Δελτίο Τύπου – Επίσκεψη της Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων, Φωτεινής Κούβελα, στον συνοικισμό των Ρομά στο Βλυχό Μεγάρων

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επίσκεψη της Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων, Φωτεινής Κούβελα,

στον συνοικισμό των Ρομά στο Βλυχό Μεγάρων

 

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, την Παρασκευή , 2-11-18 επισκέφτηκε τον συνοικισμό των Ρομά στο Βλυχό Μεγάρων. Η συνάντηση οργανώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής, τον Αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Βασιλείου και τον Δήμο Μεγαρέων, σε συνεργασία με το Σύλλογο Βλυχό Μεγάρων.

Η συγκεκριμένη επίσκεψη της Γενικής Γραμματέα, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των γενικότερων δράσεων της ΓΓΙΦ για τις γυναίκες Ρομά, δεδομένου ότι η ΓΓΙΦ σέβεται και λαμβάνει υπόψη της τα ιδιαίτερα πολιτισμικά χαρακτηριστικά των Ρομά και στοχεύει έμπρακτα στην ενίσχυσή τους -και ιδιαίτερα των γυναικών- ώστε να κάνουν χρήση των κοινωνικών τους δικαιωμάτων, όπως είναι η υγεία, η εκπαίδευση και η εργασία.

Η κα Κούβελα, συνομίλησε εκτενώς με τις γυναίκες Ρομά και συζήτησαν για τις ποικίλες δυσκολίες που βιώνουν στην καθημερινότητά τους, αναζητώντας τρόπους για την καλύτερη δυνατή αντιμετώπιση των προβλημάτων που βιώνουν σε σχέση με ζητήματα διάκρισης λόγω φύλου, αλλά και της άρτιας κοινωνικής τους ένταξης εν γένει.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Γενική Γραμματέας τόνισε ότι «Σε τέτοιου είδους συναντήσεις λείπει η «τυπική ατζέντα των θεμάτων», αλλά υπερισχύει η ζωντανή συζήτηση με τις δυναμικές γυναίκες, που τις θέλουμε και τις ενθαρρύνουμε να μπουν οι ίδιες μπροστά στις διεκδικήσεις τους και όχι να αντιπροσωπεύονται από τους άνδρες» και πρόσθεσε ότι: «Χωρίς να υποτιμούμε τις δυσκολίες και τις επιπλέον προσπάθειες που πρέπει να καταβληθούν για την αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως η παραβατικότητα, εφιστούμε ιδιαίτερα την προσοχή μας στην ανάγκη εκπαίδευσης των γυναικών Ρομά, τόσο ως σαφής έκφραση της επιθυμίας τους, όσο και ως βασικό άξονα προτεραιότητας του έργου της ΓΓΙΦ».

Άλλωστε, αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο της ΓΓΙΦ για την υπέρβαση των έμφυλων ανισοτήτων στον πληθυσμό των Ρομά, διευρύνεται συνεχώς, με αξιοσύστατες δράσεις, όπως, ενδεικτικά:

  • Η κατάθεση εξειδικευμένων προτάσεων στην Ειδική Γραμματεία για τα θέματα των Ρομά, που στοχεύουν στο να διευκολύνουν την ένταξη των γυναικών Ρομά στην κοινωνία.
  • Η ενεργός συμμετοχή της ΓΓΙΦ στο Συμβούλιο για την Κοινωνική ένταξη των Ρομά του Υπουργείου Εργασίας, προωθώντας ζητήματα ισότητας των Φύλων στον πληθυσμό των Ρομά.
  • Η συνεργασία της ΓΓΙΦ με την Ε.Ε. και το Στε στο πρόγραμμα που διευκολύνει την Πρόσβαση των Γυναικών Ρομά και Ταξιδευτών στη Δικαιοσύνη (JUSTRM), από το οποίο αναμένεται να υπάρξει βοήθεια και στην καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.
  • Η δυνατότητα των γυναικών Ρομά που υφίστανται ή κινδυνεύουν να υποστούν έμφυλη βία ή/και πολλαπλές διακρίσεις να λαμβάνουν ΔΩΡΕΑΝ και ΕΧΕΜΥΘΑ τις υπηρεσίες του δικτύου των δομών της ΓΓΙΦ για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών (ψυχική και κοινωνική στήριξη, καθώς και νομικές συμβουλές στα Συμβουλευτικά Κέντρα (ΣΚ) και στους ξενώνες φιλοξενίας (ΞΦ) που εποπτεύονται από την ΓΓΙΦ, καθώς επίσης και από την 24ωρη Πανελλαδική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900).
  • Η εκπροσώπηση της χώρας μας από την ΓΓΙΦ, τον Δεκέμβριο του 2017, στην Συνάντηση για τους παιδικούς, εξαναγκαστικούς γάμους σε πληθυσμούς Ρομά και του Συμβουλίου της Ευρώπης και της Μονάδας ενάντια στους Εξαναγκαστικούς γάμους του Υπουργείου Εξωτερικών της Βρετανίας, όπου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το νομοθετικό πλαίσιο της χώρας μας σχετικά με τους ανήλικους γάμους, καθώς και οι πρωτοβουλίες και ενέργειες της χώρας γύρω από το ζήτημα αυτό.
  • Η μέριμνα της ΓΓΙΦ για την απόλαυση αγαθών υγείας των γυναικών Ρομά, όπως αυτή εκφράζεται μέσω της συνεργασίας της την ΜΚΟ «ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ», από την οποία εμβολιάζονται τα παιδιά και πραγματοποιούνται προληπτικές εξετάσεις (μαστογραφίες, test Παπανικολάου κλπ),σε διάφορους καταυλισμούς Ρομά. ΔΩΡΕΑΝ.

Συνολικά, η συνάντηση διεξήχθη σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, εμπνεόμενη από το οποίο η Γενική Γραμματέας, δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι: «Αυτές οι γυναίκες μπορούν να γίνουν ο φορέας που θα βγάλει την κοινότητα των Ρομά από τον αποκλεισμό και τη φτώχεια και θα κάνει πραγματικότητα την κοινωνική τους ένταξη. Χρέος δικό μας είναι να συνεχίσουμε τις προσπάθειες, να χαράξουμε κι άλλες πολιτικές και εκτός από τα μέτρα που έχουμε ήδη λάβει μέχρι σήμερα και τα οποία βρίσκουν έδαφος, να σκεφτούμε τι άλλο μπορεί να γίνει. Το κυριότερο, όμως, είναι να βοηθήσουμε όλες και όλοι, ώστε να αποκτήσουν φωνή οι ίδιες οι γυναίκες Ρομά».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/                                    Το Γραφείο Τύπου, 5/11/2018

Τηλ. 2131511102

Ε-mail: gramggif@isotita.gr

Comments are closed.