Μ. Συρεγγέλα: Εργαζόμαστε σκληρά για να προστατεύσουμε κάθε γυναίκα που βιώνει τον εφιάλτη της βίας – Ομιλία υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στη Βουλή

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Στον συνεχή αγώνα της κυβέρνησης της ΝΔ ενάντια στην έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία αναφέρθηκε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα, απαντώντας στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου του ΜέΡΑ25 Γεωργίου Λογιάδη.

Όπως τόνισε η κα Συρεγγέλα, «η βία κατά των γυναικών δεν έχει πολιτικά χρώματα, δεν γνωρίζει ιδεολογίες και πολιτικές πεποιθήσεις και είναι ένα σύνθετο φαινόμενο που απαιτεί τη συνεργασία διαφόρων επαγγελματικών ειδικοτήτων και κρατικών φορέων για την αποτελεσματική προστασία των θυμάτων».

Η υφυπουργός παρουσίασε, δε, τις δράσεις που έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει η σημερινή κυβέρνηση για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και των επαγγελματιών για την αντιμετώπιση της βίας και την προστασία των θυμάτων, σημειώνοντας ότι «η πρόληψη και η καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας είναι ο 1ος Άξονας Προτεραιότητας του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025 (ΕΣΔΙΦ)».

Στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης 2021-2025 έχει ενταχθεί και η δημιουργία Εργαλείου Εκτίμησης Κινδύνου ενδοοικογενειακής βίας και όπως απάντησε η κα Συρεγγέλα στον κ. Λογιάδη «πρόκειται για ένα επίσημο, σημαντικό και καινοτόμο έργο του ΕΣΔΙΦ, που αποτελεί ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια των επαγγελματιών πρώτης γραμμής, ώστε να εντοπίζουν σε πρώιμο στάδιο τα θύματα που βρίσκονται σε σοβαρό κίνδυνο και να λαμβάνουν τα ενδεδειγμένα – εξατομικευμένα μέτρα για την άμεση προστασία τους. Και φυσικά λαμβάνεται υπόψη η ιατρική διάσταση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας και ο ρόλος των ιατρών για την αντιμετώπιση περιστατικών, στα οποία συντρέχουν παράγοντες ψυχικών διαταραχών».

«Η ανάπτυξη και εφαρμογή διαδικασιών εκτίμησης και εξατομικευμένης διαχείρισης του κινδύνου για θύματα ενδοοικογενειακής βίας προβλέπεται στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης που έχουμε επικυρώσει και αποτελεί νόμο του κράτους μας» πρόσθεσε η κα Συρεγγέλα, ενώ αναφερόμενη στην εκπαίδευση των επαγγελματιών που έλαβαν μέρος στην πιλοτική εφαρμογή του Εργαλείου Εκτίμησης Κινδύνου, σημείωσε ότι επαγγελματίες από τους Δήμους Περιστερίου, Καβάλας και Ηρακλείου που συμμετείχαν στην πιλοτική φάση, εκτός από την εκπαίδευση που είχαν εδώ, επισκέφτηκαν, με την οικονομική υποστήριξη της Βρετανικής Πρεσβείας, το Ηνωμένο Βασίλειο. Εκεί είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με τις αντίστοιχες υπηρεσίες και να δουν, στην πράξη, πως εφαρμόζεται το εργαλείο αξιολόγησης επικινδυνότητας και να εκπαιδευτούν από αξιωματικούς της Metropolitan Police Service-New Scotland Yard, της Bedfoshire Police και της Scottish Police.

Στη συνέχεια η κα Συρεγγέλα, απευθυνόμενη στον κ. Λογιάδη, υπογράμμισε ότι «θεωρώ πως είναι άδικο και λάθος σας αντί να στηρίζετε το έργο μας απέναντι στη βία κατά των γυναικών να αφήνετε υπόνοιες ότι υπονομεύουμε τον ρόλο των γιατρών που συνεχώς αναγνωρίζουμε ότι δίνουν τον δικό τους αγώνα και ενάντια στη βία, και μέσα από τον λόγο σας να υποτιμάτε την προσπάθειά μας για διακρατικές συνεργασίες με στόχο την προστασία ακόμα περισσότερων γυναικών». «Και διερωτώμαι αν σας ενδιαφέρει τελικά η χώρα μας να παρουσιάζει απτή πρόοδο στην καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Εμάς και την κυβέρνησή μας, πάντως, σίγουρα μας ενδιαφέρει η ουσία και οι πράξεις μας άλλωστε το αποδεικνύουν. Και όλα αυτά τα χρόνια, όπως όλες και όλοι γνωρίζετε, εργαζόμαστε σκληρά, αγωνιζόμαστε και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε για να προστατεύσουμε κάθε γυναίκα, κάθε κορίτσι που βιώνει τον εφιάλτη της βίας» κατέληξε η κα Συρεγγέλα.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Comments are closed.