Διεθνής δικτύωση εργαζομένων γυναικών στο χώρο των κόμικς
ΣΧΕΤ.: α) Το από 8-1-2016 έγγραφο της Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Υποστήριξης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Φ. με θέμα «Η αναγκαιότητα της συλλογικής δράσης για την εξάλειψη των έμφυλων διακρίσεων στο χώρο του σκίτσου, της γελοιογραφίας και της εικονογράφησης»:
http://old.isotita.gr/index.php/news/2415 .
β) Το από 22-1-2016 δελτίο τύπου της Γ.Γ.Ι.Φ. με θέμα «Ανάγκη συλλογικής δράσης για την εξάλειψη έμφυλων διακρίσεων σε σκίτσα, γελοιογραφίες και εικονογραφήσεις»: DT_22-01-2016_Emfyles Diakriseis Grafistiki .
Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών και στο πλαίσιο της δραστηριοποίησης της Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Υποστήριξης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Φ. στον τομέα της εξάλειψης των στερεότυπων αντιλήψεων για τους ρόλους των δύο φύλων σε όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας και της ιδιωτικής ζωής, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Οι «Βαλκυρίες» αποτελούν μία διαδικτυακή κοινότητα εργαζόμενων γυναικών στο χώρο λιανικής πώλησης κόμικς. Την πρωτοβουλία για τη δημιουργία της συγκεκριμένης κοινότητας πήρε η Kate Leth, καλλιτέχνιδα και συγγραφέας κόμικς η ίδια, κατά τη διάρκεια εργασίας της σε κατάστημα πώλησης κόμικς σε μία μικρή πόλη του Καναδά το 2013. Η κοινότητα ξεκίνησε με μόλις δώδεκα μέλη έχοντας ως αποστολή να δώσει σε αυτές τις γυναίκες φωνή μέσω της δημιουργίας ενός χώρου, όπου θα ενθαρρύνεται ο καταιγισμός ιδεών και η αλληλοϋποστήριξη μεταξύ των γυναικών μελών, καθώς και η εξάλειψη του σεξισμού απέναντί τους.
Σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία, ο αριθμός των μελών τους αγγίζει τα εξακόσια μέλη παγκοσμίως και συνεχώς αυξάνεται. Η μόνη προϋπόθεση για να γίνει κάποια μέλος, είναι να εργάζεται σε κατάστημα πώλησης κόμικς σε οποιαδήποτε γωνιά του πλανήτη.
Λόγω της επιτυχίας της δράσης και προκειμένου να συμπεριληφθούν και γυναίκες, οι οποίες εργάζονται σε βιβλιοθήκες ή/και βιβλιοπωλεία, δημιουργήθηκε μία υπο-ομάδα, η αποκαλούμενη «Βαλχάλα» το Νοέμβριο του 2015. Η «Βαλχάλα» έως σήμερα αριθμεί περί τα διακόσια σαράντα μέλη. Η διάκριση μεταξύ αυτών των δύο ομάδων κρίθηκε απαραίτητη εξαιτίας των διαφορετικών καθηκόντων που ασκούν τα μέλη κατά την εργασία τους.
Όποια άλλη γυναίκα επιθυμεί να υποστηρίξει αυτή την προσπάθεια ή να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις των δύο αυτών ομάδων, μπορεί αφενός να λαμβάνει μέρος σε διαδικτυακές συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης facebook και twitter και αφετέρου να συμμετέχει στα πάνελ των συνεδρίων κόμικς όπου εκπροσωπούνται οι δύο αυτές ομάδες (σχετικοί σύνδεσμοι: α) http://bewarethevalkyries.com/ ,