Δελτίο Τύπου – Επίσκεψη ΓΓΙΦ στο ΣΚ Γυναικών Τρικκαιών και Υπογραφή Ευρ. Χάρτας για την Ισότητα από τον Δήμο Τρικκαιών

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η επίσκεψη της ΓΓΙΦ στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Τρικάλων

και η υπογραφή της Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Ισότητα των Φύλων από το Δήμο

 

Τα Τρίκαλα επισκέφθηκε η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων το διήμερο 16-17 Νοεμβρίου 2017 στο πλαίσιο της συνεχούς διεύρυνσης του δικτύου των δήμων που υπογράφουν την Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ισότητα των Φύλων στις τοπικές κοινωνίες και των επισκέψεων στα Συμβουλευτικά Κέντρα γυναικών της ΓΓΙΦ.

 

Στις 16/11 η Γενική Γραμματέας επισκέφθηκε το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Τρικάλων, όπου συναντήθηκε με τον αντιδήμαρχο, κ. Ψύχο Κωνσταντίνο, την υπεύθυνη λειτουργίας του κέντρου, μέλος της ΟΔΕ, κ. Χριστοφοράκη Μαρία, την ψυχολόγο του κέντρου, κ. Γκουγκουστάμου Βασιλική και την κοινωνιολόγο, κ. Ασλάνογλου Ευτυχία.

 

Η κ. Κούβελα ενημερώθηκε εκτενώς από τα στελέχη της δομής για τη λειτουργία της, τις ενέργειες δικτύωσης με τοπικούς φορείς και τις πολλαπλές δράσεις τους για την εξυπηρέτηση των ωφελούμενων γυναικών. Η ίδια αναφέρθηκε στις συνεχείς προσπάθειες που καταβάλλονται από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων,  προκειμένου να αναβαθμίζονται συνεχώς όλες οι δομές ώστε να είναι χρήσιμες για όλες τις γυναίκες που είναι θύματα ή εν δυνάμει θύματα βίας. Επεσήμανε ότι στόχος της ΓΓΙΦ είναι να παραμείνουν αυτές οι κοινωνικές δομές στη ΓΓΙΦ και τους δήμους και μετά το τέλος του προγράμματος ΕΣΠΑ. Ήδη  έχει δοθεί νέα παράταση του έργου μέχρι το 2019 και  στη συνέχεια οι δομές θα στηρίζονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Η μονιμότητα αυτών των δομών κατοχυρώνεται και από συγκεκριμένο άρθρο στο νομοσχέδιο για την Ουσιαστική Ισότητα των Φύλων το οποίο έχει ετοιμάσει η ΓΓΙΦ και θα ψηφιστεί στις αρχές του επόμενου έτους.

 

Επίσης ενόψει της ψήφισης του ν/σχεδίου για την Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης) που θα γίνει μέχρι τέλος του έτους, η χώρα μας  είναι έτοιμη ως προς τις απαραίτητες δομές που προβλέπονται από την εν λόγω Σύμβαση.

Στις 17/11 η Γενική Γραμματέας επισκέφτηκε το Δημαρχείο Τρικάλων, όπου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί με τον κ. Λάππα Μιχαήλ, πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου και εντεταλμένο σύμβουλο σε θέματα εθελοντισμού, με τον οποίο συνομίλησε για τη δυνατότητα συμβολής του δικτύου εθελοντών και εθελοντριών της περιοχής σε σχέδιο δράσης του δήμου για την ισότητα των φύλων.

Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Τρικκαίων, κ. Παπαστεργίου Δημήτρης, υπέγραψε την Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ισότητα των Φύλων στις τοπικές κοινωνίες, αυξάνοντας τον αριθμό των υπογεγραμμένων χαρτών σε 209 Δήμους και φέρνοντας τη χώρα μας στη θέση της Ευρωπαϊκής πρωτοπορίας ενώ δεσμεύτηκε να συγκροτήσει Δημοτική Επιτροπή Ισότητας και να σχεδιάσει επιχειρησιακό σχέδιο δράσης προκειμένου να εφαρμοστούν πολιτικές έμφυλης ισότητας στην τοπική κοινωνία.

Η Γενική Γραμματέας ενημέρωσε για τις προτάσεις που κατέθεσε πρόσφατα στον Υπουργό Εσωτερικών για την προώθηση της έμφυλης ισότητας στην τοπική αυτοδιοίκηση  και τόνισε την ανάγκη προώθησης από όλες και όλους της ενεργούς συμμετοχής των γυναικών σε κάθε τομέα της αυτοδιοίκησης με στόχο την εξάλειψη των έμφυλων διακρίσεων και την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας, ενώ δήλωσε ότι “η πλήρης αξιοποίηση των γυναικών συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας μας, αλλά σε μια ανάπτυξη με δίκαιους όρους από την οποία δεν μπορεί να αποκλείεται το μισό του πληθυσμού που είναι γυναίκες”

 

Στην εκδήλωση μεταξύ άλλων, παρευρέθηκαν η βουλεύτρια Τρικάλων του Σύριζα, κ. Δριτσέλη Παναγιώτα, οι αντιδήμαρχοι, κ.κ. Δήμα Ντίνα, Λεβέντη Έφη, Ψύχος Κωνσταντίνος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, κ. Λάππας Μιχαήλ, τα στελέχη του Συμβουλευτικού κέντρου και η υπεύθυνη λειτουργίας του, κ.κ. Ασλάνογλου Ευτυχία, Γκουγκουστάμου Βασιλική και Χριστοφοράκη Μαρία και το μέλος της νομαρχιακής επιτροπής Σύριζα Τρικάλων, κ. Κωστοπούλου Βάσω.

 

 

Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/                                                         Το  Γραφείο Τύπου, 19 /11/2017

Τηλ 2131511102

Ε-mail: gramggif@isotita.gr

 

 

Comments are closed.