Η γυναικεία μορφή στο Φεστιβάλ Σύγχρονου Ιαπωνικού Κινηματογράφου (Αθήνα, Φεβρουάριος 2016)

Σας γνωρίζουμε ότι την 1/2/2016 περιήλθαν στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση το συνημμένο δελτίο τύπου και οι πολύχρωμες αφίσες των τεσσάρων ταινιών, οι οποίες θα προβληθούν στο Φεστιβάλ Σύγχρονου Ιαπωνικού Κινηματογράφου (Αθήνα, Σινέ Αλκυονίς, Ιουλιανού 42-46, 3,5,6,7 Φεβρουαρίου 2016).

Χαρακτηριστικό των τεσσάρων ταινιών είναι η γυναικεία μορφή και ο συναισθηματικός κόσμος της γυναίκας στη σύγχρονη Ιαπωνία. Ενδεικτικά, αναφέρουμε τα εξής:

1) 3/2/2016, TOKYO LOSERS (Οι Χαμένοι του Τόκυο)

Πρόκειται για την ιστορία ενός κοριτσιού που μετακομίζει από μία επαρχιακή πόλη στο Τόκυο για να σπουδάσει στη Σχολή Καλών Τεχνών. Εκεί ανακαλύπτει πως δεν είναι τα όλα όπως τα περίμενε. Έτσι, ξεκινάει να ζωγραφίζει για όλους αυτούς που αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις. Για εκείνους που είναι απογοητευμένοι και λυπημένοι. Ζωγραφίζει για να τους χαρίσει το χαμόγελο. Η ιστορία ενός κοριτσιού που ανακαλύπτει στην πόλη ποιο είναι το όνειρό της, μαθαίνοντας να βλέπει τη ζεστασιά στους ανθρώπους.

2) 5/2/2016, MY LITTLE NIGHTMARE (Ο Μικρός μου Εφιάλτης)

Αστεία όνειρα, τρομακτικά όνειρα, αλλόκοτα όνειρα…Βλέπουμε όνειρα τα οποία χάνονται μυστηριωδώς. Τι θα γινόταν εάν μπορούσαμε να συνδεθούμε με το υποσυνείδητο ενός ανθρώπου που κοιμάται και μπορούσαμε να δούμε το μέλλον του σαν ένα «προφητικό όνειρο»; Θα ήμασταν πιο ευτυχισμένοι εάν μπορούσαμε να προβλέψουμε το μέλλον μας; Αυτή είναι η ιστορία ενός κοριτσιού με μυστηριώδεις δυνάμεις και της δασκάλας της που μπορεί να αποκωδικοποιήσει αυτές τις δυνατότητες.

3) 6/2/2016, PETAL DANCE (Ο Χορός των Πετάλων)

Η ιστορία δύο κοριτσιών που ταξιδεύουν για να συναντήσουν μία παλιά φίλη, η οποία βρίσκεται σε ένα επαρχιακό νοσοκομείο έπειτα από απόπειρα αυτοκτονίας. Τα τρία κορίτσια θυμούνται το παρελθόν και επιθυμούν να ξεκινήσουν μία νέα ζωή.

4) 7/2/2016, TAMAKO IN MORATORIUM (Η Ταμάκο σε Αναστολή)

Η Tamako αποφοίτησε από το πανεπιστήμιο και επέστρεψε στην πατρίδα της. Μένει με τον πατέρα της αλλά δεν του προσφέρει καμία βοήθεια ούτε στο μαγαζί του αλλά ούτε και στο σπίτι. Αντιθέτως, παίζει συνεχώς παιχνίδια στον υπολογιστή, διαβάζει κόμικς, τρώει και κοιμάται. Εκείνος δεν είναι ευχαριστημένος με τον τρόπο ζωής της αλλά δεν μπορεί να μην την φροντίζει. Η Tamako, μετά από λίγο διάστημα που περνάει μαζί με τον πατέρα της, τους συγγενείς της και τους γείτονες, βρίσκει κάτι να αλλάζει στον τρόπο που σκέφτεται.

Η συγκεκριμένη δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Υποστήριξης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Φ. εμπίπτει στο θεματικό πεδίο «Γυναίκα και Πολιτισμός» και η συνοπτική περιγραφή των εν λόγω κινηματογραφικών σεναρίων αναδεικνύει περίτρανα την ανάγκη αξιοποίησης της έβδομης τέχνης στον αγώνα για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών.

Αφήστε μια απάντηση