Δελτίο Τύπου – Η συμμετοχή της ΓΓΙΦ στην Ημερίδα του Κ.Ε.Θ.Ι. για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε θέματα ταυτότητας φύλου

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η συμμετοχή της ΓΓΙΦ, Φωτεινής Κούβελα, στην Ημερίδα του ΚΕΘΙ για την καταπολέμηση των διακρίσεων σε θέματα ταυτότητας φύλου

 

Eίναι χρέος όλων μας να προασπιζόμαστε το σεβασμό στη διαφορετικότητα,

το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, τον  πλουραλισμό και την πολυφωνία

 

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, συμμετείχε στην Ημερίδα του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας των Φύλων (ΚΕΘΙ), με θέμα:

«Πρόληψη και καταπολέμηση του σεξισμού και των διακρίσεων σε θέματα ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού», που πραγματοποιήθηκε στις 5/7/2018 στο Ξενοδοχείο Τιτάνια στην Αθήνα.

Η κα Κούβελα, αφού τόνισε εξ’ αρχής τις διάφορες όψεις του σεξισμού και των έμφυλων διακρίσεων, που επιμένουν να ταλανίζουν πολλές πτυχές της καθημερινότητάς μας, αναφέρθηκε στο έργο της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ),  το οποίο εστιάζει στην εξυγίανση των σχέσεων φύλου με δίκαιη και ισότιμη πρόσβαση σε όλους τους τομείς του δημόσιου και του ιδιωτικού μας βίου, όπου εμφανίζονται πάσης φύσεως σεξιστικές συμπεριφορές, που καταλήγουν να αποτελούν διάκριση λόγω φύλου και να καταστρατηγούν τα αναφαίρετα δικαιώματα των γυναικών.

Σε αυτό το πλαίσιο και δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο έργο της Κυβέρνησης, η οποία έχει θέσει τα ζητήματα των έμφυλων ανισοτήτων σε προτεραιότητα, η Γενική Γραμματέας έκανε λόγο για ορισμένες δράσεις και πρωτοβουλίες της ΓΓΙΦ, οι οποίες αντιμάχονται σθεναρά  τις έμφυλες ανισότητες, όπως:

  • Το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων» της περιόδου 2016-2020 της ΓΓΙΦ
  • Η ιδιαίτερη βαρύτητα που αποδίδει το έργο της ΓΓΙΦ στον τομέα της Εκπαίδευσης και της Παιδείας εν γένει, ώστε το αίτημά της για την ενσωμάτωση της έμφυλης διάστασης και της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης ως αυτοτελή γνωστικά αντικείμενα διδασκαλίας  σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, να έχει ήδη γίνει αποδεκτό από το Υπουργείο Παιδείας.
  • Η ενσωμάτωση των «έμφυλων ταυτοτήτων» ως διακριτό πεδίο της  θεματικής εβδομάδας του Υπουργείου Παιδείας που έγινε για δύο συνεχή έτη σε όλα τα γυμνάσια της χώρας.
  • Η συμβολή της ΓΓΙΦ στη χρηματοδότηση του Συνδέσμου για τα Δικαιώματα της Γυναίκας για την εκπόνηση του Οδηγού Καταπολέμησης των Διακρίσεων λόγω Φύλου στα ΜΜΕ.
  • Η ολοκλήρωση της έκδοσης του Οδηγού Χρήσης Μη Σεξιστικής Γλώσσας στα Διοικητικά έγγραφα από την ΓΓΙΦ.
  • Η κύρωση της «Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας» (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης) από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
  • Η ολοκλήρωση του Νομοσχεδίου για την Ουσιαστική Ισότητα των Φύλων της ΓΓΙΦ, η διαβούλευση του οποίου έχει ολοκληρωθεί και αναμένουμε επίσης να ψηφιστεί σύντομα από τη Βουλή.

Περαιτέρω, η Γενική Γραμματέας επεσήμανε ότι: «Η ΓΓΙΦ παρεμβαίνει δυναμικά, διαμορφώνει πολιτικές, ενισχύει δράσεις και συνεργασίες με στόχο την αντιμετώπιση του σεξισμού, της ομοφοβίας, της τρανσφοβίας, της άρσης των στερεοτύπων και της εξάλειψης της έμφυλης βίας».

 

Τέλος, η Κούβελα δήλωσε ότι: «Eίναι χρέος όλων μας, παράλληλα με την προστασία της ισότητας των φύλων, να προασπιζόμαστε το σεβασμό στη διαφορετικότητα, ο οποίος βρίσκεται σε άμεση σύνδεση με το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, να αναζητούμε τον  πλουραλισμό των ιδεών και την πολυφωνία των απόψεων, θέσεων, στάσεων και συμπεριφορών, επειδή τέτοιου είδους γνωρίσματα είναι που συστήνουν μια πραγματικά δημοκρατική κοινωνία».

 

Χαιρετισμός ΓΓΙΦ στην εκδήλωση του Κ.Ε.Θ.Ι. 5-7-2018

 

 

Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/                                          Το  Γραφείο Τύπου, 5/7/2018

Τηλ. 213 15 11 102

Ε-mail: gramggif@isotita.gr

 

Comments are closed.