Δελτίο Τύπου – Η ιδιαίτερα επιτυχής παρουσίαση του βιβλίου Όψεις εθνογραφικής έρευνας στις λαογραφικές σπουδές στην Γενικη Γραμματεία Ισότητας των Φύλων

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η φεμινιστική και η διαδικτυακή εθνογραφία

 

Ιδιαίτερα επιτυχής η παρουσίαση του βιβλίου:

«Όψεις εθνογραφικής έρευνας στις λαογραφικές σπουδές»

στην Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων

 

Με μεγάλη επιτυχία στέφθηκε η παρουσίαση του βιβλίου της Μαρίας Γκασούκα (Αναπλ. Καθηγήτρια, Παν/μιο Αιγαίου) και της Ξανθίππης Φουλίδη (Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Παν/μιο Αιγαίου), με θέμα: «Όψεις εθνογραφικής έρευνας στις λαογραφικές σπουδές», η οποία πραγματοποιήθηκε από την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) χθες, 27/3/2018, στα γραφεία της.

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, στον εναρκτήριο λόγο της, τόνισε εξ’ αρχής ότι η παρουσίαση του συγκεκριμένου εγχειριδίου αποτελεί πόνημα δυο πολύ σημαντικών γυναικών συγγραφέων, οι οποίες δεν παύουν να μας κάνουν όλο και πιο υπερήφανες και υπερήφανους με την ακαδημαϊκή και τη συγγραφική συνεισφορά τους στα θέματα γύρω από διάφορες προσεγγίσεις που αφορούν την ισότητα των φύλων. 

Στη συνέχεια, ανέφερε ότι οι «Όψεις εθνογραφικής έρευνας στις λαογραφικές σπουδές», μας εξοικειώνουν -με έναν τρόπο ιδιαίτερα καινοτόμο- με την πρόσληψη της Εθνογραφίας ως μια μέθοδο έρευνας και συγκεκριμένα μέσα από δυο από τις πιο σύγχρονες μορφές της: την φεμινιστική Εθνογραφία και την διαδικτυακή Εθνογραφία, ώστε το περιεχόμενο του συγκεκριμένου βιβλίου να έχει τη δυναμική να αντικρούει όλες εκείνες τις αναχρονιστικές προσεγγίσεις περί ανισότητας των φύλων, αλλά και τις απαρχαιωμένες θεωρήσεις που αντιλαμβάνονται τις γυναίκες ως το «αδύναμο» φύλο.

Κλείνοντας, η κα Κούβελα επεσήμανε την πεποίθησή της ότι ο τομέας της Εθνογραφίας σε συνάρτηση με εκείνον της Λαογραφίας, δύνανται να αποκαλύπτουν συνεχώς ανεξερεύνητα πεδία του Πολιτισμού μας εν γένει, ώστε να συνιστούν τομείς ουσιαστικής συνεισφοράς στον πλούτο των Γραμμάτων μας.

Πλήθος κόσμου, άντρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, ενώ από τις παρατηρήσεις και τα σχόλιά τους, το λόγο έλαβαν και οι δύο συγγραφείς του βιβλίου. Τόσο η κα Γκασούκα, όσο και η κα Φουλίδη, σε κλίμα βαθιάς συγκίνησης και ειλικρίνειας, αναφέρθηκαν σε επιμέρους πτυχές του εγχειριδίου τους, αλλά και στην κοπιώδη και συνάμα γοητευτική διαδρομή μέχρι την ολοκλήρωσή του.

Επίσης, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κος Γ. Μπαλάφας, οι πρώην Γενικές Γραμματείς Ισότητας των Φύλων, κα Ε. Μπέκου και κα Α. Καραμάνου, οι Βουλεύτριες του ΣΥΡΙΖΑ, κα Π. Δριτσέλη, η οποία εκπροσώπησε και τον Πρόεδρο της Βουλής, κο Ν. Βούτση και η κα Αννίτα Καββαδία, η πρώην Διευθύντρια και ο νυν Διευθυντής του Κέντρου Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, κα Κ. Καμιλάκη και κος Ε. Καραμανές, ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής, κος Γ. Σταθόπουλος και πλήθος γυναικών και ανδρών  ακαδημαϊκών, ερευνητών και ερευνητριών.

 

   

 

Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/                                      Το  Γραφείο Τύπου, 28/3/2018

Τηλ. 2131511102

Ε-mail: gramggif@isotita.gr

 

Comments are closed.