Μ. Συρεγγέλα: Η εμπορία ανθρώπων δεν πρέπει να έχει θέση στην κοινωνία μας

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Οι δράσεις που προωθεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για να στηρίξει τις γυναίκες  που έχουν πέσει θύματα κυκλωμάτων εμπορίας ανθρώπων βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα με τη Μαρίνα Ντονοπούλου, Εθνική Εκπρόσωπο της ΜΚΟ Α21 στην Ελλάδα που δρα ενάντια στην εμπορία ανθρώπων.

Η κα Συρεγγέλα ανέφερε ότι η εμπορία και διακίνηση ανθρώπων αποτελεί μία μορφή βίας και εκμετάλλευσης των θυμάτων που στερεί την ελευθερία και τα θεμελιώδη δικαιώματά τους. «Η πλειοψηφία των θυμάτων είναι γυναίκες και κορίτσια», πρόσθεσε η υφυπουργός και τόνισε ότι «εμείς είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τα θύματα. Διαθέτουμε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο δομών σε όλη την χώρα με την Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, 44 Συμβουλευτικά Κέντρα και 19 Ξενώνες Φιλοξενίας που παρέχουν δωρεάν ψυχοκοινωνική υποστήριξη και φιλοξενία σε γυναίκες θύματα βίας και σεξουαλικής εκμετάλλευσης».

«Η χώρα μας στηρίζει τις ευάλωτες ομάδες που κινδυνεύουν να πέσουν θύματα εμπορίας, εκμετάλλευσης και έμφυλης βίας. Εντείνουμε, δε, τις προσπάθειες πρόληψης του φαινομένου, καθώς η εμπορία ανθρώπων είναι ένα έγκλημα που δεν πρέπει να έχει θέση στην κοινωνία μας. Συνεργαζόμαστε στενά με όλους τους αρμόδιους φορείς γιατί θέλουμε να σπάσουμε την αλυσίδα της εκμετάλλευσης, προστατεύουμε τα θύματα και παραπέμπουμε τους δράστες στη Δικαιοσύνη», κατέληξε η κα Συρεγγέλα.

Από την πλευρά της η κα Ντονοπούλου δήλωσε ότι «μόνο μέσω της συνεργασίας του κρατικού μηχανισμού με την κοινωνία των πολιτών μπορεί να επέλθει αλλαγή. Όλοι μας χρειάζεται να υιοθετήσουμε μια στάση που θα προασπίζεται την ελευθερία των συνανθρώπων μας. Η Α21 ενθαρρύνει τους πολίτες να καλέσουν στη Γραμμή 1109 ανώνυμα, 24/7 και να αναφέρουν υποψίες για γυναίκες, άντρες και παιδιά που πιθανόν να είναι θύματα εμπορίας ανθρώπων. Μέσα από τις δομές της η Α21 παρέχει ολιστική φροντίδα σε επιζώντες και επιζήσασες με σκοπό μια αυτόνομη ζωή».

 

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Comments are closed.