Δελτίο Τύπου – Η επιτυχής ολοκλήρωση του τριήμερου δράσεων της ΓΓΙΦ, Φωτεινής Κούβελα, στην Καλαμάτα

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η επιτυχής ολοκλήρωση του τριήμερου δράσεων της ΓΓΙΦ, Φωτεινής Κούβελα, στην Καλαμάτα

 

Επενδύουμε στον πολιτισμό και χαράσσουμε πολιτικές, ώστε να ενδυναμωθούν και να ενταχθούν  οι αρχές της έμφυλης ισότητας στο πεδίο της πολιτιστικής παραγωγής

 

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η επίσκεψη της Γενικής Γραμματέα Ισότητας των Φύλων, Φωτεινής Κούβελα, ως επίσημης προσκεκλημένης του 5ου  Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου με έδρα την Καλαμάτα, το τριήμερο 26-28/1/2019.

Το Φεστιβάλ έθεσε στο κέντρο της προβληματικής την θεματική «Ισότητα των Φύλων» με ένα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα ταινιών, διαθεματικής και πολυεπίπεδης προσέγγισης και στόχο να αναδειχθούν διαφορετικές και πολλαπλές όψεις  μιας έμφυλης πραγματικότητας. Από την γυναικεία καταπίεση μέχρι τα ζητήματα σεξουαλικών επιλογών, σεξουαλικότητας, έμφυλης βίας, οι ταινίες αποτύπωσαν μέσα από το βλέμμα των δημιουργών τους, γυναικών κυρίως, μια πραγματικότητα, η οποία για την ΓΓΙΦ αποτελεί το πεδίο άσκησης των πολιτικών της.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Γενική Γραμματέας, αφού συνεχάρη τις διοργανώτριες του Φεστιβάλ, κκ Κλεώνη Φλέσσα και Τζίνα Πετροπούλου, τόνισε ότι: «Η παρουσία μας εδώ δεν μπορεί παρά να θεωρείτε επιβεβλημένη και αναγκαία.  Η ΓΓΙΦ θεωρεί ότι πολιτιστικές δράσεις σαν και αυτές του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ είναι  απολύτως απαραίτητες  για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού για τα ζητήματα της έμφυλης ισότητας για αυτό και τις στηρίζει και επιδιώκει μια διαρκή συνεργασία. Εξάλλου, η  παρουσία μας στο Φεστιβάλ, πέραν του σημαντικού αφιερώματος, ολοκληρώνεται με την θέσπιση δύο νέων βραβείων για Ντοκιμαντέρ, που αφορούν στην Ισότητα των φύλων,  ενώ ήδη είχε προηγηθεί  ένα εργαστήριο επιμόρφωσης για τους/τις  εκπαιδευτικούς για την ανάγνωση και ερμηνεία του κινηματογράφου από την οπτική του φύλου» και συμπλήρωσε ότι: «Αντιλαμβανόμαστε τον κινηματογράφο ως ένα πολυδύναμο εργαλείο, που μπορεί να τεθεί στην υπηρεσία της προώθησης της ισότητας, της αλληλεγγύης, του σεβασμού στην ανθρώπινη ύπαρξη ανεξάρτητα από τη φυλή το φύλο την εθνικότητα κτλ., της αλλαγής παραδείγματος στάσεων και συμπεριφορών με στόχο την άρση του σεξισμού και του ρατσισμού. Επενδύουμε στον πολιτισμό και χαράσσουμε πολιτικές, ώστε να ενδυναμωθούν και να ενταχθούν  οι αρχές της έμφυλης ισότητας στο πεδίο της πολιτιστικής παραγωγής  σε όλο το εύρος του».

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, η Γενική Γραμματέας ήρθε σε επαφή με εκπροσώπους και δημιουργούς ταινιών και συζήτησε το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΓΓΙΦ, ενώ παράλληλα απένειμε το πρώτο βραβείο στην δημιουργό, σκηνοθέτρια, κα Ευαγγελία Γούλα για το Ντοκιμαντέρ I itsai Rommi, Το κορίτσι Γυναίκα, το οποίο πραγματεύεται τον θεσμό του γάμου στην φυλή των Ρομά, μέσα από μαρτυρίες της κοινότητας Ηρακλείου Κρήτης.

Τέλος, η κα Κούβελα επισκέφτηκε και το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Καλαμάτας, στελέχη του οποίου ενημέρωσαν  το Φεστιβάλ  για τη λειτουργία του. Η Γενική Γραμματέας, είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τις επιμέρους δράσεις του Σ.Κ. και δεν παρέλειψε να επισημάνει τη σπουδαιότητα του έργου των ΣΚ για τις γυναίκες που έχουν υποστεί οποιαδήποτε μορφής βία και υπόκεινται σε πολλαπλές διακρίσεις, τονίζοντας την ανάγκη ενίσχυσης και εμπλουτισμού της διάχυσης των δράσεων, της δικτύωσης με τους τοπικούς φορείς και της σταθερής ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/                           Το  Γραφείο Τύπου, 29/1/2019

Τηλ. 213 15 11 102

Ε-mail: gramggif@isotita.gr

Comments are closed.