Δελτίο Τύπου – Διήμερο δράσεων της ΓΓΙΦ, Φωτεινής Κούβελα, στη Λάρισα

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διήμερο δράσεων της ΓΓΙΦ, Φωτεινής Κούβελα, στη Λάρισα

 

Στη Λάρισα μετέβη το διήμερο 16-17/5/2018 η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, στο πλαίσιο των επισκέψεών της σε όλα τα Συμβουλευτικά Κέντρα και τους Ξενώνες Φιλοξενίας Γυναικών της χώρας μας, αλλά και της διάχυσης των δράσεων της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) συνολικά.

Ειδικότερα, την Τετάρτη, 16/5/2018, η κα Κούβελα παραχώρησε συνέντευξη στα τοπικά ΜΜΕ της περιοχής για το έργο της ΓΓΙΦ, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Λάρισας και ακολούθησε ενημέρωση-συζήτηση με τις γυναίκες μέλη του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής και  του Τμήματος Αλληλεγγύης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Την Πέμπτη, 17/5/2018, η Γενική Γραμματέας επισκέφθηκε το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Λαρισαίων και συνομίλησε με τα στελέχη του για τη δράση του συνολικά. Σε αυτό το πλαίσιο, είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει την άρτια λειτουργία του Κέντρου, ενώ ενημερώθηκε ότι, από το 2013 που βρίσκεται σε λειτουργία, έως και σήμερα, έχουν επωφεληθεί από τις υπηρεσίες του 733 γυναίκες. Προκειμένου να προβάλλεται και να επικαιροποιείται το έργο του Συμβουλευτικού Κέντρου διαρκώς, εξετάστηκε η δυνατότητα εξωστρεφών εκδηλώσεων και η δημιουργία ιστοσελίδας.

Την ίδια μέρα, η Γενική Γραμματέας ξεναγήθηκε στο Λαογραφικό Μουσείο της περιοχής από την υπεύθυνη του Μουσείου, κα Φανή Καλοκαιρινού και στη συνέχεια, συνοδευόμενη από την Διευθύντρια Αθλητισμού, Πολιτισμού και Κοινωνικής Πολιτικής, κα Σταυρούλα Μπαξεβάνου, επισκέφθηκε τον 5ο δημόσιο παιδικό σταθμό.

 Ακολούθησε επίσκεψη στο Δημαρχείο και  συνάντησή της με τον Δήμαρχο Λάρισας, κο Απόστολο Καλογιάννη, τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής, κο Δημήτριο Δεληγιάννη, την Διευθύντρια Αθλητισμού, Πολιτισμού και Κοινωνικής Πολιτικής, κα Σταυρούλα Μπαξεβάνου και την Γενική Γραμματέα Δήμου Λαρισαίων, κα Βάσω Μόσιαλου, όπου συζητήθηκε  η αναγκαιότητα για τη δημιουργία ενός επιχειρησιακού σχεδίου με πολιτικές και δράσεις για την έμφυλη ισότητα από τη δημοτική αρχή και  με την αξιοποίηση και συμμετοχή γυναικείων φορέων της περιοχής.

Στη συνέχεια, η κα Κούβελα μετέβη στα γραφεία της Περιφέρειας, όπου συναντήθηκε με τον κο Γρηγόρη Παπαχαραλάμπους, Πρόεδρο Περιφερειακού Συμβουλίου και εκπρόσωπο του Περιφερειάρχη και έπειτα επισκέφθηκε και τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών της περιοχής, όπου με χαρά διαπίστωσε την πλήρη στελέχωσή και την άρτια λειτουργία του. Ακολούθως, η Γενική Γραμματέας επισκέφθηκε και την Πινακοθήκη Λάρισας – Μουσείο Γ.Ι. Κατσίγρα, όπου την υποδέχτηκε η Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Πινακοθήκης, κα. Άννυ Ψάρρα – Περήφανου και ξεναγήθηκε από τον Εικαστικό – Ιστορικό Τέχνης, κο Γιάννη Χριστάκη.

Συνολικά, στις συναντήσεις της Γενικής Γραμματέα συζητήθηκαν διάφορες πτυχές που αφορούν την εφαρμογή της ουσιαστικής ισότητας στην πράξη και αναζητήθηκαν τρόποι αντιμετώπισης των δυσκολιών που βιώνουν οι γυναίκες στην περιοχή στις οποίες συμπεριλαμβάνονται και οι γυναίκες πρόσφυγες. Κυρίως, όμως, αναδύθηκαν ιδέες για νέες συνεργασίες και δράσεις με τους φορείς, με στόχο την ανάδειξη των ιδανικών της έμφυλης ισότητας μέσα από την πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και υπηρεσίες που μπορεί να προσφερθούν σε κοινωνικά ευάλωτες ομάδες γυναικών.

Το πρόγραμμα επισκέψεων της Γενικής Γραμματέα ολοκληρώθηκε με τη συμμετοχή της ως κεντρική ομιλήτρια στην εκδήλωση της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Λαρισαίων, του Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών και του Συμβουλευτικού Κέντρου με θέμα: «Πολιτικές Ισότητας – Γυναίκα και κοινωνία σε περίοδο κρίσης».

Στην εκδήλωση, η Γενική Γραμματέας είχε την ευκαιρία να αναφερθεί στο έργο της ΓΓΙΦ, εστιάζοντας στην κάθε θεματική ξεχωριστά, αλλά και σε κομβικούς τομείς, όπως: τη λειτουργία του εθνικού δικτύου δομών για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών,  την εκπαίδευση, την αντιμετώπιση της σεξουαλικής παρενόχλησης και της πορνείας, το προσφυγικό, την αυτοδιοίκηση, την εργασία, τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και την συμφιλίωση επαγγελματικής,  οικογενειακής ζωής & προσωπικής ζωής, το έργο της ΓΓΙΦ για τις γυναίκες αγρότισσες, για τη χρήση μη σεξιστικής γλώσσας στα δημόσια έγγραφα, για τη λειτουργία του Παρατηρητηρίου για την Ισότητα των Φύλων, την Τέχνη και τον Πολιτισμό, την ανάδειξη και αναβάθμιση της Βιβλιοθήκης Θεμάτων Ισότητας και Φύλου της ΓΓΙΦ, την άρση των έμφυλων στερεοτύπων στα ΜΜΕ κ.α.

Κλείνοντας, η Γενική Γραμματέας δήλωσε ότι: «Προάγοντας την ισότητα των φύλων ως ιδανικό, ως πανανθρώπινη αξία και ως μείζον δείκτη της ποιότητας της δημοκρατίας μας, συνεχίζουμε τον αγώνα μας για την κατάκτηση και την εφαρμογή της ουσιαστικής ισότητας στην πράξη» και συμπλήρωσε ότι «μη χάνοντας ευκαιρία να αναδεικνύουμε την αλληλεγγύη μας, εμμένουμε στην ενσωμάτωση της κοινωνικής διάσταση σε όλες τις πολιτικές μας, με όρους δικαιοσύνης, ισότητας και αξιοπρέπειας για όλους και όλες ανεξαιρέτως».

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ακολούθησαν ερωτήσεις και δημιουργήθηκε γόνιμος και παραγωγικός διάλογος επί των θεμάτων ισότητας, ενώ η παρουσία και η βιωματική αφήγηση μιας γυναίκας Προσφύγισσας από το Αφγανιστάν, η οποία έχει βοηθηθεί σημαντικά από τις παρεχόμενες υπηρεσίες του δικτύου δομών της ΓΓΙΦ, αποτέλεσε ένα ζωντανό παράδειγμα των κατακτήσεων για την ισότητα και συνάμα απέπνευσε δύναμη για τη συνέχεια, με όρους ολοένα και πιο ευνοϊκούς για το μέλλον όλων μας.

 

 

 

 

Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/                                 Το  Γραφείο Τύπου, 21/5/2018

Τηλ. 213 15 11 102

Ε-mail: gramggif@isotita.gr

Comments are closed.