Ενθάρρυνση και υποστήριξη της συμμετοχής των γυναικών σε θέσεις πολιτικής ευθύνης και εκπροσώπησης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο πολιτικής – Συνεδρίαση του Δικτύου «Ελένη Σκούρα» για τα αποτελέσματα των Βουλευτικών Εκλογών του Σεπτεμβρίου 2015.

Σας γνωρίζουμε ότι το Έργο «Ενθάρρυνση και υποστήριξη της συμμετοχής των γυναικών σε θέσεις πολιτικής ευθύνης και εκπροσώπησης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο πολιτικής» στοχεύει στην υποστήριξη των αιρετών και των υποψηφίων γυναικών, προκειμένου να διευρυνθεί η συμμετοχή τους σε θέσεις πολιτικής ευθύνης και να ενισχυθεί η εκπροσώπησή τους στους πολιτικούς θεσμούς σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Φορείς του έργου είναι η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ι.Φ.) του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Α. και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (Κ.Ε.Θ.Ι.), υλοποιείται από το Κ.Ε.Θ.Ι. (ΝΠΙΔ) και συγχρηματοδοτείται από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους στο πλαίσιο του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) της περιόδου 2007-2013.

Μία εκ των δράσεων του Έργου αποτελεί η λειτουργία του Δικτύου «Ελένη Σκούρα», το οποίο δημιουργήθηκε ως ένα ανοιχτό και μόνιμο πλαίσιο ανταλλαγής απόψεων, εμπειρογνωμοσύνης και δικτύωσης μεταξύ ενδιαφερόμενων φορέων για ζητήματα που αφορούν στην ίση συμμετοχή των γυναικών στις πολιτικές διαδικασίες και στην ισότιμη πολιτική αντιπροσώπευση των γυναικών σε όργανα, θέσεις και διαδικασίες εξουσίας. Στις 16-10-2015 έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη η 5η Συνεδρίαση της Ολομέλειας του εν λόγω Δικτύου με βασικό θέμα την κατά φύλο αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος των Βουλευτικών Εκλογών της 20-9-2015.

Τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών είναι άκρως απογοητευτικά σε σχέση με τη συμμετοχή των γυναικών στα πολιτικά κέντρα λήψης αποφάσεων. Στη συγκεκριμένη εκλογική αναμέτρηση για πρώτη φορά από το 2009 που εφαρμόστηκε η κατά φύλο ποσόστωση σε επίπεδο εθνικών εκλογών, ο αριθμός των βουλευτριών μειώνεται. Ειδικότερα, μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015 στο Εθνικό Κοινοβούλιο εκλέγονται πενήντα έξι γυναίκες, δηλαδή δεκατέσσερις λιγότερες σε σχέση με εκείνες που είχαν εκλεγεί -με σταυρό προτίμησης- τον Ιανουάριο της ίδιας χρονιάς. Στην εκδήλωση της προσεχούς Παρασκευής 16 Οκτωβρίου 2015 έχουν προσκληθεί να σχολιάσουν το αποτέλεσμα και να μοιραστούν με τις/τους συμμετέχουσες/-οντες ιδέες, προτάσεις και μέτρα για την ουσιαστική και διαρκή ενίσχυση της γυναικείας συμμετοχής στην πολιτική γυναίκες εκπρόσωποι πέντε κοινοβουλευτικών κομμάτων: ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, Το Ποτάμι, Ανεξάρτητοι Έλληνες.

Περισσότερες πληροφορίες για τη συγκεκριμένη εκδήλωση και τα αποτελέσματα των πρόσφατων Βουλευτικών Εκλογών με βάση το φύλο μπορούν να αναζητηθούν στον εξειδικευμένο ιστότοπο του Συγχρηματοδοτούμενου Έργου www.gynaikes-politiki.gr :

α) πρόσκληση και πρόγραμμα της 5ης Συνεδρίασης της Ολομέλειας του Δικτύου «Ελένη Σκούρα»:

β) κατά φύλο παρουσίαση των υποψηφιοτήτων και των αποτελεσμάτων των Βουλευτικών Εκλογών της 20-9-2015 έκθεση συνολικής έκτασης 26 σελίδων σε μορφή pdf.

Comments are closed.