Παγκόσμια εβδομάδα θηλασμού 2015: θηλασμός και εργασία – ας το κάνουμε να πετύχει

Ιούλ 24, 2015

adpolitis

ΔΙΕΘΝΗ

0

Σας γνωρίζουμε ότι η εβδομάδα 1-7 Αυγούστου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού , φόρος τιμής στη Διακήρυξη Innocenti της 1ης Αυγούστου 1990 στη Φλωρεντία, όπου εκπρόσωποι Κρατών, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, της UNICEF και άλλων οργανώσεων δεσμεύτηκαν για την προστασία, την προώθηση και την υποστήριξη του θηλασμού (σχετικός σύνδεσμος με το κείμενο της Διακήρυξης:

http://www.who.int/about/agenda/health_development/events/innocenti_declaration_1990.pdf?ua=1 ).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει ο θηλασμός να ξεκινά από την πρώτη ώρα μετά τη γέννηση του βρέφους έως τη συμπλήρωση των έξι μηνών. Κατόπιν, τα μωρά μπορούν να λαμβάνουν συμπληρωματικές θρεπτικές τροφές παράλληλα με το θηλασμό, ο οποίος μπορεί να διαρκέσει μέχρι δύο χρόνια ή και περισσότερο.

Η Παγκόσμια Συμμαχία Δράσης για το Θηλασμό (WABA) έχει προβεί σε μία σειρά προωθητικών δράσεων με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την αξία του θηλασμού. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται διεθνής διαγωνισμός φωτογραφίας. Για το 2015 επιλέχθηκαν δέκα φωτογραφίες με χρηματικό έπαθλο για κάθε βραβευμένη φωτογραφία τα εκατό δολλάρια ΗΠΑ και προβολή τους μέσω του δικτύου της WABA. Το φετινό θέμα ήταν «Θηλασμός και Εργασία: Ας το Κάνουμε να Πετύχει» και οι δέκα φωτογραφίες είναι οι εξής: http://worldbreastfeedingweek.org/pcresults.shtml .

Οι σύγχρονες οικονομικές και εργασιακές συνθήκες αλλάζουν ραγδαία σε ολόκληρο τον κόσμο, με κάποιες θετικές αλλά και πολλές αρνητικές επιδράσεις στην υγεία και τη ζωή όχι μόνο των γυναικών αλλά και των παιδιών και των οικογενειών τους. Όταν συνδυάζονται κατάλληλα η εργασιακή και η οικογενειακή ζωή γυναικών και ανδρών ωφελείται κάθε τομέας της κοινωνίας. Τα οφέλη περιλαμβάνουν την παραγωγικότητα, την εξασφάλιση του οικογενειακού εισοδήματος και της εργασίας, την υγεία και την ευημερία των γυναικών και των παιδιών, μακροπρόθεσμα οφέλη για τους εργοδότες, καθώς και την κοινωνικο-οικονομική ευημερία και σταθερότητα των χωρών.

Το προωθητικό υλικό (αφίσα και ενημερωτικά φυλλάδια) έχει τυπωθεί μέχρι στιγμής σε εννέα γλώσσες, μεταξύ των οποίων είναι και η ελληνική:

α) αφίσα 2015 «Θηλασμός και Εργασία» http://worldbreastfeedingweek.org/images/wbw2015-logo-greek.jpg

β) δισέλιδο φυλλάδιο για το μήνυμα του 2015 με στοιχεία επικοινωνίας δύο Ελληνίδων Συμβούλων Θηλασμού

 http://worldbreastfeedingweek.org/pdf/wbw2015-promo-gre.pdf

γ) εξασέλιδο ενημερωτικό κείμενο με την ένδειξη ότι στην Ελλάδα η Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού θα τιμηθεί την περίοδο 1-7 Νοεμβρίου

http://worldbreastfeedingweek.org/pdf/wbw2015-af-gre.pdf .

Comments are closed.