Δελτίο Τύπου – Η συμμετοχή της ΓΓΙΦ, Φωτεινής Κούβελα, στην εκδήλωση του Συλλόγου Κοινωνικής και Πολιτιστικής Παρέμβασης «Θρυαλλίδα» για τη Βία κατά των Γυναικών

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η συμμετοχή της ΓΓΙΦ, Φωτεινής Κούβελα, στην εκδήλωση του Συλλόγου Κοινωνικής και Πολιτιστικής Παρέμβασης «Θρυαλλίδα» με θέμα

 «Βία κατά των γυναικών-Όχι άλλη σιωπή.»

 

«Φέρουμε όλες και όλοι μας, ατομικά και συλλογικά, ένα υψηλό μερίδιο ευθύνης, εφόσον υποχρεούμαστε να δημιουργήσουμε τις πιο υγιείς προϋποθέσεις και τις άρτιες δομές προκειμένου οι γυναίκες να μας εμπιστευτούν, να σπάσουν τη σιωπή τους και να μιλήσουν ανοιχτά για τη βία η τον κίνδυνο τη βίας που υφίστανται»

 

 

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, συμμετείχε με εισήγησή της στην εκδήλωση με θέμα: « Βία κατά των γυναικών – όχι άλλη σιωπή. Αίρουμε τα εμπόδια για την εξάλειψή της», που πραγματοποιήθηκε στις 23/11/2018 με αφορμή την 25η Νοεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών από τον Σύλλογο Κοινωνικής και Πολιτιστικής Παρέμβασης «Θρυαλλίδα».

Η Γενική Γραμματέας, ορίζοντας τη βία κατά των γυναικών ως έγκλημα και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με σοβαρότατες συνέπειες τόσο για τις γυναίκες που την υφίστανται, όσο και για την αλλοίωση της ποιότητας της δημοκρατίας μας συνολικά, επεσήμανε εξ΄ αρχής την ανάγκη τερματισμού της σιωπής των γυναικών γύρω από τις πολλαπλές μορφές βίας που ενδεχομένως βιώνουν, παράλληλα με την αναγκαιότητα οριστικής εξάλειψης του φαινομένου της βίας.

Περαιτέρω, αναγνωρίζοντας ότι η βία κατά των γυναικών δεν αποτελεί υπόθεση εθνική, εφόσον δε διστάζει να παρουσιάζει το σκληρό της πρόσωπο σε όλες τις κοινωνίες, χωρίς να γνωρίζει διακρίσεις κοινωνικών, πολιτικών, οικονομικών ή πολιτιστικών στρωμάτων, αναφέρθηκε στο έργο της ΓΓΙΦ για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, εστιάζοντας, ενδεικτικά:

 

  • Στην άρτια λειτουργία και την απρόσκοπτη παροχή υπηρεσιών του συνεκτικού, Πανελληνίου δικτύου για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών της ΓΓΙΦ (24ωρη Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών και Ξενώνες Φιλοξενίας Γυναικών θυμάτων ή εν δυνάμει θυμάτων βίας).
  • Στο συνεχή εμπλουτισμό και την αναβάθμιση των υπηρεσιών του δικτύου, παράλληλα με την επέκτασή του και σε περισσότερες πληθυσμιακές ομάδες γυναικών (όπως, για παράδειγμα, γυναίκες πρόσφυγες και τα παιδιά τους και γυναίκες που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις).
  • Στην Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης) από το Ελληνικό Κοινοβούλιο ως σπουδαίο εργαλείο για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.
  • Στη συμβολή της ΓΓΙΦ στη συγκρότηση υποομάδας στη Βουλή για την εμπορία ανθρώπων καθώς και στο πόρισμα της ΟΔΕ για την αντιμετώπιση της πορνείας.
  • Στο Νομοσχέδιο για την Ουσιαστική Ισότητα των Φύλων από την ΓΓΙΦ, το οποίο εισάγει για πρώτη φορά στην εθνική έννομη τάξη αυτοτελές θεσμικό πλαίσιο με αντικείμενο την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας και το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί άμεσα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
  • Στην καθοριστική συμβολή της ΓΓΙΦ στη Θεματική Εβδομάδα στα σχολεία με θέμα «Σώμα και ταυτότητα»
  • Στις συνεχή διενέργεια ποικίλων δράσεων ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης γύρω από την θεματική της βίας κατά των γυναικών, αλλά και των επιμέρους ζητημάτων που άπτονται των θεμάτων ισότητας των φύλων.

Κλείνοντας, η Γενική Γραμματέας, προσλαμβάνοντας τη βία κατά των γυναικών ως επιμέρους πτυχή των έμφυλων διακρίσεων, τόνισε ότι συνιστά ένα πεδίο που δεν πρέπει να αφήνει αμέτοχο κανέναν άνθρωπο και δήλωσε ότι: «Ο αγώνας μας και το έργο μας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, δεν αποτελεί μια υπόθεση στατική, ούτε όμως και εγχώρια. Απεναντίας, εμπλουτίζεται διαρκώς, λαμβάνει υπόψη του τις ευρωπαϊκές πολιτικές για την πρόληψη και την καταπολέμησή της, με σταθερό μας  στόχο την άρση όλων εκείνων των εμπορίων, που δυσκολεύουν την οριστική εξάλειψή της».

 

Ομιλία της ΓΓΙΦ στην εκδήλωση για τη Βία κατά των Γυναικών – Θρυαλλίδα 23-11-2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/                                           Το Γραφείο Τύπου, 26/11/2018

Τηλ. 2131511102

Ε-mail: gramggif@isotita.gr

Comments are closed.