Δελτίο Τύπου – Οι παρεμβάσεις της ΓΓΙΦ στην 62η Σύνοδο του ΟΗΕ για το καθεστώς των Γυναικών

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Οι παρεμβάσεις της ΓΓΙΦ στην 62η Σύνοδο του ΟΗΕ για το καθεστώς των Γυναικών

 

 

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, εκπροσωπώντας τη χώρα μας, συμμετείχε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στη Σύνοδο της Επιτροπής του ΟΗΕ για το Καθεστώς των Γυναικών, που πραγματοποιείται στην έδρα του ΟΗΕ, τη Νέα Υόρκη.

Η φετινή 62η Σύνοδος της Επιτροπής έχει ως θέμα προτεραιότητας τις «Προκλήσεις και δυνατότητες στην επίτευξη ισότητας των φύλων και χειραφέτησης γυναικών και κοριτσιών αγροτικών περιοχών».

Τη Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018, η κ. Κούβελα συμμετείχε στην έναρξη των εργασιών της Συνόδου. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες, απηύθηνε χαιρετισμό, τονίζοντας πως αποτελεί υποχρέωση του ΟΗΕ να θέσει σε όλο τον κόσμο το παράδειγμα της ισότητας των φύλων, επισημαίνοντας πως στην εποχή μας η μεγαλύτερη πρόκληση για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι η προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών.

Την Τρίτη 13 Μαρτίου, η Γενική Γραμματέας συμμετείχε στην  εκδήλωση που συνδιοργανώθηκε από τις Μόνιμες Αντιπροσωπείες της Κύπρου, της Αρμενίας, του Βελγίου, της Βουλγαρίας και του Καζακστάν, με θέμα «Ενδυνάμωση των γυναικών και κοριτσιών αγροτικών περιοχών μέσω της πρόσβασης στην υγεία». Κατά τη συζήτηση, παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές και προτάσεις που συνοψίζονται στην ανάγκη προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης των γυναικών μέσω της πρόσβασης στην εκπαίδευση, σε επαγγελματικές ευκαιρίες και σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας που αφορούν τη γενική υγεία των γυναικών, τον τρόπο ζωής, την αναπαραγωγική και μητρική υγεία και την αντισύλληψη ως μέσο αποφυγής ανεπιθύμητων κυήσεων.

Την Τετάρτη 14 Μαρτίου, η κ. Κούβελα πραγματοποίησε παρέμβαση στη Γενική Συζήτηση της Επιτροπής με εισήγησή της, στην οποία επεσήμανε πως ο αγροτικός τομέας προσφέρει προοπτικές απασχόλησης και δυνατότητες για επιχειρηματική ανάπτυξη, ενώ τόνισε ότι η στροφή των γυναικών στον πρωτογενή και μεταποιητικό αγροδιατροφικό τομέα αποτελεί έναν από τους στρατηγικούς στόχους της ΓΓΙΦ.

 Σε αυτό το πλαίσιο, η κ. Κούβελα επεσήμανε πως στόχος της ΓΓΙΦ είναι:

 – η εμπλοκή νέων επιστημόνων γυναικών στον αγροδιατροφικό τομέα

 – η δημιουργία ανταγωνιστικών brand names με εξαγωγικό προσανατολισμό

 – η αναβάθμιση των Γυναικείων Αγροτικών Συνεταιρισμών

 – η προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας

Στη συνέχεια, η Γενική Γραμματέας αναφέρθηκε στις πολλαπλές δράσεις που υλοποιεί η ΓΓΙΦ προς αυτή την κατεύθυνση. Ενδεικτικά μόνο, αναφέρονται:

  • η διοργάνωση ημερίδων παρουσίασης καλών πρακτικών με σκοπό τη δικτύωση των Γυναικείων Αγροτικών Συνεταιρισμών και την προώθηση των προϊόντων τους
  • η υλοποίηση διήμερου Συνεδρίου με τίτλο «Γυναικεία Επιχειρηματικότητα και Αγροτική Ανάπτυξη. Συνεργασία – Παράδοση – Ποιότητα», στο πλαίσιο του οποίου πραγματοποιήθηκε έκθεση παραδοσιακών προϊόντων από Γυναικείους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς
  • η συνεργασία με τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, ώστε οι φοιτητές και οι φοιτήτριες να πραγματοποιούν την πρακτική τους άσκηση σε Γυναικείους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς μεταφέροντας καινοτόμες ιδέες
  • η εκπόνηση έρευνας με θέμα «Η ελληνίδα αγρότισσα: αποτύπωση της συμμετοχής, προβλήματα, προκλήσεις και προτάσεις πολιτικής για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των γυναικών στον αγροτικό τομέα και την ελληνική ύπαιθρο»

Περαιτέρω, επεσήμανε πως όλες οι πολιτικές πρωτοβουλίες και δράσεις πρέπει να λαμβάνουν υπ’ όψιν:

  • την εξασφάλιση της συμμετοχής γυναικών σε νέες καλλιεργητικές μεθόδους, μέσω της χρηματοδότησης, αλλά και επιμορφωτικών προγραμμάτων
  • την προώθηση πολιτικών ίσων ευκαιριών για τις γυναίκες στην αγορά βιολογικών προϊόντων
  • την ενδυνάμωση της γυναικείας αγροτικής επιχειρηματικότητας
  • την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ευαισθητοποίηση και επιμόρφωση των γυναικών σε αγροτικά ζητήματα

Τέλος, η κ. Κούβελα δήλωσε ότι: «παρά τα προβλήματα, η σημερινή κοινωνική θέση των γυναικών της υπαίθρου έχει εξελιχθεί θετικά σε σχέση με εκείνη του παρελθόντος, ώστε να αντλούμε δύναμη και αισιοδοξία για το μέλλον».

 

Ομιλία ΓΓΙΦ στην 62η σύνοδο του ΟΗΕ για το καθεστώς των Γυναικών

 

 

Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/                                   Το  Γραφείο Τύπου, 15/3/2018

Τηλ. 2131511102

Ε-mail: gramggif@isotita.gr

Comments are closed.