Δελτίο Τύπου – Συνάντηση της ΓΓΙΦ με στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς για θέματα Ισότητας των Φύλων

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση της ΓΓΙΦ με στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς για θέματα Ισότητας των Φύλων

 

           Συνάντηση πραγματοποίησε η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, στις 21 Νοεμβρίου 2017 με τα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, κ. Πουλόπουλο, Ανώτερο Γενικό Διευθυντή και κ. Τούντα, Βοηθό Γενική Διευθύντρια Ανθρώπινου Δυναμικού και Οργανωσιακής Μάθησης Ομίλου, στο πλαίσιο των συναντήσεών της με εκπροσώπους τραπεζών και άλλων επιχειρήσεων, με στόχο την προώθηση πολιτικών για την κατάργηση των έμφυλων διακρίσεων και την ισότητα αντρών και γυναικών σε όλους τους εργασιακούς χώρους.

           Η Γενική Γραμματέας τόνισε ότι βασικός άξονας προτεραιοτήτων της ΓΓΙΦ είναι η εναρμόνιση οικογενειακής, προσωπικής και επαγγελματικής ζωής και πιο συγκεκριμένα η προστασία της μητρότητας. Προς αυτή την κατεύθυνση, η ΓΓΙΦ χαράσσει πολιτικές που θα επιτρέπουν στις εργαζόμενες μητέρες τη συνέχιση του θηλασμού και μετά το τέλος της άδειας μητρότητας και την επιστροφή τους στην εργασία. Υπ’ αυτό το πρίσμα, πρόταση της ΓΓΙΦ είναι η οργάνωση αιθουσών, όπου οι θηλάζουσες θα διατηρούν ατομική τράπεζα γάλακτος σε εργασιακούς χώρους με μεγάλο αριθμό εργαζόμενων γυναικών.

           Περαιτέρω, η Γενική Γραμματέας επεσήμανε ότι η ΓΓΙΦ γίνεται συχνά αποδέκτης καταγγελιών από εργαζόμενες στο χώρο των τραπεζών και τα σωματεία που τις στηρίζουν για μη χορήγηση σωρευτικής άδειας ανατροφής. Τόνισε ότι είναι πάγια θέση της ΓΓΙΦ η απρόσκοπτη σωρευτική χορήγηση της άδειας των 9 μηνών χωρίς την έγκριση της Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού και η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας και των κλαδικών συμβάσεων που αφορούν την προστασία της μητρότητας.

          Στη συνέχεια, η κ. Κούβελα παρουσίασε τους άξονες προτεραιότητας του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (ΕΣΔΙΦ 2016-2020) που αφορούν στην εργασία και μεταξύ άλλων:

  • Επεσήμανε τα εμπόδια στην υπηρεσιακή ανέλιξη των γυναικών με αποτέλεσμα τη μισθολογική ανισότητα και τόνισε την ανάγκη πραγματοποίησης της ουσιαστικής «ρωγμής» στη «γυάλινη οροφή», που κρατά τις γυναίκες μακριά από τα κέντρα λήψης αποφάσεων
  • Υπογράμμισε την ανάγκη ορατότητας του θηλυκού γένους στα έγραφα της τράπεζας και ενσωμάτωσης σεμιναρίων για την ισότητα στα εκπαιδευτικά της προγράμματα
  • Με αφορμή και τα 4 σποτ που δημιούργησε η ΓΓΙΦ με θέμα τη σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας, επεσήμανε την ανάγκη ύπαρξης τμήματος με ψυχολόγο ή κοινωνικό λειτουργό για την καταγγελία ανάλογων περιστατικών
  • Τέλος, αναφέρθηκε στο ολοκληρωμένο δίκτυο δομών της ΓΓΙΦ για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών

        Η συζήτηση εκτυλίχθηκε σε κλίμα γόνιμου διαλόγου με βασικό ζητούμενο την προώθηση  και εφαρμογή πολιτικών ισότητας των φύλων στον χώρο των τραπεζών. Τα στελέχη της τράπεζας ενημέρωσαν για τη δυνατότητα τήρησης τράπεζας γάλακτος από τις εργαζόμενες, την χορήγηση επιδόματος παιδικού σταθμού στους γονείς, αλλά και της παιδικής κατασκήνωσης που διατηρεί. Επίσης, αναγνώρισαν το πρόβλημα της σεξουαλικής παρενόχλησης στον εργασιακό χώρο και ενημέρωσαν για τη συνεργασία της Τράπεζας με ειδικούς επιστήμονες για την προστασία των γυναικών εργαζομένων. Δεσμεύτηκαν επίσης στην απρόσκοπτη χορήγηση της συσωρευτικής 9μηνης άδειας και τη συνεργασία της Τράπεζας με τις εργαζόμενες μητέρες, αλλά και την προσπάθεια τήρησης του μη γλωσσικού σεξισμού στα έγγραφα.

                Τέλος, εξέφρασαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις δράσεις της ΓΓΙΦ και την επιθυμία για συνεργασία σε θεματικές που άπτονται τα θέματα της ισότητας. Η Γενική Γραμματέας εξέφρασε την ικανοποίησή της από τη συνάντηση και συμφωνήθηκε η συνέχιση της συνεργασίας των δύο φορέων.

 

 

Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/                                         Το  Γραφείο Τύπου, 22/11/2017                                                                 Τηλ. 2131511102

Ε-mail: gramggif@isotita.gr

 

Comments are closed.