Η αξιοποίηση της μουσικής στον αγώνα για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών

Η εξάλειψη των στερεότυπων αντιλήψεων για τους ρόλους των δύο φύλων σε όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας και της ιδιωτικής ζωής αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών στη σύγχρονη κοινωνία. Πολύτιμος αρωγός σε αυτή την επίπονη προσπάθεια είναι η τέχνη μέσω των ποικίλων εκφάνσεών της. Σε συνέχεια των δύο πρόσφατων αναρτήσεων της Γ.Γ.Ι.Φ. με θέμα το ρόλο της γραφιστικής και του κινηματογράφου στην προώθηση της ισότητας των φύλων (σχετικοί σύνδεσμοι από τον ιστότοπο της Γ.Γ.Ι.Φ.: http://old.isotita.gr/index.php/news/2310 και http://old.isotita.gr/index.php/news/2314 ), σας γνωρίζουμε ότι και η μουσική συμβάλλει στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών. Πιο συγκεκριμένα:

 

Έχει υπολογιστεί ότι περίπου δεκαπέντε εκατομμύρια κορίτσια σε ολόκληρο τον κόσμο πέφτουν θύματα εξαναγκαστικού γάμου κάθε χρόνο πριν την ενηλικίωσή τους. Ευτυχώς, κάποια από αυτά είναι τυχερά και, παρόλες τις οικονομικές και κοινωνικές αντιξοότητες, καταφέρνουν με πείσμα να πάρουν τη ζωή στα δικά τους χέρια και να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Αυτό ισχύει στην περίπτωση της Αφγανής μουσικού και ακτιβίστριας Sonita Alizadeh. Σε ηλικία μόλις δέκα ετών η οικογένειά της σκεφτόταν τον εξαναγκαστικό γάμο για λογαριασμό της, αλλά, λόγω της έκρυθμης κατάστασης στη χώρα με τη δραστηριοποίηση των Ταλιμπάν, μετανάστευσαν στο Ιράν. Εκεί, η νεαρή Sonita άκουσε για πρώτη φορά τη μουσική ραπ και το 2014 κέρδισε έναν αμερικανικό μουσικό διαγωνισμό με θέμα τη συμμετοχή του αφγανικού λαού στις εθνικές εκλογές. Η μητέρα της είχε εντωμεταξύ επιστρέψει στο Αφγανιστάν και κανόνιζε γάμο-αγοραπωλησία για την δεκαεξάχρονη κόρη της.

 

Ο θυμός και η οργή της έφηβης Sonita αποτυπώθηκε σε ένα τραγούδι ραπ με εξαιρετικά μεγάλη απήχηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διεθνώς: https://www.youtube.com/watch?v=n65w1DU8cGU . Ο τίτλος του τραγουδιού συνολικής διάρκειας 3,49 λεπτών ονομάζεται, πώς αλλιώς, «Νύφες προς Πώληση – Brides for Sale».

 

 

 

Η νεαρή Αφγανή στάθηκε τυχερή και αυτή τη στιγμή σπουδάζει με υποτροφία στις Η.Π.Α. Ο Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός Strong Heart Group (ελεύθερη μετάφραση: Ομάδα με Δυνατή Καρδιά) στηρίζει τον αγώνα της Sonita κατά των εξαναγκαστικών γάμων και μάλιστα η ζωή της έχει γυριστεί σε ντοκυμαντέρ με τον τίτλο SONITA, το οποίο θα προβληθεί επίσημα για πρώτη φορά στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Ντοκυμαντέρ του Άμστερνταμ εντός του μήνα (πεντάλεπτο απόσπασμα από τον ιστότοπο του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού: http://www.strongheartgroup.org/sonita.html ).

Αφήστε μια απάντηση