Ο μακρύς δρόμος για την ισότητα των φύλων διεθνώς, η πρωτοπορία των Σκανδιναβικών χωρών και η 92η θέση της Ελλάδας (Παγκόσμιο Οικονομικό Forum, Οκτώβριος 2016)

Νοέ 08, 2016

adpolitis

ΔΙΕΘΝΗ

0

ΣΧΕΤ.: Τα τέσσερα Ενημερωτικά Δελτία της Δομής του Παρατηρητηρίου για την Ισότητα των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Φ.:

 

α) Γυναίκες και Φτώχεια (Μάρτιος 2016):

Ενημερωτικό Σημείωμα – Παρατηρητήριο Γ.Γ.Ι.Φ

 

β) Γυναίκες στα Κέντρα Λήψης Αποφάσεων (Μάιος 2016):

Deftero Enimerotiko Simeioma – Paratiritirio GGIF

 

γ) Γυναίκες και Υγεία (Σεπτέμβριος 2016):

http://www.isotita.gr/var/uploads/ANNOUNCEMENTS/2016/3o%20Enimerotiko%20Simeiwma%20Mastografia%20kai%20TEST%20PAP.pdf

 

δ) Γυναίκες και Οικονομία (Οκτώβριος 2016):

http://www.isotita.gr/var/uploads/ANNOUNCEMENTS/2016/Paratiritirio%20-%204o%20Enimerotiko%20Seimeiwma.pdf  .

 

Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών εμπεριστατωμένων εγγράφων της Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Υποστήριξης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Φ., σας γνωρίζουμε ότι στις 26 Οκτωβρίου 2016 το Παγκόσμιο Οικονομικό Forum με έδρα τη Γενεύη δημοσιοποίησε την Έκθεση για το παγκόσμια χάσμα μεταξύ γυναικών και ανδρών με τίτλο «The Global Gender Gap Report 2016». Η Έκθεση είναι συνολικής έκτασης 382 σελίδων στην αγγλική γλώσσα και περιλαμβάνει εκτενή στατιστική καταγραφή της κατάστασης της ισότητας των φύλων σε 144 χώρες εστιάζοντας σε τέσσερις βασικούς τομείς πολιτικής: υγεία, εκπαίδευση, οικονομία και πολιτική:

WEF_Global_Gender_Gap_Report_2016.

 

Το βασικό συμπέρασμα του εν λόγω ερευνητικού πονήματος είναι ότι ο ρυθμός προόδου εξακολουθεί να παραμείνει υπερβολικά αργός με αποτέλεσμα ο μισός και πλέον πληθυσμός του πλανήτη να υφίσταται πολλαπλές διακρίσεις σε βάρος της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας του συνόλου της ανθρωπότητας. Χαρακτηριστικές είναι οι προβλέψεις της Έκθεσης για τον χρόνο που θα χρειαστούν διάφορες περιοχές του κόσμου για την επίτευξη της πλήρους ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών εάν εξακολουθήσουν να δρουν με τον τωρινό ρυθμό:

 

– 129 χρόνια στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική

 

– 146 χρόνια στην Ανατολική Ασία και τον Ειρηνικό

 

– 149 χρόνια στην Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία

 

– 61 χρόνια στη Δυτική Ευρώπη.

 

Το πλέον ενδιαφέρον χαρακτηριστικό της Έκθεσης αποτελεί αναμφίβολα η κατάταξη των 144 χωρών με βάση τις συνολικές τους επιδόσεις στην ισότητα των φύλων με την εξής βαθμολογία: από 0,00 για την πλήρη ανισότητα έως 1,00 για την πλήρη ισότητα. Οι Σκανδιναβικές χώρες καταλαμβάνουν, ως συνήθως, τις πρώτες θέσεις της γενικής κατάταξης (Ισλανδία, Φινλανδία, Νορβηγία και Σουηδία στην πρώτη τετράδα με 0,874 μονάδες για την πρωταθλήτρια Ισλανδία). Οι τέσσερις τελευταίες θέσεις του πίνακα καταλαμβάνονται από τις χώρες Σαουδική Αραβία, Συρία, Πακιστάν και Υεμένη (η Υεμένη συγκεντρώνει μόλις 0,516 μονάδες).

 

Η Ελλάδα (σελίδες 184-185 της έντυπης έκδοσης) κατέχει την 92η θέση, μεταξύ της Ουρουγουάης (91η θέση) και του Τατζικιστάν (93η θέση), σε σύνολο 144 χωρών με 0,680 μονάδες και επιμέρους αυξομειώσεις στους τέσσερις βασικούς τομείς πολιτικής:

 

– 85η θέση στους τομείς της οικονομίας και της εκπαίδευσης

 

– 54η θέση στον τομέα της υγείας

 

– απογοητευτική 101η θέση στην πολιτική με μόλις 0,104 μονάδες (όχι τυχαίο εάν αναλογιστούμε τα χαμηλά ποσοστά των Ελληνίδων στα κέντρα λήψης αποφάσεων, τα οποία παρουσιάζονται αναλυτικά στο ως άνω 2ο Ενημερωτικό Δελτίο του Παρατηρητηρίου της Γ.Γ.Ι.Φ.).

 

Η όποια πρόοδος για τη χώρα μας στην ισότητα των φύλων εξακολουθεί να είναι αργή έως στάσιμη με βάση τη σύγκριση σε μία δεκαετία: το 2006 το Παγκόσμιο Οικονομικό Forum εξέτασε 115 χώρες και κατέταξε την Ελλάδα στην 69η θέση με 0,654 μονάδες και δέκα χρόνια μετά οι μονάδες αυξήθηκαν μόλις στις 0,680.

 

Όσον αφορά την Κύπρο, καταλαμβάνει την 84η θέση, μεταξύ της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης και του Καμερούν, στη γενική κατάταξη με 0,684 μονάδες και την 105η θέση στον τομέα της πολιτικής με μόλις 0,100 μονάδες.

 

Ακολουθούν ορισμένες χρήσιμες επισημάνσεις:

 

1) Σύμφωνα με τη Διεθνή Συνομοσπονδία Εργατικών Συνδικάτων, η επένδυση του 2% του ΑΕΠ στη δημιουργία και την αναβάθμιση των υπηρεσιών φύλαξης και φροντίδας παιδιών δύναται να συμβάλει στην αύξηση της συνολικής απασχόλησης από 2,4% έως 6,1% ανάλογα με το οικονομικό προφίλ κάθε χώρας. Για παράδειγμα, αυτό μεταφράζεται στη δημιουργία 13 εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ, δύο εκατομμυρίων στη Γερμανία, ενός εκατομμυρίου στην Ιταλία και 120.000 στη Δανία.

 

2) Οι γυναίκες σε ηλικία εργασίας συμμετέχουν στην επίσημη οικονομία σε ποσοστό 54% παγκοσμίως έναντι 81% των ανδρών. Αναφορικά με την προσφορά εργασίας χωρίς αμοιβή, το 34% αφορά τους άνδρες και το υπόλοιπο ποσοστό τις γυναίκες. Αυτή η ανισότητα ξεκινά από την παιδική ηλικία με τα κορίτσια να αφιερώνουν το 30% και πλέον του χρόνου τους σε ανάλογες δραστηριότητες χωρίς αμοιβή έναντι των αγοριών.

 

3) Οι γυναίκες κατέχουν θέση στα διοικητικά συμβούλια εταιριών κατά μέσο όρο σε ποσοστό μόλις 14% διεθνώς. Πέντε ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες εφαρμόζουν άμεσα ή έμμεσα το σύστημα της ποσόστωσης, έχουν καταφέρει να ξεπεράσουν το φράγμα του 30%: Ισλανδία, Νορβηγία, Γαλλία, Λετονία και Φινλανδία. Οι οικονομίες της Σλοβενίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας θεωρούνται από τις πλέον ισότιμες και φιλικές με βάση τη διάσταση του φύλου στην ομάδα χωρών με υψηλό ΑΕΠ.

 

4) Αναφορικά με την είσοδο των νέων στην αγορά εργασίας και το επίπεδο εκπαίδευσής τους, καταγράφονται τα εξής κενά: σχεδόν πλήρης ισότητα στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (αντίστοιχα μόλις 2% και 3% κενό μεταξύ των δύο φύλων) και 7% ανισότητα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ανησυχητικό ποσοστό ανισότητας μεταξύ των αποφοίτων θετικών, οικονομικών και τεχνολογικών επιστημών καταγράφεται διεθνώς σε βάρος της οικονομικής αναβάθμισης και ανεξαρτησίας των γυναικών: 47% κενό μεταξύ ανδρών και γυναικών αποφοίτων.

 

Η συγκεκριμένη δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Υποστήριξης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Φ. εντάσσεται στο θεματικό πεδίο «Θεσμικοί Μηχανισμοί για την Ισότητα των Φύλων» και υλοποιείται στο πλαίσιο αξιοποίησης όλων των εργαλείων στον αγώνα για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών, σύμφωνα και με τις κατευθυντήριες γραμμές των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Ατζέντα 2030).

Comments are closed.