Δελτίο Τύπου – 13 Μαΐου 2018 – Γιορτή της μητέρας

 

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

13 Μαΐου 2018 – Γιορτή της μητέρας

 

Κάθε χρόνο, τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου, τιμάται παγκοσμίως η ημέρα της μητέρας, για τον πολυδιάστατο ρόλο της και για την ανιδιοτελή προσφορά της σε όλους και όλες μας από τη στιγμή της γέννησής μας και καθ΄όλη τη διάρκεια της ζωής μας.

Διαχρονικά, η μητέρα καλείται να ανταπεξέλθει στους πολλαπλούς απαιτούμενους ρόλους της καθημερινότητας, επωμιζόμενη την ανατροφή των παιδιών της οικογένειας και προσπαθώντας να υπερβεί τις δυσκολίες της συμφιλίωσης επαγγελματικής και προσωπικής/οικογενειακής ζωής. Την ίδια στιγμή, δεν είναι λίγες και οι μητέρες – αρχηγοί μονογονεικών οικογενειών, για τις οποίες οι παραπάνω προκλήσεις είναι ακόμη πιο δύσκολες.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ), σεβόμενη και προασπιζόμενη απολύτως τα δικαιώματα των γυναικών εν συνόλω, στο πλαίσιο των αρχών και των αξιών της ισότητας των φύλων, αναπτύσσει ένα πλούσιο έργο υπέρ των γυναικών, εντός του οποίου προστατεύονται και τα δικαιώματα των γυναικών που φέρουν και την μητρική ιδιότητα.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, η ΓΓΙΦ, πρωτίστως, προάγει την μητρότητα ως ελεύθερη επιλογή της κάθε γυναίκας, ώστε να αποφασίσει η ίδια για το αν θέλει να τεκνοποιήσει ή όχι. Επίσης, στηρίζει τα εργασιακά δικαιώματα των γυναικών και έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία περιπτώσεις παραβίασης δικαιωμάτων λόγω εγκυμοσύνης, καταφέρνοντας την επαναπρόσληψη των γυναικών στην εργασία τους.

Ακόμη, ο τομέας «Αγορά εργασίας και εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» αποτελεί άξονα προτεραιότητας στο νέο, επικαιροποιημένο «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων» (ΕΣΔΙΦ) της περιόδου 2016-2020 της ΓΓΙΦ, στον οποίο περιλαμβάνονται: εξειδικευμένοι στόχοι που αποσκοπούν στη βελτίωση της νομοθεσίας για την άδεια μητρότητας, την προστασία της άδειας ανατροφής, την προστασία από διάκριση λόγω εγκυμοσύνης ή μητρότητας, την παροχή κινήτρων για την ενθάρρυνση χρήσης της γονικής άδειας από τους άνδρες κ.α.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΓΓΙΦ εντατικοποιεί διαρκώς την παρουσία της στα περισσότερα δυνατά πεδία, όπου εμφανίζονται έμφυλες ανισότητες, στην προσπάθειά της να συμβάλλει ουσιαστικά στην προάσπιση των δικαιωμάτων όλων των γυναικών και των μητέρων, άνεργων ή εργαζόμενων,  ανεξάρτητα από την ηλικία τους ή την καταγωγή τους.

Τέλος, τιμά τους αγώνες όλων των μητέρων, την καθημερινότητά τους, την αθέατη εργασία τους και, αναγνωρίζοντας την προσφορά τους, διεκδικεί, μέσω της εναρμόνισης εργασιακής και προσωπικής/οικογενειακής ζωής, αφενός την απελευθέρωση χρόνου για τις εργαζόμενες μητέρες και αφετέρου την ισότιμη (μεταξύ γυναικών και ανδρών) συμμετοχή στη διαχείριση της οικογενειακής ζωής.

 

Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/                                                         Το  Γραφείο Τύπου, 11/05/2018

Τηλ. 2131511102

Ε-mail: gramggif@isotita.gr

 

Comments are closed.