Επίσκεψη της υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρίας-Αλεξάνδρας Κεφάλα και του υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Ανδρέα Νικολακόπουλου, στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Γυναικών Ελεώνα Θηβών

Στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Γυναικών Ελεώνα Θηβών, βρέθηκαν το πρωί της Παρασκευής 19/4/2024, η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής & Οικογένειας κα Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφάλα, μαζί με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Ανδρέα Νικολακόπουλο, στο πλαίσιο δράσης που διοργανώθηκε με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία και κατόπιν πρωτοβουλίας της υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Αφορμή αποτέλεσε το γεγονός, ότι το έτος 2024 έχει ανακηρυχθεί σε «έτος στοματικής υγείας», ενώ φέτος συμπληρώνονται 30 χρόνια από τον πρώτο εορτασμό.

Τους υποδέχθηκε ο Διευθυντής του Σωφρονιστικού Καταστήματος κ. Γεώργιος Μακρής, ο οποίος τους ξενάγησε στις αίθουσες διδασκαλίας του σχολείου, στα ιατρεία και στις πτέρυγες των κρατουμένων, και τους ενημέρωσε για ζητήματα καθημερινότητας αλλά και για τις συνθήκες λειτουργίας και διαβίωσης, κρατουμένων και προσωπικού.

Μέσα από μια ενδιαφέρουσα παρουσίαση που ακολούθησε, από τον Γενικό Γραμματέα της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας κ. Δημήτρη Κήττα, και την οδοντίατρο και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ε.Ο.Ο. κα. Μαρία Μενενάκου, οι γυναίκες κρατούμενες ενημερώθηκαν για βασικά ζητήματα στοματικής υγιεινής.

Ακολούθησαν παρεμβάσεις από το σύνολο των οδοντιάτρων που συμμετείχαν στη δράση και συγκεκριμένα, από τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Ο.Ο. κ. Βασίλη Σταθόπουλο και κ. Νίκο Μαρουφίδη, καθώς και από τον Πρόεδρο του Οδοντιατρικού Συλλόγου Βοιωτίας κ. Κωνσταντίνο Κορδατζή.

Μετά το πέρας της παρουσίασης, προσφέρθηκαν στις κρατούμενες είδη προσωπικής υγιεινής και ενημερωτικό υλικό.

Όπως ανέφερε η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία – Αλεξάνδρα Κεφάλα: «Σήμερα επισκεφθήκαμε το Σωφρονιστικό Κατάστημα Ελεώνα Θηβών, όπου κρατούνται περίπου 400 γυναίκες, κάποιες μαζί με τα παιδιά τους. Επιλέξαμε να υλοποιήσουμε αυτή τη δράση με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, αφενός γιατί τα ζητήματα στοματικής υγείας είναι πολύ κρίσιμα και αφετέρου γιατί πολλές φορές παραγκωνίζονται, ως δευτερεύοντα, κυρίως σε ιδιάζουσες περιπτώσεις όπως στις φυλακές, με αποτέλεσμα δυσάρεστες συνέπειες για την υγεία. Μέσα από αυτήν την πρωτοβουλία, ενημερώσαμε τις γυναίκες για τη σημασία της στοματικής υγιεινής και τους κινδύνους από τυχόν ελλιπή φροντίδα, ενώ μας δόθηκε και η ευκαιρία να συζητήσουμε για την  καθημερινότητά τους. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία για τη διοργάνωση της δράσης και τη συνδρομή τους στην προσπάθεια που κάνουμε, στο πλαίσιο της ισότητας και της ίσης πρόσβασης στην υγεία, ανεξαιρέτως και χωρίς διαχωρισμούς. Γιατί η υγεία είναι αναφαίρετο δικαίωμα και αγαθό που πρέπει να απολαμβάνουμε όλοι, ανεξαρτήτως συνθηκών».

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ανδρέας Νικολακόπουλος δήλωσε ότι: «Επισκεφθήκαμε σήμερα, μαζί με την υφυπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, την συνάδελφο Μαρία Κεφάλα, το Σωφρονιστικό Κατάστημα Γυναικών Ελεώνα Θηβών. Είχαμε την ευκαιρία να συναντήσουμε γυναίκες, που και ως κρατούμενες δεν ξεχνούν τον σημαντικό γονεϊκό τους ρόλο και τη σχέση ζωής που έχουν, ακόμη και μέσα από τη φυλακή, με τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Αποτελεί υποχρέωσή μας, να ενισχύσουμε τις πολιτικές εκείνες που βάζουν στο επίκεντρο την καθημερινή υγιεινή των κρατουμένων στα Σωφρονιστικά Καταστήματα της χώρας, ζητήματα για τα οποία ως Πολιτική Ηγεσία δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση, ενώ συνεχίζουμε την προσπάθεια, προκειμένου να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τις συνθήκες κράτησης, σεβόμενοι βασικές αρχές θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, όπως απορρέουν από τις Ευρωπαϊκές και Διεθνείς συμβάσεις».

Για τη διοργάνωση της δράσης, ο Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας Δημήτρης Κήττας ανέφερε: «Με πολύ μεγάλη χαρά δεχτήκαμε την πρόσκληση της υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρίας – Αλεξάνδρας Κεφάλα, προκειμένου να πραγματοποιήσουμε μια ιδιαίτερη επίσκεψη στο Σωφρονιστικό Κατάστημα Γυναικών Ελεώνα Θηβών. Φέτος, 30 χρόνια μετά τον πρώτο εορτασμό, γιορτάζουμε το Έτος Στοματικής Υγείας, διαδίδοντας το μήνυμα «Γεια στο Στόμα σου» και ως Οδοντιατρική Ομοσπονδία διοργανώνουμε στοχευμένες δράσεις ενημέρωσης. Έτσι λοιπόν, σήμερα στη Θήβα, μας δόθηκε η ευκαιρία να ενημερώσουμε, να συμβουλέψουμε και να παροτρύνουμε τις γυναίκες να φροντίζουν όσο περισσότερο μπορούν τη στοματική τους υγιεινή, δεδομένου ότι μπορεί να επηρεάσει σημαντικά και τη συνολική υγεία του σώματός τους».

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Comments are closed.