Πολιτιστική δράση για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού

ΣΧΕΤ.: α) Το από 5-9-2016 Ενημερωτικό Δελτίο της Δομής του Παρατηρητηρίου για την Ισότητα των Φύλων με θέμα «Γυναίκες και Υγεία»:

http://www.isotita.gr/var/uploads/ANNOUNCEMENTS/2016/3o%20Enimerotiko%20Simeiwma%20Mastografia%20kai%20TEST%20PAP.pdf .

 

β) Το από 13-9-2016 έγγραφό μας με θέμα «Προβολή του Ενημερωτικού Δελτίου της Δομής του Παρατηρητηρίου της Γ.Γ.Ι.Φ. με θέμα την υγεία των γυναικών και από έγκυρα ηλεκτρονικά Μ.Μ.Ε. ιατρικού περιεχομένου»:http://old.isotita.gr/index.php/news/2798 .

 

Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών, σας γνωρίζουμε ότι περιήλθε στην ηλεκτρονική μας διεύθυνση ανακοίνωση με θέμα τη διοργάνωση ομαδικής εικαστικής έκθεσης για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Ο τίτλος της εν λόγω έκθεσης είναι «Η Πρόληψη μέσα από την Τέχνη» και θα πραγματοποιηθεί στην Κυψέλη το χρονικό διάστημα 5-23 Οκτωβρίου 2016.

 

Ο μήνας Οκτώβριος έχει θεσμοθετηθεί παγκοσμίως ως ο μήνας πρόληψης και ενημέρωσης του πληθυσμού – κατά κύριο λόγο των γυναικών – για τον καρκίνο του μαστού. Βάσει σχετικών επιστημονικών ανακοινώσεων και ανάλογων δημοσιευμάτων σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ο καρκίνος του μαστού μπορεί να θεραπευτεί εφόσον ανιχνευθεί σε αρχικό στάδιο. Η προηγούμενη παραδοχή καθιστά ακόμη πιο επιτακτική την ανάγκη έγκαιρης διάγνωσης.

Σύμφωνα με το πιο πρόσφατο Ενημερωτικό σημείωμα του Παρατηρητηρίου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (Σεπτέμβριος 2016), η μαστογραφία είναι μία ανώδυνη ακτινολογική εξέταση, η οποία χρησιμοποιεί χαμηλής δόσης ακτινοβολία και επιτρέπει την ανίχνευση προβλημάτων του μαστού.

 

Εντούτοις, επίσημα στατιστικά στοιχεία της Εθνικής Έρευνας Υγείας (2009) και της Έρευνας Υγείας 2014 της ΕΛΣΤΑΤ αποκαλύπτουν ότι το έτος 2009 ποσοστό 52,8% των γυναικών δήλωνε ότι δεν έχει κάνει ποτέ μαστογραφία, ενώ το 2014 το εν λόγω ποσοστό έπεσε στο 38,4%.

 

Γι’ αυτό το λόγο, πολλοί φορείς σε όλη την Ελλάδα υλοποιούν δράσεις πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού. Ενδεικτικά αναφέρουμε το πρόγραμμα δωρεάν μαστογραφίας σε ανασφάλιστες και άπορες γυναίκες από τον Δήμο Παλλήνης (σχετική η από 22-9-2016 ανακοίνωση του Δήμου για το θέμα:

http://www.pallini.gr/posts/1066 ).

 

Όσον αφορά την εικαστική έκθεση και τις παράλληλες εκδηλώσεις αυτής, αναλυτικές πληροφορίες για την ταυτότητά της μπορούν να αναζητηθούν στον ιστότοπο

https://www.facebook.com/events/247654028965412/ .

 

Η συγκεκριμένη δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Υποστήριξης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Φ. εντάσσεται στο θεματικό πεδίο «Γυναίκες και Υγεία» και υλοποιείται στο πλαίσιο αξιοποίησης όλων των εργαλείων στον αγώνα για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών.

Αφήστε μια απάντηση