Τα δέκα πιο σημαντικά προβλήματα υγείας του γυναικείου πληθυσμού σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Απρ 02, 2015

adpolitis

ΔΙΕΘΝΗ

0

Σας γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η κατάσταση της υγείας των γυναικών αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις διεθνώς. Στο πλαίσιο των πρόσφατων εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (8 Μαρτίου), η Βοηθός Γενική Διευθύντρια του Π.Ο.Υ. αρμόδια για θέματα Οικογένειας και Υγείας Γυναικών και Παιδιών Dr. Flavia Bustreo με άρθρο της, το οποίο πρωτοδημοσιεύτηκε στην έγκυρη εφημερίδα Huffington Post στις 5-3-2015, αναφέρεται στα δέκα σημαντικά θέματα υγείας που αφορούν τον γυναικείο πληθυσμό του πλανήτη:

http://www.who.int/life-course/news/2015-intl-womens-day/en/ .

Πιο συγκεκριμένα:

1. Καρκίνος: οι συνήθεις μορφές καρκίνου είναι ο καρκίνος του μαστού και ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας. Σύμφωνα με στοιχεία του Π.Ο.Υ., περίπου πεντακόσιες χιλιάδες γυναίκες πεθαίνουν ετησίως από καθεμία από τις δύο πιο διαδεδομένες μορφές καρκίνου παγκοσμίως, κυρίως όμως σε χώρες με χαμηλό Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν.

2. Αναπαραγωγική Υγεία: το ένα τρίτο του γυναικείου πληθυσμού ηλικίας 15-44 ετών αντιμετωπίζει προβλήματα στον τομέα της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής υγείας, ενώ 222 εκατομμύρια γυναίκες δεν έχουν πρόσβαση σε μέτρα αντισύλληψης.

3. Μητρική Υγεία: μόνο το 2013 περίπου τριακόσιες χιλιάδες γυναίκες πέθαναν λόγω επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του τοκετού. Αυτές οι απώλειες θα είχαν αποφευχθεί εάν οι γυναίκες είχαν πρόσβαση σε υπηρεσίες οικογενειακού προγραμματισμού και βασικών υπηρεσιών υγείας.

4. Ιός HIV/AIDS: στις τρεις τελευταίες δεκαετίες επιδημίας του ιού, οι γυναίκες νεαρής ηλικίας αποτελούν το μεγαλύτερο ποσοστό νέων κρουσμάτων. Η μετάδοση του ιού μέσω της σεξουαλικής επαφής έχει οδηγήσει σε έξαρση της φυματίωσης, η οποία ευθύνεται για το θάνατο γυναικών ηλικίας 20-59 ετών σε χώρες με χαμηλό ΑΕΠ.

5. Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα: ασθένειες όπως η γονόρροια, τα χλαμύδια και η σύφιλη αποτελούν σημαντική απειλή για τις γυναίκες. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι η σύφιλη ευθύνεται για το θάνατο άνω των ενενήντα χιλιάδων νεογνών ετησίως.

6. Βία κατά των Γυναικών: οι πιο διαδεδομένες μορφές βίας είναι η φυσική και η σεξουαλική βία, ενώ μία στις τρεις γυναίκες μέχρι την ηλικία των πενήντα ετών έχει υποστεί κάποια μορφή βίας στη ζωή της.

7. Πνευματική Υγεία: η κατάθλιψη αποτελεί την πιο διαδεδομένη μορφή πνευματικής ασθένειας για τις γυναίκες και η αυτοκτονία είναι η βασική αιτία θανάτου για τις γυναίκες κάτω των εξήντα ετών.

8. Μη Μεταδοτικές Ασθένειες: μόνο το 2012 περίπου 4,7 εκατομμύρια γυναίκες απεβίωσαν από μη μεταδοτικές ασθένειες πριν συμπληρώσουν τα εβδομήντα χρόνια ζωής (τροχαία δυστυχήματα, αλκοολισμός, ναρκωτικές ουσίες, παχυσαρκία). Ειδικά για την παχυσαρκία, άνω του μισού γυναικείου πληθυσμού στην Ευρώπη και στην Αμερική είναι παχύσαρκος. Η λύση είναι η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

9. Προβλήματα Νεαρής Ηλικίας: οι έφηβες αντιμετωπίζουν ιδιαίτερους κινδύνους, οι οποίοι σχετίζονται με τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι περίπου δεκατρία εκατομμύρια έφηβες και γυναίκες κάτω των είκοσι ετών τεκνοποιούν κάθε χρόνο με επιπλοκές που συχνά οδηγούν στο θάνατο.

10. Προβλήματα Ηλικιωμένων Γυναικών: οι ηλικιωμένες γυναίκες συχνά έχουν μικρότερα εισοδήματα και ελλιπή πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας σε σχέση με τους συνομήλικους άνδρες, με αποτέλεσμα, σε συνάρτηση με τον κίνδυνο της άνοιας, να είναι περισσότερο ευάλωτες στον κίνδυνο της φτώχειας και της κακοποίησης.

Το άρθρο του υψηλόβαθμου στελέχους του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τελειώνει με την επισήμανση ότι η προσφορά ποιοτικής εκπαίδευσης στα αγόρια και στα κορίτσια και η αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στα πολιτικά κέντρα λήψης αποφάσεων μπορούν να συμβάλουν ουσιαστικά στη βελτίωση της υγείας του γυναικείου πληθυσμού του πλανήτη

Comments are closed.