Επίσκεψη εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και τη Γραμμή Υποστήριξης SOS 15900

Την Παρασκευή 31 Μαΐου του 2024 πραγματοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, συνάντηση με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της ενταγμένης πράξης στο Πρόγραμμα “Ανθρώπινο Δυναμικό Κοινωνική Συνοχή”: «Λειτουργία της τηλεφωνικής γραμμής υποστήριξης SOS 15900 για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών».

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι εκπρόσωποι της DG EMPL: κ.κ. P. Paquet (D.G for Employment, Head of Unit Cyprus, Greece), καθώς και οι κ.κ Ζ. Μπαβαβέα και Κ. Τερλιξίδου τους οποίους υποδέθηκε η Γενική Γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Δρ. Ζέφη Δημαδάμα.

Το παρών έδωσε η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, κ. Ν. Δανδόλου η οποία και τοποθετήθηκε επί των εν λόγω θεμάτων αναφερόμενη στην αγαστή συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της χώρας μας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Την υφυπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, κ. Μαρία Αλεξάνδρα Κεφάλα εκπροσώπησε, και απηύθυνε χαιρετισμό εκ μέρους της, η συνεργάτιδα της κ. Ε. Φερεκίδου.

Εκ μέρους της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης Προγράμματος “Ανθρώπινο Δυναμικό και Κοινωνική Συνοχή” παραβρέθηκαν οι κ.κ Α. Μανώλη, Εμμ. Καραπατάκη και Κ. Χατζηνικολάου. Την Επιτελική Δομή ΕΣΠΑ του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας εκπροσώπησε η επικεφαλής κα Π. Αγγελοπούλου.

Στη συνάντηση παρουσιάστηκαν οι πολιτικές και τα προγράμματα που υλοποιεί η Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και ιδιαίτερα η λειτουργία της τηλεφωνικής Γραμμής υποστήριξης SOS 15900 για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Σημαντική ήταν η ανταλλαγή απόψεων και η διερεύνηση των δυνατοτήτων ενίσχυσης των πρωτοβουλιών και των πολιτικών της Γενικής Γραμματείας.

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Δρ. Ζέφη Δημαδάμα σε παρέμβασή της αναφέρθηκε στον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η Γραμμή SOS 15900 στην καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Ειδικότερα, επεσήμανε ότι «Η Γραμμή SOS 15900 από την έναρξη λειτουργίας της (11.03.2011) έως και τις 29.05.2024 έχει δεχθεί 86.642 κλήσεις. Επί του συνόλου των κλήσεων, οι 64.316 (74%) αφορούσαν περιστατικά βίας, από τις οποίες οι 45.683 κλήσεις (71%) αφορούσαν καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών, ενώ οι 18.633 κλήσεις (29%), αφορούσαν καταγγελίες από τρίτα πρόσωπα. Από τα είδη βίας που ανέφεραν οι ωφελούμενες, οι 38.342 κλήσεις (71%) αφορούσαν ενδοοικογενειακή βία».

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Comments are closed.