Η κατανόηση της διαφορετικότητας και οι δύσκολες καταστάσεις των γυναικών μέσα από τον φωτογραφικό φακό (UNESCO, Σεπτέμβριος-Οκτώβριος 2017)
ΣΧΕΤ.: α) Το από 6-4-2017 δελτίο τύπου της Γ.Γ.Ι.Φ. με θέμα «Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για τις γυναίκες πρόσφυγες και τα παιδιά τους»:
β) Το από 10-5-2017 δελτίο τύπου της Γ.Γ.Ι.Φ. με θέμα «Η Γ.Γ.Ι.Φ. στο πλευρό των ΛΟΑΤ προσφύγων – μεταναστών»:
γ) Το από 15-6-2017 δελτίο τύπου της Γ.Γ.Ι.Φ. με θέμα «Ιδιαίτερα επιτυχής η μουσικοχορευτική εκδήλωση της Γ.Γ.Ι.Φ. για τις γυναίκες πρόσφυγες»:
δ) Το από 4-7-2017 δελτίο τύπου της Γ.Γ.Ι.Φ. με θέμα «Μία ακόμα κοινωνική προσφορά της Γ.Γ.Ι.Φ. στις γυναίκες πρόσφυγες»:
Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών, σας γνωρίζουμε ότι το διάστημα 25 Σεπτεμβρίου έως 30 Οκτωβρίου 2017 φιλοξενείται στην έδρα του Εκπαιδευτικού, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Οργανισμού του Συστήματος του ΟΗΕ (UNESCO) στη γαλλική πρωτεύουσα η φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Η δύναμη της ενσυναίσθησης – The power of empathy». Η έκθεση εγκαινιάστηκε κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Διεθνούς Διάσκεψης για τον Εθελοντισμό και τον Διάλογο μεταξύ των Νέων για την πρόληψη του βίαιου εξτρεμισμού και την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής (Παρίσι, 25-27/9/2017).
Ως ενσυναίσθηση ορίζεται η συναισθηματική ταύτιση με την ψυχική κατάσταση ενός άλλου ατόμου και η κατανόηση της συμπεριφοράς και των κινήτρων του. Τα συστατικά της λέξης αποτελούνται από τις λέξειςεν, συν και αίσθηση, υποδηλώνοντας την επέκταση της αίσθησης του ατόμου πέρα από τον εαυτό του. Δεν είναι απαραίτητη η προφορική επικοινωνία για να επιτευχθεί ενσυναίσθηση, η οποία μπορεί και να έρθει μέσω του συνδυασμού της οπτικής και ηχητικής παρατήρησης ενός ατόμου (γενικότερη γλώσσα του σώματος και παρουσία εκφράσεων) και τον τρόπο που αντιδρά.
Ο φωτογραφικός φακός αποτυπώνει στιγμές της σκληρής πραγματικότητας συνανθρώπων μας σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, οι οποίοι βρέθηκαν να διαβιούν σε επίπονες συναισθηματικά συνθήκες χωρίς τη δική τους επιλογή. Πρόσφατα κυκλοφόρησε από την UNESCO μία ειδική έκδοση με επιλεγμένες φωτογραφίες, οι οποίες διακρίθηκαν σε σχετικό διεθνή νεανικό διαγωνισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:http://unesdoc.unesco.org/images/0025/002591/259191e.pdf .
Στο λεύκωμα συνολικής έκτασης 32 σελίδων στις γλώσσες αγγλικά, γαλλικά και αραβικά παρουσιάζονται χαρακτηριστικές σκηνές ατόμων όλων των ηλικιών και από τα δύο φύλα. Οι πολλαπλές αντιξοότητες των γυναικών εξακολουθούν να αποτελούν έμπνευση για τον φωτογραφικό φακό, όπως αποδεικνύεται από τη σύνοψη που ακολουθεί:
1) σελ. 16-17 της έντυπης έκδοσης: η δίψα για μάθηση από ένα νεαρό κορίτσι σε αγροτική επαρχία της Νιγηρίας, όπου το κοινωνικό περιβάλλον θεωρεί το σχολείο χάσιμο χρόνου: http://en.unesco.org/sites/default/files/styles/infocus_708x368/public/ifiwere_145_patternoflife.jpg?itok=hw18Hx5v
2) σελ. 18-19: η δύσκολη απόφαση μίας νεαρής μητέρας από το Νεπάλ, η οποία αναγκάστηκε να μεταναστεύσει εντελώς μόνη της σε άλλη χώρα, προκειμένου να βρει δουλειά ως οικιακή βοηθός και να συντηρήσει την οικογένειά της
3) σελ. 24-25: η σπίθα της ελπίδας για ένα καλύτερο αύριο δεν σβήνει στην ψυχή ενός κοριτσιού από το Αφγανιστάν («Εγώ μπορώ να αλλάξω τον κόσμο»), το οποίο τώρα είναι αναγκασμένο να διαβιεί στις δύσκολες συνθήκες ενός κέντρου φιλοξενίας εκτοπισθέντων στην ίδια της τη χώρα
4) σελ. 26-27: η αφόρητη μοναξιά και ο αποκλεισμός της Ralia από τον κοινωνικό περίγυρο, η οικογένεια της οποίας ξεκληρίστηκε από ένοπλους εξτρεμιστές της Νιγηρίας και τώρα η ίδια αισθάνεται ως πρόσφυγας, αφού είναι αναγκασμένη να δημιουργήσει μία νέα καθημερινότητα σε άλλη περιοχή της χώρας της
5) σελ. 28-29: η τελευταία φωτογραφία του λευκώματος τιτλοφορείται «Ίδιο μέρος, διαφορετικές πραγματικότητες» και αποτυπώνει την αποφασιστικότητα στο έντονο βλέμμα μίας νεαρής μουσουλμάνας να βρει τη δική της θέση σε ένα νέο περιβάλλον με ανεκτικότητα, χωρίς προκαταλήψεις και με σεβασμό της διαφορετικότητας, υπέρ της ειρηνικής συνύπαρξης όλων των λαών:
Η συγκεκριμένη δημόσια δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Υποστήριξης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Φ. εντάσσεται στο θεματικό πεδίο «Γυναίκες και Πολιτισμός»και υλοποιείται στο πλαίσιο αξιοποίησης όλων των εργαλείων στον αγώνα για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών, σύμφωνα και με τις κατευθυντήριες γραμμές των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Ατζέντα 2030).