Δελτίο Τύπου – H Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα στην Άτυπη Συνάντηση των Υπουργών Ισότητας των Φύλων της ΕΕ στις Βρυξέλλες

Στις 27 Φεβρουαρίου 2024 η Υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας κα Μαρία-Αλεξάνδρα Κεφάλα εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Άτυπη Συνάντηση των Υπουργών Ισότητας των Φύλων της ΕΕ. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες υπό την προεδρία της κας Marie-Colline Leroy, Υπουργού Ισότητας, Ίσων Ευκαιριών και Διαφορετικότητας του Βελγίου και με την παρουσία της Επίτροπου Ισότητας κας Helena Dalli, της Διευθύντριας του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων κας Carlien Scheele και της Πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Λόμπυ Γυναικών κας Iliana Balabanova.

Η πρωτοβουλία της διοργανώτριας Βελγικής Προεδρίας είχε ως στόχο τη γόνιμη συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για την αποτίμηση των πολιτικών ισότητας της ΕΕ κατά την τελευταία 5ετία και την αναζήτηση τρόπων περαιτέρω ενίσχυσής τους στις μελλοντικές δράσεις και στους θεσμικούς μηχανισμούς της ΕΕ, την επομένη των επικείμενων εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στις παρεμβάσεις της, η κα Κεφάλα υπογράμμισε την υψηλή προτεραιότητα των πολιτικών ισότητας στην ατζέντα της ΕΕ, καθώς και τον καταλυτικό ρόλο των ευρωπαϊκών πολιτικών και νομοθετικών παρεμβάσεων των τελευταίων χρόνων στο πεδίο της ισότητας και της καταπολέμησης των διακρίσεων. Ωστόσο, οι προκλήσεις παραμένουν πολλές, με την Ελλάδα να δηλώνει παρούσα στην κοινή προσπάθεια για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας των φύλων σε επίπεδο ευρωπαϊκών πολιτικών και θεσμών.

Οι διαδοχικές κρίσεις και γεωπολιτικές αναταραχές θέτουν υπό πίεση τα επιτεύγματα στο πεδίο της ισότητας των φύλων και απαιτούν τολμηρές πολιτικές, συστράτευση, ενεργή εμπλοκή ανδρών και αγοριών, πανευρωπαϊκές καμπάνιες ευαισθητοποίησης και αυξημένη ορατότητα και προβολή γυναικών-προτύπων, τόνισε η Υφυπουργός. Την εποχή της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, η ενίσχυση της γυναικείας απασχόλησης, οι ανισότητες στη λήψη των αποφάσεων, η καταπολέμηση κάθε μορφής έμφυλης βίας, η άμισθη εργασία και φροντίδα και η άρση των στερεοτυπικών αντιλήψεων αποτελούν ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει μια μελλοντική Ευρωπαϊκή Στρατηγική Ισότητας των Φύλων.

Στο ίδιο μήκος κύματος και αναγνωρίζοντας την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, οι υπουργοί των κρατών μελών επεσήμαναν την ανάγκη ανάληψης περαιτέρω δράσεων στα πεδία της έμφυλης βίας, της απασχόλησης και της αποτελεσματικής ενσωμάτωσης της οπτικής του φύλου στην ψηφιακή και πράσινη μετάβαση και στις πολιτικές υγείας. Με τη στήριξη της Ολομέλειας, η Βελγική Προεδρία θα εισηγηθεί την προσθήκη του όρου «Ισότητα» στην ονομασία της Σύνθεσης του Συμβουλίου Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων κατά την πρώτη συνεδρίασή του αποκλειστικά για θέματα ισότητας στις 7 Μαΐου 2024.

Τέλος, στο περιθώριο της Συνόδου, η κα Κεφάλα πραγματοποίησε διμερείς συναντήσεις με ομολόγους της από τη Γαλλία, τη Γερμανία και την Κύπρο εκφράζοντας τη βούλησή τους για συνεργασία και ανταλλαγή καλών πρακτικών σε κοινά πεδία ενδιαφέροντος στον τομέα της ισότητας των φύλων.

Comments are closed.