθησης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Φ. στην Ελλάδα, την Κύπρο και το εξωτερικό με θέμα την αναλυτική παρουσίαση του έργου της Γ.Γ.Ι.Φ. στον τομέα του πολιτισμού το πρώτο τετράμηνο του 2019 (Αθήνα, 8/5/2019).

– Τo Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων αξιοποίησε αυθημερόν το σχετικό έγγραφο της Γ.Γ.Ι.Φ. μέσω χρέωσης αυτού στη Διεύθυνση Ευρωπαϊκών & Διεθνών Θεμάτων του ΥπΠΕΘ (αριθμός πρωτοκόλλου εισερχομένου εγγράφου: 71156/8-5-2019).

– Η Βουλή των Ελλήνων απέστειλε στον αρμόδιο Διευθυντή Σχεδιασμού, Δημιουργίας Προτύπων & Παρακολούθησης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Φ. εγκάρδιο ευχαριστήριο μήνυμα στις 10/5/2019, το οποίο κοινοποιήθηκε αυθημερόν στην πολιτική ηγεσία της Γ.Γ.Ι.Φ., καθώς και σε όλες τις οργανικές μονάδες της Υπηρεσίας μας.

4) Συμμετοχή του Τμήματος Παρακολούθησης των Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Φ. σε συνάντηση εργασίας στην έδρα του κρατικού φορέα ισότητας των φύλων με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το δίκτυο “Women in Film and Television Greece (WIFT.GR)” με θέμα τη συνδιοργάνωση του «3ου Φεστιβάλ 50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο» στην έδρα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος (Αθήνα, 13/5/2019).

 

Ιούνιος 2019

 

5) Συμμετοχή του Τμήματος Σχεδιασμού, Δημιουργίας Προτύπων & Ανάπτυξης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Φ. με εισήγηση στην εκδήλωση της Πρεσβείας της Αργεντινής στην Ελλάδα με θέμα «Αργεντινές Συγγραφείς Σήμερα. Ζητήματα Ταυτότητας στα Γράμματα» (Αθήνα, Στοά του Βιβλίου, 12/6/2019).

6) Συνδιοργάνωση από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το δίκτυο “Women in Film and Television Greece (WIFT.GR)” του 3ου Αφιερώματος «50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο», κατόπιν σχετικών ενεργειών του Τμήματος Παρακολούθησης των Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Φ. (Αθήνα, 13-14/6/2019), καθώς και έκδοση δελτίου τύπου από τη Γ.Γ.Ι.Φ. με θέμα «Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το “3ο Αφιέρωμα 50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο”»,  κατόπιν σχετικής εισήγησης του εν λόγω Τμήματος της Υπηρεσίας μας (Αθήνα, 18/6/2019).

7) Αποστολή από το Τμήμα Σχεδιασμού, Δημιουργίας Προτύπων & Ανάπτυξης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Φ. στις 18/6/2019 ενημερωτικού υλικού της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων για αξιοποίηση από την «Ομάδα Χορού Β+6» στο πλαίσιο της παράστασης του έργου της «Το άλλο μισό του ουρανού» (Θεσσαλονίκη, Φεστιβάλ Δάσους, Μικρό Θέατρο Μονής Λαζαριστών, 21-22/6/2019).

8) Συμμετοχή του Τμήματος Παρακολούθησης των Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Φ. στην πολιτιστική εκδήλωση – αφιέρωμα της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και του Φεστιβάλ Αθηνών & Επιδαύρου με θέμα «Κινηματογράφος και Πόλη» (Αθήνα, 29-30/6/2019).

 

Αύγουστος 2019

 

9) Ενημερωτική δράση του Τμήματος Παρακολούθησης των Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ο.Π.Ι.Φ. προς την πολιτική ηγεσία του κρατικού φορέα ισότητας των φύλων με θέμα τη συνεργασία της «Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων» με το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού κατά τη διάρκεια των ετών 2015-2019, καθώς και τη δραστηριοποίηση της Γ.Γ.Ο.Π.Ι.Φ. στο χώρο του πολιτισμού (Αθήνα, 7/8/2019 και 9/8/2019).

10) Δημόσια δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ηγεσίας της Διεύθυνσης Σχεδιασμού, Δημιουργίας Προτύπων & Παρακολούθησης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ο.Π.Ι.Φ. στην Ελλάδα και το εξωτερικό με θέμα τη δραστηριοποίηση του κρατικού φορέα ισότητας των φύλων στο χώρο του πολιτισμού το δεύτερο τετράμηνο του 2019 (Αθήνα, 13/8/2019).

Η συγκεκριμένη δημόσια δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ηγεσίας της Διεύθυνσης Σχεδιασμού, Δημιουργίας Προτύπων και Παρακολούθησης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ο.Π.Ι.Φ. εντάσσεται στο θεματικό πεδίο «Γυναίκες και Πολιτισμός» και υλοποιείται στο πλαίσιο αξιοποίησης όλων των εργαλείων στον αγώνα για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών, σύμφωνα και με τις κατευθυντήριες γραμμές των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Ατζέντα 2030).

Comments are closed.