Η ανάγκη της ένταξης της διάστασης του φύλου στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και το «Πλαίσιο της Γενεύης» (Δεκέμβριος 2015)

Ιαν 07, 2016

adpolitis

ΔΙΕΘΝΗ

0

Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (Μ.Μ.Ε.) διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον αγώνα για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών στον πλανήτη. Τα στοιχεία της «Παγκόσμιας Συμμαχίας για τα Μ.Μ.Ε. και το Φύλο (GAMAG)» είναι άκρως αποκαλυπτικά:

– το 74% των ηγετικών θέσεων στο χώρο των Μ.Μ.Ε. καλύπτεται από άνδρες και μόλις το 26% αφορά τις γυναίκες

– σε όλα τα επίπεδα ιεραρχίας οι άνδρες υπερτερούν κατά πολύ σε σύγκριση με τις γυναίκες – ενδεικτικά αναφέρουμε το 39% των γυναικών σε θέσεις senior management και το χαμηλό 29% των γυναικών στα μεσαία κλιμάκια ιεραρχίας έναντι του 71% των ανδρών συναδέλφων τους

– μόλις το 24% των ατόμων που συμμετέχουν σε συνεντεύξεις και λοιπές εκπομπές λόγου και γνώμης στα Μ.Μ.Ε. είναι γένους θηλυκού.

Η εγκυρότητα των συγκεκριμένων στατιστικών στοιχείων είναι αδιαμφισβήτητη, δεδομένου ότι η εν λόγω Παγκόσμια Συμμαχία λειτουργεί στο πλαίσιο του Εκπαιδευτικού, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO) και περιλαμβάνει άνω των οκτακοσίων οργανώσεων, δικτύων και ιδιωτών από ολόκληρο τον κόσμο με ενασχόληση με ζητήματα φύλου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (σχετικό πληροφοριακό υλικό στην αγγλική γλώσσα για την ταυτότητα της Συμμαχίας: 2322UN Women Analysis on Women and SDGs ).

Το διήμερο 7-8 Δεκεμβρίου 2015 πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο των Εθνών στη Γενεύη διεθνής συνάντηση αναπτυξιακής συνεργασίας στον τομέα «Φύλο και Μ.Μ.Ε.» και στις 9-10 Δεκεμβρίου 2015 έλαβε χώρα η πρώτη Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Συμμαχίας για τα Μ.Μ.Ε. και το Φύλο. Οι δύο εκδηλώσεις διεθνούς εμβέλειας συνέπεσαν με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (10η Δεκεμβρίου). Τα αποτελέσματα της δυνάντησης αποτυπώνονται στο τετρασέλιδο κείμενο με τίτλο «Πλαίσιο της Γενεύης για τη Διεθνή Αναπτυξιακή Συνεργασία στον τομέα του Φύλου και των Μ.Μ.Ε.»:

http://www.unesco.org/new/fileadmin/MULTIMEDIA/HQ/CI/CI/pdf/news/geneva_framework_gender_media.pdf . Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται στην υλοποίηση του θεματικού πεδίου «Γυναίκες και Μ.Μ.Ε.» της Διακήρυξης και του Προγράμματος Δράσης της 4ης Παγκόσμιας Διάσκεψης για τις Γυναίκες (Πεκίνο, Σεπτέμβριος 1995). Το «Πλαίσιο της Γενεύης» φιλοδοξεί να καταστεί σημείο αναφοράς σε τοπικό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο για την επίτευξη της ισότητας των φύλων στα Μ.Μ.Ε. και μέσω των Μ.Μ.Ε.

Είναι άκρως ενθαρρυντικό ότι οι εκδηλώσεις του Δεκεμβρίου συνδιοργανώθηκαν από την UNESCO, την Παγκόσμια Συμμαχία για τα Μ.Μ.Ε. και το Φύλο, το Υπουργείο Πληροφόρησης του Λιβάνου και τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας της Ελλάδας. Η χώρα μας διαδραματίζει για άλλη μία φορά πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή σκηνή επαναβεβαιώνοντας για πολλοστή φορά την προσήλωσή της στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών («Women’s Rights are Human Rights»). Στην ομιλία του κ.Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης & Επικοινωνίας στην έναρξη της διεθνούς συνάντησης στις 7-12-2015 υπάρχουν σαφείς αναφορές στο έμψυχο δυναμικό της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας με βάση το φύλο, στα Συμβούλια Κοινωνικού Ελέγχου της Ε.Ρ.Τ. και στη συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων για την ένταξη της διάστασης του φύλου στο χώρο των Μ.Μ.Ε. (το δισέλιδο κείμενο της ομιλίας στην αγγλική γλώσσα:

https://en.unesco.org/sites/default/files/cooperation_meeting_gender_media_opening_remarks_kretsos.pdf ).

Επισημαίνεται ότι σχετικές αναφορές για το έργο της Γ.Γ. Ενημέρωσης & Επικοινωνίας έγιναν κατά τη διάρκεια της Ημερίδας της Γ.Γ.Ι.Φ. και της Πρεσβείας της Σουηδίας στην Ελλάδα με θέμα τη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική και τα κέντρα λήψης αποφάσεων, η οποία φιλοξενήθηκε στο Αμφιθέατρο της εν λόγω Γενικής Γραμματείας (Αθήνα, 8-12-2015) με τη συμμετοχή της κας Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικής Εκπροσώπου, καθώς και εκπροσώπου του κ.Γενικού Γραμματέα Ενημέρωσης & Επικοινωνίας (δελτίο τύπου για την εκδήλωση από τον ιστότοπο της Γ.Γ.Ι.Φ.: DT_08-12-2015_Hmerida me ti Souidiki Presveia ).

Από την άλλη, τα Μ.Μ.Ε. συχνά αναπαράγουν στερεότυπες αντιλήψεις για τους ρόλους και την εικόνα των δύο φύλων στη δημόσια και την ιδιωτική ζωή. Η επιρροή τους στην κοινή γνώμη καθιστά δύσκολο και απαιτητικό τον αγώνα όλων μας για την ουσιαστική ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών. Μία ακόμη περίπτωση αποτελεί η πρόσφατη δημοσίευση χιουμοριστικών σκίτσων με σαρκαστική απεικόνιση των «διαφορών μεταξύ ανδρών και γυναικών»: οι άνδρες παρουσιάζονται ως άξεστοι με σεξουαλικά κίνητρα και οι γυναίκες ως αφελείς υπάρξεις με βασικό ενδιαφέρον την εξωτερική τους εμφάνιση. Τα σκίτσα έτυχαν θετικής ανταπόκρισης από μεγάλη μερίδα του κοινού, δημοσιεύτηκαν μάλιστα και σε ελληνικά ηλεκτρονικά έντυπα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ υποσυνείδητα επικυρώνουν για πολλοστή φορά με χιουμοριστικό μανδύα στερεότυπες αντιλήψεις και αποτελούν τροχοπέδη στην αρχή της ισότητας των φύλων:

http://brightside.me/article/men-women-we-are-so-different-64555/ .

Comments are closed.