Δελτίο Τύπου – H συμμετοχή της ΓΓΙΦ στο φεστιβάλ «Break the chain» για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η συμμετοχή της ΓΓΙΦ στο φεστιβάλ «Break the chain»

για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων 

 

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, συμμετείχε στο φεστιβάλ «Break the Chain», που διοργανώθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά το διήμερο 1-2/12, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την κατάργηση της Δουλείας (2 Δεκεμβρίου).

Το φεστιβάλ «Break the Chain», αποτελεί μία συλλογική εκστρατεία κοινωνικής αφύπνισης, η οποία, μέσω της Τέχνης, του Πολιτισμού και της Εκπαίδευσης, στοχεύει στην ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και τη συμμετοχή του κοινού σε ένα κοινωνικό μέτωπο, που εναντιώνεται στην εκμετάλλευση και στην εμπορία ανθρώπων.

Η Γενική Γραμματέας, σε συνέχεια της προβολής της ταινίας «Zenaida» των Αλέξη Τσάφα και Γιάννη Φώτου, που αναλύει κινηματογραφικά το κρίσιμο θέμα της εμπορίας ανθρώπων, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με το κοινό και τους σκηνοθέτες για διάφορες πτυχές της σύγχρονης αυτής μορφής δουλείας, οι οποίες αντικατοπτρίζουν τη σοβαρή απήχησή της στην καθημερινότητά μας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στη συμβολή της ΓΓΙΦ στη συγκρότηση υποομάδας στη Βουλή για την εμπορία ανθρώπων (trafficking), στην πρωτοβουλία της ΓΓΙΦ να συστήσει Διεπιστημονική Ομάδα Έργου (από τα τέλη του 2016), ώστε να μελετήσει το ζήτημα της πορνείας υπό το πρίσμα και τις καλές πρακτικές νομοθέτησης που θέτει το σκανδιναβικό, αλλά και το γαλλικό μοντέλο αντιμετώπισης της πορνείας.

Επιπλέον, η κα Κούβελα τόνισε τη βαρύτητα που αποδίδει το έργο της ΓΓΙΦ στην καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, εστιάζοντας στο δίκτυο δομών της (24ωρη γραμμή SOS 15900, Συμβουλευτικά Κέντρα και Ξενώνες Φιλοξενίας γυναικών θυμάτων ή εν δυνάμει θυμάτων βίας και γυναικών που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις), ενώ αναφέρθηκε και στη σπουδαιότητα της Κύρωσης της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας (γνωστή ως Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης) από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.

Τέλος, η Γενική Γραμματέας δήλωσε ότι: «Η ανθρώπινη ελευθερία και αξιοπρέπεια, δε μπορεί να εντάσσονται στις αγοραίες πρακτικές. Απεναντίας, ως αναφαίρετα δικαιώματα, αποτελούν αξίες που ανήκουν σε όλους και όλες. Οφείλουμε λοιπόν να τα προασπιστούμε και, μέσω της ενημέρωσης και της πρόληψης, να αφυπνίσουμε την κοινωνία μας, ώστε να μην υπάρξουν άλλα θύματα ανθρώπινης εμπορίας και εκμετάλλευσης. Μόνο έτσι και με τη σύμπραξη όλων μας έχουμε ελπίδα για τη συγκρότηση μιας κοινωνίας δίκαιης και αλληλέγγυας, υπό τις αρχές και τις αξίες της ισότητας».

 

 

Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/                                                   Το  Γραφείο Τύπου, 7/12/2017

Τηλ. 2131511102

Ε-mail: gramggif@isotita.gr

 

 

 

 

Comments are closed.