Δελτίο Τύπου – Η συμμετοχή της ΓΓΙΦ στο συνέδριο Game Changer-Wοmen of Influence

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η συμμετοχή της ΓΓΙΦ στο συνέδριο «Game ChangerWomen of Influence»

 

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, συμμετείχε στο συνέδριο «Game Changer-Women of Influence», που πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της ΓΓΙΦ, χθες, στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση.

Η Γενική Γραμματέας τόνισε εξ’ αρχής ότι : «μόνο με τις συνεχείς, συλλογικές και οργανωμένες προσπάθειες όλων μας, μπορούμε να επιτύχουμε: την αλλαγή της νοοτροπίας και των έμφυλων στερεοτύπων, την καταπολέμηση του μισθολογικού χάσματος, την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων της συμμετοχής των γυναικών στην οικονομία και την κοινωνία, την  ενίσχυση της οικονομικής ανεξαρτησίας των γυναικών και την προώθησή τους σε θέσεις υψηλής επιρροής και κύρους».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα ποσοστά ανεργίας των γυναικών τα οποία αν και  μειώθηκαν, συνεχίζουν να τις πλήττουν δυσανάλογα σε σχέση με εκείνα των ανδρών, στην καταγραφή της ανόδου που παρουσιάζει το ποσοστό της γυναικείας επιχειρηματικότητας επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν μεγάλο αριθμό δυσκολιών, καθώς και εμπόδια στην ίδρυση και τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους.

Επίσης, η Γενική Γραμματέας έκανε λόγο για τις αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις των γυναικών, οι οποίες ενισχύουν τις έμφυλες ανισότητες στην επιχειρηματικότητα και την ανέλιξη τους στον τομέα της  εργασίας,  ενώ έκανε αναφορά και  στα μέτρα κοινωνικής προστασίας που έχουν ήδη ληφθεί (περισσότερα παιδιά σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, σχολικά γεύματα, ολοήμερα σχολεία, ενίσχυση  παιδικών επιδομάτων) και τα οποία θα συνεχιστούν, υπηρετώντας την ανάγκη εναρμόνισης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

 Ειδική αναφορά έκανε σε συγκεκριμένες με τη θεματική προτεραιότητες του  «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την ισότητα των Φύλων» της περιόδου 2016 – 2020 της ΓΓΙΦ, οι οποίες, μεταξύ άλλων, αφορούν:

  • στην προώθηση της ισότητας σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, πολιτικής και οικονομικής ζωής και την εξάλειψη των διαφορών στις αμοιβές των δύο φύλων
  • στην ανάπτυξη και την προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, με άξονες προτεραιότητας που αποσκοπούν στην ενθάρρυνση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε και στη σπουδαιότητα της ψηφιακής αναβάθμισης των γυναικών, τονίζοντας  ότι η μείωση του ψηφιακού χάσματος αποτελεί πρόσθετο στόχο του έργου της ΓΓΙΦ. Διότι, αν αναλογιστεί κανείς ότι στον κρίσιμο αυτό τομέα για την ανάπτυξη, οι γυναίκες συμμετέχουν μόνο κατά 30%, όπως και ότι η απόσταση μεταξύ ανδρών και γυναικών στη χρήση του διαδικτύου εξακολουθεί να υφίσταται, με την πρόκριση των ανδρών κατά 4.77 ποσοστιαίες μονάδες για το έτος 2016, η ανάγκη εφαρμογής της ουσιαστικής ισότητας στην πράξη, κρίνεται ακόμη περισσότερο ως απολύτως αναγκαία.

Περαιτέρω, η κα Κούβελα έκανε λόγο για ορισμένες από τις σχετικές προτάσεις της ΓΓΙΦ, προς τα αρμόδια υπουργεία, που αποσκοπούν στην εξάλειψη των ως άνω ανισοτήτων, όπως:

  • να διερευνηθεί το ενδεχόμενο του ανασχεδιασμού των σχολικών βιβλίων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης
  • να σχεδιαστούν δράσεις για την κατάρτιση νέων γυναικών στις ψηφιακές δεξιότητες (επιτροπή για την Πρωτοβουλία για την Απασχόληση των Νέων)
  • να υλοποιηθούν δράσεις από την Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, στο πλαίσιο των «Νέων Εθνικών Προγραμμάτων Δια Βίου Μάθησης», με στόχο την εξάλειψη του ψηφιακού αναλφαβητισμού και την ένταξη των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, κυρίως νέων γυναικών και κοριτσιών, στο χώρο εργασίας.

Τέλος, η Γενική Γραμματέας δήλωσε ότι :

«Με το έργο της ΓΓΙΦ να στοχεύει στην υλοποίηση όλων των ως άνω παραμέτρων, θα συνεχίσουμε τις στοχευμένες δράσεις μας για την προώθηση της αρχής της ισότητας στις επιχειρήσεις, την ενθάρρυνση της γυναικείας επιχειρηματικότητας, γενικότερα, αλλά και ειδικότερα στην κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία, τη βελτίωση της θέσης των γυναικών στον αγροτικό τομέα, τις παρεμβάσεις στο οικονομικό περιβάλλον(π.χ. υποδομές, ένταξη της διάστασης του φύλου στον προϋπολογισμό, αναμόρφωση φορολογικού συστήματος)και, βέβαια, τη συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής.

 Με την Ισότητα των φύλων στις προτεραιότητες των πολιτικών μας, έχουμε παρέμβει σε όλα τα επίπεδα, παλιά και νέα που συναντιόνται έμφυλες ανισότητες. Αυτό μας δίνει αισιοδοξία ότι μπορεί να κερδηθεί ο χαμένος χρόνος, να στηρίξουμε τη γυναίκα και να προχωρήσουμε σε νέες κατακτήσεις».

 

 

Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/                                        Το  Γραφείο Τύπου, 6/2/2018

Τηλ. 2131511102

Ε-mail: gramggif@isotita.gr

 

Comments are closed.