Δελτίο Τύπου – Η συμμετοχή της ΓΓΙΦ στην εκδήλωση της ΕΝΠΕ και του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η συμμετοχή της ΓΓΙΦ στην εκδήλωση της ΕΝΠΕ και του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναικών

 

Με αφορμή τον εορτασμό της αυριανής Παγκόσμιας Ημέρας των Γυναικών, που τιμάται κάθε χρόνο στις 8 του Μάρτη, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, συμμετείχε στην εκδήλωση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) και του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών με θέμα «H έμφυλη διάσταση της κρίσης», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα γραφεία της ΕΝΠΕ, στην Αθήνα.

Η Γενική Γραμματέας, εκκινώντας από την παραδοχή ότι οι έμφυλες ανισότητες συνεχίζουν να υφίστανται ακόμη και σήμερα και ότι αποτελούν κομβική συνιστώσα για τη συνδιαμόρφωση της κοινωνικής ευημερίας μας, έκανε λόγο για τις επιπτώσεις της πολυεπίπεδης κρίσης στη χώρα μας.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στη διατάραξη των κεκτημένων δικαιωμάτων των γυναικών και στον πολλαπλασιασμό των εμποδίων της ένταξής τους στην αγορά εργασίας με όρους ισότητας, που είχαν ως αποτέλεσμα ένα τεράστιο ποσοστό γυναικών να οδηγηθεί στην ανεργία.

Επίσης, η κα Κούβελα ανέφερε ότι η κρίση πρόσθεσε στις πλάτες των γυναικών το έλλειμμα του κοινωνικού κράτους, με το να παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας αμισθί, ανέδειξε τις πολλαπλές μορφές βίας που βιώνουν ή κινδυνεύουν να υποστούν και συρρίκνωσε σημαντικά τις δυνατότητες των προσωπικών επιλογών τους, παρεμποδίζοντας έτσι την πορεία της χειραφέτησής τους.

Στη συνέχεια, η Γενική Γραμματέας έκανε λόγο για τη θέαση των δυσκολιών της κρίσης ως πρόκληση υπέρβασής τους, τονίζοντας ότι το έργο της Γενικής Γραμματείας συνιστά και την ουσιαστική απάντηση σε αυτή την πρόκληση.

Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε:

  • στο καινοτόμο «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων» της περιόδου 2016-2020 της ΓΓΙΦ,  μέσα από το οποίο επιδιώκεται η ένταξη της διάστασης του φύλου σε όλες τις πολιτικές και η εφαρμογή ειδικών μέτρων ή και θετικών δράσεων για την πρόληψη, εξάλειψη και θεραπεία των έμφυλων ανισοτήτων
  • Στις διαρκώς ανανεωμένες συνεργασίες της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων με φορείς και εκπροσώπους του δημόσιου και του ιδιωτικού βίου, με γυναικείες συλλογικότητες, Μ.Κ.Ο. και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών, οι οποίες διαχέουν ολοένα και περισσότερο τις ποικίλες δράσεις της.

Περαιτέρω, ιδιαίτερη μνεία έκανε και στα δύο πολύ πρόσφατα νομοσχέδια που αφορούν την ισότητα των φύλων, τονίζοντας ότι πρόκειται για έμπρακτη απόδειξη της ποιότητας του έργου της Γραμματείας.

Συγκεκριμένα, η κα Κούβελα αναφέρθηκε:

  • Στην εισαγωγή της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας (γνωστή ως «Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης»), προς κύρωση στη Βουλή (την Δευτέρα, στις 5/3)
  • Στο νομοσχέδιο για την ουσιαστική ισότητα των φύλων, που (Την Τρίτη, στις 6/3) τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 20 Μαρτίου.

Για το νομοσχέδιο, μάλιστα, η κα Κούβελα επεσήμανε ότι με την παρούσα νομοθετική πρόταση, εισάγεται για πρώτη φορά στην εθνική έννομη τάξη αυτοτελές θεσμικό πλαίσιο με αντικείμενο την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας.

Κλείνοντας την εισήγησή της, η Γενική Γραμματέας δήλωσε ότι: Παραμονή της 8ης Μαρτίου, για μια ακόμη χρονιά τιμούμε με κάθε τρόπο και προς πάσα κατεύθυνση την Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών, όχι ως μια ημέρα για λίγα ακόμη λουλούδια, αλλά ως μια Παγκόσμια Επέτειο προς τιμήν των συνεχών αγώνων μας για μια κοινωνία ουσιαστικής ισότητας στην πράξη και πρόσθεσε ότι: Αντλώντας από τη βαρύτητα του ισχυρού παρελθόντος μας, με το έργο μας εγκαθιδρύουμε ένα  καινοτόμο παρόν και επιμένουμε για ένα ακόμη πιο εκσυγχρονισμένο μέλλον. Και λέω εκσυγχρονισμένο, με την πεποίθηση ότι, αν συνεχίσουμε να εργαζόμαστε το ίδιο μεθοδικά και επισταμένως προς κάθε πεδίο όπου παρουσιάζονται οι έμφυλες ανισότητες, μπορούμε να έχουμε βάσιμες προσδοκίες ότι τα αναχρονιστικά στερεότυπα θα αποτελέσουν κι αυτά κάποτε παρελθόν.

Χαιρετισμός της ΓΓΙΦ στην εκδήλωση της ΕΝΠΕ και του Ευρ. Λόμπυ Γυναικών 7-3-2018

 

 

Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/                                         Το  Γραφείο Τύπου, 7/3/2018

Τηλ. 2131511102

Ε-mail: gramggif@isotita.gr

Comments are closed.