Μ. Συρεγγέλα: Υλοποιούμε πλήθος δράσεων για την προώθηση της ισότητας των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών – Ομιλία Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2023 στη Βουλή

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

«Προτεραιότητά μας στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων ήταν από την πρώτη στιγμή η μείωση της ανεργίας. Δημιουργήσαμε πολλές νέες δουλειές, μειώσαμε την ανεργία στο 11,6%, επίπεδα που πλησιάζουν τις εποχές προ της οικονομικής κρίσης του 2009 και καταφέραμε με εξειδικευμένα και στοχευμένα προγράμματα και πολιτικές να μειώσουμε τη γυναικεία ανεργία, ένα πρόβλημα διαχρονικό, στο 15% ενώ τον Σεπτέμβρη του 2019 βρισκόταν στο 21,5%». Αυτό ανέφερε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Μαρία Συρεγγέλα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στη Βουλή, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2023.

Σύμφωνα με την κα Συρεγγέλα, «το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προωθεί την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών, υλοποιώντας πλήθος δράσεων του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων 2021-2025 με στόχο την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας, την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας, την ισότιμη συμμετοχή των γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων και ηγετικούς ρόλους και την ενσωμάτωση της διάστασης φύλου σε τομεακές πολιτικές».

Όπως τόνισε η υφυπουργός, «διευρύνουμε τη δράση «Νταντάδες της Γειτονιάς», προσφέροντας πολύτιμη υποστήριξη σε εκατοντάδες οικογένειες σε όλη τη χώρα, εκσυγχρονίζουμε και διευρύνουμε της υπηρεσίες της Βιβλιοθήκης Θεμάτων Ισότητας Φύλου, αναβαθμίζουμε ψηφιακά το Παρατηρητήριο Ισότητας Φύλων και ξεκινάμε τη λειτουργία ειδικού help desk για την ενίσχυση, πληροφόρηση και τον συντονισμό των Δημοτικών και Περιφερειακών Επιτροπών Ισότητας».

Παράλληλα, μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας θα δοθεί ενίσχυση που ξεπερνά τα 34 εκατομμύρια ευρώ για τη δημιουργία χώρων φύλαξης σε 120 μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και τη δημιουργία μεθοδολογίας ενσωμάτωσης και λήψης «Σήματος Διαφορετικότητας» στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Η κα Συρεγγέλα κατά τη διάρκεια της ομιλίας της αναφέρθηκε και στον σχεδιασμό για την ουσιαστική αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, που αποτελεί μία από τις σημαντικότερες προκλήσεις τόσο για τη χώρα μας όσο και για την υπόλοιπη Ευρώπη. Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προχωρά:

  • Στη δημιουργία ενός πλαισίου με έμφαση στην ενημέρωση των πολιτών για το δημογραφικό πρόβλημα και τη σημασία της ευαισθητοποίησης ειδικά των οικογενειών και των παιδιών,
  • στη συλλογή, επεξεργασία και ανάλυση των δημογραφικών στοιχείων τόσο σε περιφερειακό όσο και σε κεντρικό επίπεδο μέσω της δημιουργίας Παρατηρητηρίου για τη Δημογραφία και την Οικογένεια.
  • και στη δημιουργία ενός Δικτύου Δομών για την ενίσχυση της οικογένειας, της ενεργού γήρανσης και της διαγενεακής αλληλεγγύης.

«Μέσα σε 3,5 χρόνια είναι πολλά και σημαντικά τα πεπραγμένα μας στο ευαίσθητο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής. Δεν μείναμε στη θεωρία της προηγούμενης αριστερής Κυβέρνησης. Και είναι πολύ σημαντικό ότι το έργο μας έχουν ήδη ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα και αυτό αναγνωρίζεται από τους πολίτες. Και είναι τιμή για τη χώρα μας να βρίσκεται ανάμεσα στις 12 χώρες σε όλο τον πλανήτη με πλήρη νομική ισότητα ανάμεσα σε άνδρες και γυναίκες», υπογράμμισε η κα Συρεγγέλα.

Απαντώντας, δε, στη συνέχεια στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη που αναφέρθηκε στις γυναικοκτονίες, η κα Συρεγγέλα τόνισε ότι «οι γυναικοκτονίες δεν εμφανίστηκαν την τελευταία τριετία, όπως πολλοί από τον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρουν. Αλλά ακόμη και μία γυναικοκτονία να υπήρχε, θα έπρεπε να μας προβληματίζει και θα έπρεπε να είμαστε ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο και όχι να κάνουμε αντιπολίτευση σ’ αυτό το τόσο σοβαρό θέμα».

Η κα Συρεγγέλα σημείωσε μάλιστα πως «η σημερινή κυβέρνηση προχώρησε στην τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα και αύξησε τις ποινές. Η ανθρωποκτονία τιμωρείται πλέον με την ανώτατη ποινή, κάτι που όμως εσείς, ως παράταξη, δεν το ψηφίσατε. Επίσης, το πιο σημαντικό για την πρόληψη του φαινομένου είναι να πραγματοποιεί η κυβέρνηση δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, όπως και κάνει. Αυτή είναι πολιτική για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών».

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Comments are closed.