Διεθνής έκκληση για συμπερίληψη της ισότητας των φύλων στις εργασίες της 21ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή

Οκτ 26, 2015

adpolitis

ΔΙΕΘΝΗ

0

Σας γνωρίζουμε ότι το διάστημα 30 Νοεμβρίου έως 11 Δεκεμβρίου 2015 θα διεξαχθεί στο Παρίσι η 21η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (πιο γνωστή ως COP21: Conference of the Parties to the United Nations Framework Convention on Climate Change). Βασικός στόχος της Σύμβασης είναι η μείωση των εκπομπών των αερίων του θερμοκηπίου, προκειμένου η θερμοκρασία του πλανήτη να παραμείνει κάτω από τους δύο βαθμούς Κελσίου, όπως ακριβώς ήταν την προβιομηχανική εποχή (περίπου το 1850). Στη γαλλική πρωτεύουσα θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι 195 χωρών και η Ευρωπαϊκή Ένωση με σκοπό την επίτευξη μίας συμφωνίας για μετάβαση σε κοινωνίες και οικονομίες με χαμηλές εκπομπές άνθρακα και ικανές να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή. Αυτός είναι ένας πολύ φιλόδοξος και ταυτόχρονα δύσκολος στόχος, διότι απαιτείται ομοφωνία όλων των μερών. Επιπλέον, προβλέπεται η οικονομική στήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών μέσω συνεισφορών ύψους περίπου εκατό δις δολλαρίων ετησίως από Κράτη, Διεθνείς Οργανισμούς και τον ιδιωτικό τομέα από το 2020. Το βασικό μήνυμα της Διάσκεψης «Όλοι/-ες Μαζί για το Κλίμα» αποτυπώνεται στα 3Rs: Reuse, Reduce, Recycle – Χρησιμοποίησε ξανά, Μείωσε, Ανακύκλωσε.

Τα θέματα ισότητας των φύλων δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν και από αυτή τη διεθνή συνάντηση, δεδομένου ότι οι γυναίκες και τα κορίτσια είναι πιο ευάλωτες στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Ενόψει της 21ης Διάσκεψης, έχει ξεκινήσει μία διεθνής εκστρατεία στην αγγλική και τη γαλλική γλώσσα με τίτλο «Υποστηρίζοντας τις Γυναίκες να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή: Γιατί δεσμευόμαστε». Σε μία δισέλιδη έκκληση προσωπικότητες της πολιτικής, των επιστημών και της κοινωνίας των πολιτών τάσσονται υπέρ της εξεύρεσης συμφωνίας από όλες τις πλευρές για την αντιμετώπιση των αρνητικών συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και της αναγνώρισης του ρόλου των γυναικών στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής, συμβάλλοντας έτσι στην ουσιαστική ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών και στην ενδυνάμωση της θέσης του γυναικείου πληθυσμού στον πλανήτη: http://www.femmesetclimat.fr/wp-content/uploads/2015/10/APPEL-Soutiens-GB.pdf .

Τα στοιχεία για τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στις αναπτυσσόμενες χώρες είναι άκρως ανησυχητικά: το 80% των θυμάτων του κυκλώνα Sidr στο Μπαγκλαντές και το 61% των θυμάτων του κυκλώνα Nargis στη Μυανμάρ (Νοτιοανατολική Ασία) ήταν γυναίκες και κορίτσια. Από την άλλη, οι γυναίκες εξελίσσονται σε παράγοντες καινοτομίας μέσω της υιοθέτησης πρακτικών, οι οποίες προάγουν την οικολογική γεωργία σε τοπικό επίπεδο αμβλύνοντας τις αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής.

Η υπογραφή της έκκλησης είναι ανοικτή προς όλους και όλες χωρίς κανένα ίχνος διάκρισης. Για τον σκοπό αυτό, έχει δημιουργηθεί ο εξειδικευμένος ιστότοπος http://www.femmesetclimat.fr (Γυναίκες και Κλίμα) με αντίστοιχες διευθύνσεις σε όλα τα δημοφιλή μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Αξίζει να επισημανθεί ότι μέχρι τώρα έχουν συγκεντρωθεί πάνω από οκτακόσιες υπογραφές. Ο Υπουργός Εξωτερικών & Διεθνούς Συνεργασίας της Γαλλικής Κυβέρνησης Laurent Fabius θα κοινοποιήσει την έκκληση στα συμμετέχοντα μέρη της 21ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή.

Ο αγροτικός πληθυσμός είναι περισσότερο ευάλωτος στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για τις Αγρότισσες (15 Οκτωβρίου), ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Ban Ki-moon συνδέει τις γυναίκες της υπαίθρου με την επιτυχή εφαρμογή των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης μέχρι το 2030. Με δεδομένο ότι οι αγρότισσες αποτελούν το 43% του αγροτικού εργατικού δυναμικού στις αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς και το γεγονός ότι το 76% των απόλυτα φτωχών ανθρώπων ζει σε αγροτικές περιοχές, καταλαβαίνουμε αμέσως γιατί οι αγρότισσες καλούνται να παίξουν ηγετικό ρόλο στον αγώνα για αειφόρο ανάπτυξη και για κοινωνική και οικονομική ευημερία σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, ακολουθεί ο σύνδεσμος από τον ιστότοπο του Ο.Η.Ε. με το φετεινό μήνυμα του Γενικού Γραμματέα για τις Αγρότισσες: http://www.un.org/en/events/ruralwomenday/2015/messages.shtml . Επισημαίνεται ότι η Παγκόσμια Ημέρα για τις Αγρότισσες έχει υιοθετηθεί με το Ψήφισμα 62/136 της 18-12-2007 της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε. και η πρώτη εφαρμογή του Ψηφίσματος ξεκίνησε στις 15 Οκτωβρίου 2008.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Α. δεν μένει αμέτοχη σε αυτή την προσπάθεια. Η Γ.Γ.Ι.Φ. διέδωσε στις 18 Ιουνίου 2015 την Έκθεση Συμπερασμάτων του Συνεδρίου του Διεθνούς Οργανισμού Μετεωρολογίας με θέμα τη διάσταση του φύλου σε σχέση με τον καιρό και το κλίμα (Γενεύη, 5-7/11/2014). Το έγγραφο της Διεύθυνσης κοινοποιήθηκε σε Ανεξάρτητες Αρχές, κρατικούς φορείς και κοινωνικούς εταίρους στη χώρα μας, ενώ το περιεχόμενό του αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Γ.Γ.Ι.Φ. στο διαδίκτυο, καθώς και στη σελίδα της Γ.Γ.Ι.Φ. στο facebook: http://old.isotita.gr/index.php/news/2205 .

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετεωρολογίας (Δ.Ο.Μ.) εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς την Υπηρεσία μας με μία θερμή επιστολή στις 29 Ιουνίου 2015, την οποία κοινοποίησε στην Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (κάθε Κράτος-Μέλος εκπροσωπείται στον Δ.Ο.Μ. από την αντίστοιχη Ε.Μ.Υ.) και στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στη Γενεύη.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία επικοινώνησε μαζί μας και ευχαρίστησε τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων για την πρωτοβουλία. Επιπλέον, εξέφρασε την επιθυμία περαιτέρω συνεργασίας μεταξύ της Γ.Γ.Ι.Φ. και της Ε.Μ.Υ. σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος λόγω της οριζόντιας διάστασης της ισότητας των φύλων. Ο/Η εκάστοτε Διοικητής/-τρια της Ε.Μ.Υ. είναι ο/η Μόνιμος/-η Αντιπρόσωπος της χώρας μας στον Δ.Ο.Μ. και η πρόσφατη επικοινωνία μεταξύ των δύο φορέων αποτελεί το έναυσμα για ανάληψη νέων δράσεων και μεγαλύτερης εξωστρέφειας για τη Γ.Γ.Ι.Φ.

Comments are closed.