Έντονη αντίδραση του Ερευνητικού Κέντρου Ισότητας Φύλου της Κύπρου για τη δικαστική απόφαση μείωσης ποινής για το βιασμό αλλοδαπής στην Κύπρο

ΣΧΕΤ.: α) Το από 22-2-2016 δελτίο τύπου της Γ.Γ.Ι.Φ. με θέμα «Συνάντηση της Γενικής Γραμματέα Ισότητας των Φύλων με την Πρόεδρο του Ερευνητικού Κέντρου Ισότητας Φύλου της Κύπρου»: http://www.isotita.gr/var/uploads/DELTIA%20TYPOU/2016/DT_22-02-2016_Synantisi%20me%20Proedro%20EKIK.pdf .

 

β) Το από 25-5-2016 εμπεριστατωμένο έγγραφο της Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Υποστήριξης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Φ. με θέμα «Η σημαντική αύξηση των γυναικών στα έδρανα της Κυπριακής Βουλής μετά τις εκλογές της 22-5-2016»: http://old.isotita.gr/index.php/news/2677 .

 

γ) Το από 27-5-2016 εμπεριστατωμένο έγγραφο της Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Υποστήριξης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Φ. με θέμα  «Μήνυμα της κας Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων της Κύπρου για τη σημαντική αύξηση των γυναικών στα έδρανα της Κυπριακής Βουλής μετά τις εκλογές της 22-5-2016»:

http://old.isotita.gr/index.php/news/2682.

 

Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών και στο πλαίσιο ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου στον τομέα της ισότητας των φύλων, σας κοινοποιούμε το από 18 Ιουλίου 2016 δισέλιδο δελτίο τύπου του Ερευνητικού Κέντρου Ισότητας Φύλου (Ε.Κ.Ι.Φ.) της Κύπρου σχετικά με την απόφαση του Εφετείου της Κυπριακής Δημοκρατίας αναφορικά με τη μείωση της ποινής για το βιασμό αλλοδαπής γυναίκας στην Ποινική Έφεση Αρ.106/14, 114/14, 8/7/2016. 

 

Ακολουθούν χαρακτηριστικά αποσπάσματα της σκληρής ανακοίνωσης του Ε.Κ.Ι.Φ.:

 

Το Ερευνητικό Κέντρο Ισότητας Φύλου (ΕΚΙΦ) ενώνει την φωνή του με τις οργανώσεις και τα οργανωμένα σύνολα της κοινωνίας των πολιτών που καταδικάζουν απερίφραστα την απόφαση του Εφετείου να μειώσει την ποινή που επέβαλε το Πρωτόδικο δικαστήριο σε δύο εικοσιεπτάχρονους για τον βιασμό αλλοδαπής γυναίκας πενήντα χρόνων με την αιτιολογία  ότι «δε χρησιμοποιήθηκε υπέρμετρη βία για  τον εξαναγκασμό του θύματος αλλά μόνο εκφοβισμός και ένα χαστούκι. Δεν χρησιμοποιήθηκε οποιονδήποτε όπλο».

Ο βιασμός γυναικών και κοριτσιών στην Κύπρο και σε παγκόσμια κλίμακα είναι συχνό φαινόμενο και θέμα ειδησεογραφίας στα Μέσα Ενημέρωσης. Οι αποφάσεις και οι ποινές των δικαστηρίων πρέπει, μεταξύ άλλων,  να χρησιμοποιούνται και ως αποτρεπτικός παράγοντας και για εξάλειψη του αποτρόπαιου αυτού εγκλήματος.

Η ανακοίνωση καταλήγει στη διαπίστωση ότι «…η κουλτούρα του βιασμού, δυστυχώς, φαίνεται να είναι βαθιά ριζωμένη στην Κυπριακή κοινωνία και χρειάζεται συνεχής προσπάθεια από μέρους της Πολιτείας και των  οργανωμένων κοινωνικών συνόλων για την αποδόμηση του βάρβαρου αυτού φαινομένου και την ενίσχυση της αίσθησης  των πολιτών για απόδοση δικαιοσύνης».

 

Η συγκεκριμένη δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Υποστήριξης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Φ. εντάσσεται στα θεματικά πεδία «Βία κατά των γυναικών» και «Ανθρώπινα Δικαιώματα των Γυναικών» και υλοποιείται στο πλαίσιο αξιοποίησης όλων των εργαλείων στον αγώνα για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών.

 

 

 Δελτίο τύπου του Ερευνητικού Κέντρου Ισότητας Φύλου (Ε.Κ.Ι.Φ.) της Κύπρου

Αφήστε μια απάντηση