Συνεργασία μεταξύ της Γ.Γ.Ι.Φ. και της Ελληνικής Αστυνομίας για τη χρήση μη σεξιστικής γλώσσας στα δημόσια έγγραφα

ΣΧΕΤ.: α) Το από 9-12-2015 δελτίο τύπου της Γ.Γ.Ι.Φ. με θέμα «Η Ισότητα των Φύλων ξεκινά από τη γλώσσα μας»: http://www.isotita.gr/var/uploads/PRESS%20(APO%20SEP%202010)/2015/DT_09-12-2015_Ekdilosi%20gia%20Entaksi%20Fylou%20sta%20Dim.%20Eggrafa.pdf .

 

β) Το από 25-2-2016 δελτίο τύπου της Γ.Γ.Ι.Φ. με θέμα «Γυναίκα στη θέση της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης»:

http://www.isotita.gr/var/uploads/DELTIA%20TYPOU/2016/DT_25-02-2016_Orkomosia%20M.Papaspyrou.pdf .

 

γ) Το από 29-2-2016 δελτίο τύπου της Γ.Γ.Ι.Φ. με θέμα «Ρίχνουμε τίτλους τέλους στη σεξιστική γλώσσα των δημοσίων εγγράφων: Κυκλοφόρησε η Εγκύκλιος για την ένταξη της διάστασης του φύλου στα διοικητικά έγγραφα»: http://www.isotita.gr/var/uploads/DELTIA%20TYPOU/2016/DT_29-02-2016_Egkyklios%20Entaksis%20Diastasis%20Fylou%20Dimosia%20Eggrafa.pdf .

 

Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών, σας γνωρίζουμε ότι τη Δευτέρα 8 Αυγούστου 2016 ο κ.Διευθυντής Ανάπτυξης  Ανάπτυξης & Υποστήριξης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Φ. έλαβε, μέσω του Γραφείου της κας Γενικής Γραμματέα Ισότητας των Φύλων, τηλεφώνημα από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας σχετικά με την εφαρμογή της γνωστής εγκυκλίου του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Α. και της Γ.Γ.Ι.Φ. για τη χρήση μη σεξιστικής γλώσσας στα δημόσια έγγραφα. Προφανώς, η απάντηση εκ μέρους της αρμόδιας Διεύθυνσης της Γ.Γ.Ι.Φ. ήταν η δέουσα σύμφωνα με το γράμμα και το πνεύμα της εγκυκλίου.

 

Το θετικό στην όλη υπόθεση είναι ότι με αργά αλλά σταθερά βήματα η νοοτροπία και η πρακτική αλλάζουν στην ελληνική δημόσια διοίκηση προς όφελος της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών. Το γεγονός ότι ένας δημόσιος οργανισμός σαν την ΕΛ.ΑΣ. επικοινωνεί με τον κρατικό φορέα ισότητας των φύλων με σκοπό τη διασφάλιση μη χρήσης σεξιστικής γλώσσας σε δημόσιο έγγραφο, σημαίνει ότι η Γ.Γ.Ι.Φ. επιτελεί τον θεσμικό της ρόλο αποτελεσματικά.

 

Επισημαίνεται ότι μετά τη δημοσιοποίηση της σχετικής εγκυκλίου, η οποία βασίστηκε σε Οδηγό που εκπονήθηκε στο πλαίσιο της Δομής του Παρατηρητηρίου για την Ισότητα των Φύλων κατά την Προγραμματική Περίοδο ΕΣΠΑ 2007-2013, η Διεύθυνση Ανάπτυξης  Ανάπτυξης & Υποστήριξης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Φ. έχει λάβει μέσω τηλεφώνου και ηλεκτρονικού ταχυδομείου διάφορα ερωτήματα/αιτήματα από πολίτες, άνδρες και γυναίκες, καθώς και φορείς (π.χ. Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων, Περιφερειακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση) για την εφαρμογή της εγκυκλίου. Τα αιτήματα διεκπεραιώνονται επιτυχώς από τα στελέχη του Τμήματος Υλοποίησης & Παρακολούθησης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων και του Τμήματος Νομικής & Οικονομικής Παρακολούθησης Μηχανισμών Ισότητας των Φύλων της Υπηρεσίας μας.

 

Η μέχρι πρότινος συνήθης πρακτική χρήσης αρσενικού γένους και για τα δύο φύλα από φορείς της δημόσιας διοίκησης (π.χ. «Η Διευθυντής» αντί «Η Διευθύντρια»), η οποία ευτυχώς πλέον σε μεγάλο βαθμό απουσιάζει σε όσα έγγραφα περιέρχονται στην Υπηρεσία μας, μας παραπέμπει στη γνωστή και αγαπημένη κινηματογραφική ταινία «Δεσποινίς Διευθυντής» (1964) με τις ανάλογες κοινωνικές προεκτάσεις, όπως εύστοχα αυτές αναλύονται σε άρθρο της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας wikipedia: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B5%CF%83%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CE%AF%CF%82_%CE%94%CE%B9%CE%B5%CF%85%CE%B8%CF%85%CE%BD%CF%84%CE%AE%CF%82 .

 

Η συγκεκριμένη δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Υποστήριξης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Φ. εντάσσεται στο θεματικό πεδίο «Εξάλειψη των Έμφυλων Στερεότυπων» και υλοποιείται στο πλαίσιο αξιοποίησης όλων των εργαλείων στον αγώνα για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών.

Αφήστε μια απάντηση